Apistogramma Kakadu Bakım Rehberi
Kakadu, Apistogramma cinsinin Güney Amerika’da görülen çiklitidir ve dünya çapında ileri düzey akvaryumcular tarafından yaygın olarak beğenilmektedir.
Pek çok farklı yaşam koşuluna uyum sağlayabilir, bu da yetiştiricilerin birçok renk çeşidini tasarlayabilmesine olanak tanır.
Yabani balıklardaki renkler, evcil balıklara göre solgun olsa da yine de muhteşem yüzgeçleri vardır. Erkek ve dişilerdeki kur yapma dönemlerinde renkleri daha canlı hale gelir.
Cüce Kakadu, oldukça küçük ve agresif olmayan bir çiklit türü olup, 3-5 yıllık bir ömre sahiptir. Boyut olarak yalnızca 9 cm’e ulaşır.
Akvaryum Gereklilikleri
Dip sakinleri olarak, Kakadular, bol miktarda yüzme alanı bulabilmek için derinden ziyade uzunlamasına bir tanka ihtiyaç duyar. Bir Kakadu grubu için minimum ölçüt 125 litrelik bir akvaryumdur, ancak daha büyüğü her zaman daha iyidir.
Oda sıcaklığı hiçbir zaman 15 derecenin altına düşmüyorsa ısıtma genellikle gerekli değildir, ancak ani değişiklikler yine de balığınızı etkileyebilir.
Yine de akvaryumunuza bir ısıtıcı yerleştirmeyi planlıyorsanız, 22-23 derece arasına ayarlayın. Kakadular, su kimyası değişikliklerine karşı çok hassas değildir, ancak organik atıkları kontrol altında tutmak için düzenli olarak su değişikliklerinin yapılması gerekir.
Apistogramma Kakadu’nuzun Beslenmesi
Doğada Kakadu çiklitleri yalnızca böcekler, larvalar veya solucanlar ile beslenen etçil balıklardır, ancak insanlar tarafından kontrol altındayken çok seçici yiyiciler olmadıkları görülmüştür.
Çoğu akvaryum hobisi sahibi insan, etli yiyecekler de diyet kapsamında gerekli olsa da, onları büyük bir başarıyla pul veya pelet diyetleriyle besler. Sağlıklı balıklara sahip olmak için günlük olarak tuzlu su karidesi, yavru salamura, böcekler, kabuklular veya solucanları eksik etmeyin.
Kakadular yırtıcı olduğu için canlı yiyecekler de oldukça önerilmektedir, ancak akvaryuma eklediğiniz yemlik balıkların veya karideslerin patojen içermediğinden ve balıklarınız arasında enfeksiyon yaymayacağından emin olun.
Apistogramma Kakadu yetiştirmeyi planlıyorsanız, başarılı üreme sağlamak için Kakaduları siyah solucanlar, su piresi, kiraz karidesi veya canlı tuzlu su karidesi ile besleyin.
Yavru Beslenmesi
Yavrular, mikrosolucanlar veya yeni yumurtadan çıkmış tuzlu su karidesi ile beslenmelidir, ancak bazen bitkiler üzerinde otlayıp yapraklarda gelişen besleyici biyofilmi tüketirler.
Görülebilecek Hastalıklar
Uygun akvaryum bakımı, yüksek kaliteli su ve yiyecek ile akvaryumdaki ani değişikliklerin önlenmesine dikkat edildiğinde hastalıklar sorun olmamalıdır.
Bununla birlikte, suyun devir daimi uzun süre kirli kalmasına yol açıyorsa, olması gerekenden daha az oksijen mevcutsa veya ani pH veya sıcaklık değişimleri varsa, bu balıklarınızı strese sokacak ve onların bağışıklık sistemini zayıflatacaktır.
Kakadu çiklitleri, tatlı su balıklarının olağan hastalıklarına yakalanmaya eğilimlidir.
Beyaz Nokta hastalığı veya Ich, savunmasız balıklarda ilk olarak ortaya çıkan hastalıklardır, ancak bunlar, su sıcaklığını birkaç günlüğüne 30 dereceye çıkararak erken aşamalarda etkisiz hale getirilebilir.
Diğer yaygın enfeksiyonlar, parazit enfeksiyonları (yassı kurtlar veya tenyalar), deri parazitleri, bakteriyel enfeksiyonlar veya cilt bulanıklığıdır.
Bu enfeksiyonların çoğu akvaryumunuza yeni eklenen balıklar, bitkiler veya süslemeler tarafından getirilebilir, bu nedenle bunları uygun şekilde temizlediğinizden veya akvaryumunuza eklemeyi planladığınız her şeyi öncelikle karantinaya aldığınızdan emin olun.
Davranış
Kakadu çikliti agresif olmayan bir balık türüdür ve daha büyük barışçıl balıklarla bile ortak bir akvaryumda tutulabilir. Ayrıca kendi türlerine karşı oldukça toleranslıdırlar ve akvaryumun yeterince büyük olması koşuluyla büyük gruplar halinde birlikte yaşayabilirler.
Çiftleşme dönemlerinde veya bulundukları ortamda dişi daha fazla erkek varsa, oldukça bölgesel sahiplenmeci olabilirler ve böylelikle agresif davranışlar sergileyebilirler. Sürekli birbiriyle karşılaşmaktan kaçınabilmeleri ve sakinleşebilmeleri için saklanabilecekleri çok sayıda bitki yerleştirerek ve bundan kaçınabilirsiniz.
Akvaryum Arkadaşları
Kakadu Çiklitleri genellikle bir topluluk akvaryumunda ve kendi türleriyle birlikte yaşamı iyi sonuç veren barışçıl balıklardır. Kakadu dışı uygun tank arkadaşları, Kardinal tetralar, Cüce Gourami balıkları gibi agresif olmayan daha küçük veya aynı büyüklükte balıklar olacaktır.
Eğer tek tür içeren bir akvaryum oluşturulacaksa, en iyi seçenek bir çift veya bir erkek ve 5-6 dişiden olan bir harem bulundurmaktır. Akvaryum büyükse ve bolca saklanma yeri sağlıyorsa birden fazla erkek de bulundurabilirsiniz.
Kakadu Çiklit Üremesi
Kakadular mağara yumurtlayanlardır, bu da bir dişinin yumurtalarını kendi mağarasına bırakacağı anlamına gelir. Haremdeki her dişi, egemen erkek haricinde kendi bölgesini oluşturacak ve yaklaşan balıklara karşı koruyacaktır.
Daha fazla mahremiyet sağlamak için aralarında bitkiler veya süslemeler bulunan mağaraları akvaryumda bulunan dişi sayısından daha fazla olacak şekilde yerleştirmek idealdir.
Erkeklerin renkleri, dişilere kur yaptığı dönemlerde daha canlı hale gelir. Dişi, erkeği yumurtalarını bırakacağı ve erkeğin onları döllemesine izin vereceği bir mağaraya götürecektir.
Yumurtalar döllendikten sonra dişi, yavrular yumurtadan çıkana kadar mağarayı koruyacak ve bu süre zarfında güzel bir siyah ve limon sarısı rengi tezahür edecektir.
Yavrular serbestçe yüzebilmeye başladıktan sonra, onları birkaç hafta boyunca akvaryumun etrafındaki bir beslenme yerinden diğerine taşıyacaktır.
Büyük kişiliği olan küçük balıkları seviyorsanız, bu çiklidi topluluk akvaryumunuza ekleyebilir ve ilginç davranışlarını izleyebilirsiniz. Kakadu, canlı ve eşsiz renkliliğiyle de akvaryumunuzda dikkat çekecektir.