Kısa cevap: Evet, yaşar.
Ancak aşağıdaki noktalara dikkat etmekte fayda var.
Beta’nızı bir fanusta saklamanız gerekiyorsa, onu sağlıklı tutmak için işte size bazı ipuçları:
- Amonyak ve diğer zararlı kimyasallar zamanla suyu doyurmaya başlayacağından, fanustaki suyu sık sık değiştirmesi gerekir. Suyun yaklaşık %50 ila 60’ını haftada en az bir kez değiştirmelisiniz.
- Kabın en az bir litre suya sahip olması ve sıcaklığın 23 dereceden daha düşük olmaması tavsiye edilir.
- Musluk suyu kullanıyorsanız, sudan toksinleri ve kloru temizlemek için daha iyi bir su düzenleyicinin eklenmesi gerekir. Elbette, en kolayı arıtılmış su kullanmak.
- Fanusta yer varsa, betanıza küçük canlı veya yapay bitkiler ile saklanması ve uyuması için bazı yerler yaratın. Marimo yosun topları, küçük fanuslar için de harika bir seçenektir.
- Beta yaprakları da ayrıca küçük fanuslar için iyi bir seçenektir ve balığın doğal ortamını simüle etmeye yardımcı olur. Ayrıca sağlıkları için iyi olan bakteriler üretebilir.
Beta Balık Bakımı Prensipleri
Beta balığı esas olarak Tayland’da ortaya çıkmıştır, ancak Vietnam, Malezya, Endonezya’nın sığ ve ılık sularında ve Çin’in bazı bölgelerinde de bulunabilirler. Suyun temiz, ılık ve yavaş hareket ettiği yerleri tercih ederler, bu nedenle genellikle bölgenin pirinç tarlalarında da bulunurlar. Dekoratif beta balık fanusları, evcil hayvan dükkanlarında ve çevrimiçi olarak internet üzerinde çeşitli şekil ve renklerde bulunabilir. Balıklarımızı fanusta saklamamızın bazı avantajları vardır.
Beta Fanus Boyutu
Betalar biraz agresif balıklardır, ancak bu evcil hayvanınızın kesinlikle yalnız yaşaması gerektiği anlamına gelmez.
- Aynı tanka iki erkek yerleştirildiğinde veya çiklitler, tetralar veya dikenler gibi diğer agresif balıklarla birlikte bir erkek beta balık bir topluluk tankına yerleştirildiğinde, savaşma sorunu ortaya çıkar.
- Tankın yeterince büyük olması gerekir, böylece balıklar tankın etrafında yaralanma tehdidi olmadan rahatça yüzebilir.
Beta Akvaryum Aksesuarları
Betalar, özellikle dişi betalar olmak üzere saklanacak yerlere sahip olmayı severler, bu nedenle akvaryumda birkaç saklanma noktası sağlamak balıklarınızın mutlu kalmasına yardımcı olacaktır.
- Tankı bazı bitkilerle süslemek istiyorsanız, yalnızca canlı bitkileri veya özellikle betalarla kullanılmak üzere üretilmiş bitkileri kullanın. Çünkü sert plastik bitkiler beta’nın güzel ama narin yüzgeçlerine zarar verebilir.
- Tankın dibine akvaryum çakılı veya kum da ekleyebilirsiniz, ancak bu olmazsa olmaz değildir.
- Beta balıkların havaya ihtiyacı var mı? Betalar, solungaçlarına ek olarak labirent adı verilen özel bir solunum organına sahip oldukları için, diğer akvaryum balıklarının aksine hava pompası olmadan hayatta kalabilirler. Bu nedenle betalar, herhangi bir hava beslemesi olmadan fanuslarda yaşayabilirler.
Beta akvaryumlarında, balıkların dışarı atlamasını önlemek için bir tür örtü olmalıdır.
Canlı yiyeceklerle besleme ve diğer seçenekler
Betalar ayrıca tuzlu su karidesi (taze veya dondurulmuş), kan kurdu ve su piresi (taze veya dondurularak kurutulmuş) yiyebilir. Betalar canlı yemekten hoşlanır ve bazı durumlarda çok seçici olan betalar yalnızca canlı yiyecekleri kabul eder. Ancak, çok fazla canlı yiyecek obeziteye yol açabilir, bu nedenle evcil hayvanınızın aşırı kilo alımına dikkat edin.
Kabızlığı önlemek için bezelye verin
Betalar kabızlığa yatkındır, bu nedenle önlenmesine yardımcı olmak için balıkları haftada bir kez pişirilmiş, soğutulmuş ve kabuğu soyulmuş bezelye ile besleyin ve ardından sindirim sistemini temizlemek için bir gün beslemeyin. Suyu bozmamak için birkaç dakika sonra yenmemiş kısımları çıkarın.
İdeal olarak, balık tankında kullanılan su, nötr (7.0) veya hafif asidik (6.5) olan bir pH ile yumuşak olmalıdır.