Beta balığı nasıl mutlu olur?

Beta balığı nasıl mutlu olur

Betta balıkları, balıklar kadar cana yakın evcil hayvanlardır. İlgi çekici bir ortamda barındırıldıklarında, sürekli beslendiklerinde ve sürekli olarak insanları ve yaşam alanlarının dışında olup bitenleri gözlemlemelerine izin verildiğinde en mutlu olanlardır. Mutlu bir betta, uyanık, sağlıklı bir iştahı olan ve temiz, rahat bir suda yüzen bir bettadır.

Habitat

Bir betta, onu tuttuğunuz akvaryum Güneydoğu Asya’daki doğal yaşam alanını taklit ediyorsa mutlu olacaktır. Betta Bakımı 101 dersine göre, vahşi betta balıkları sığ su kütlelerinde veya pirinç tarlalarında yaşar ve su yüzeyine kolayca erişebilir. Bununla birlikte, evcil bir betta, istediği kadar aktif olabileceği bir pirinç tarlasından çok daha büyük bir yaşam alanını takdir edecektir. En fazla 10 litrelik bir akvaryum tavsiye edilir. Yerel evcil hayvan dükkanlarında bulunan plastik bitkileri ve diğer küçük akvaryum dekorasyonlarını betta akvaryumunuzda kullanabilir ve balığınıza dinlenme noktaları sağlamak için bunları su yüzeyinin yakınına yerleştirebilirsiniz. Ancak akvaryuma asla aynı anda birden fazla betta koymayın. Tipik agresif yapıları nedeniyle, yalnız bir yaşam sürdüklerinde en mutlu olurlar.

Su

Su kalitesi, betta balığınızın sağlığı ve mutluluğu için önemli bir faktördür. Bettalar en iyi orta sertlikte nötr suda yaşarlar. Amonyak ve nitrat seviyeleri gibi değerleri takip etmek için yerel bir evcil hayvan mağazasından bir su test kiti satın alabilirsiniz. Sıcak bir iklimden gelen bettaların 23,5 Santigrat derece veya daha yüksek sıcak suda tutulması gerekir. Bettanız su parametrelerinin ideal olmasından mutlu olacak ve memnuniyetini canlı renkleri, sağlıklı iştahı ve süzülen yüzgeçleriyle gösterecektir.

Konum

Bettalar aktif balıklardır. Mutlu bir betta, yaşam alanının dışında olup biten her şeyi gözlemleyerek akvaryumun dış çevresinde yüzerek bunu gösterir. Betta’nın yuvasını, içinde çok zaman geçirdiğiniz bir odaya yerleştirmek, hareketlerinizi izlemesini sağlayacaktır. Beslenme beklentisiyle yaklaştığınızda akvaryumun tepesine doğru yüzecektir. Yuvasını doğrudan güneş ışığından veya cereyandan uzak tutmak, su sıcaklığının çok sıcak veya soğuk olmasını önleyecektir, bu da balık üzerinde stres oluşumunu engeller.

Yiyecek

Betta balıkları, yerel bir evcil hayvan dükkanından satın alınan pul veya pelet yemler kullanılarak beslenmelidir. Uzmanlara göre, balığınıza zaman zaman ekstra bir ödül vermek onu mutlu tutmaya yardımcı olacaktır. Ara sıra dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş kan kurdu veya canlı salamura karidesi önerilmektedir. Betta’nızı aşırı beslememek önemlidir çünkü bu onu hastalıklara, özellikle de sindirim sistemini veya dengesini korumasına yardımcı olan yüzme kesesi organını etkileyen hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Betta balığı karanlıkta görebilir mi?
Bettalar karanlıkta özellikle iyi göremezler. Işıkta bile, derinliği ve mesafeyi değerlendirme yetenekleri o kadar iyi değildir, ancak renkleri algılamada harikadırlar. Ayrıca monoküler görüşe sahiptirler, bu da her gözün farklı bir şeyi görebileceği anlamına gelir.

Betta balıkları tropikal pulları yiyebilir mi?

Evet, bettalar tropikal pulları yiyebilir, ancak onları sevmeme eğilimindedirler. Yüzeydeki bir pulun bir betta için sadece bir döküntü parçası gibi göründüğü düşünülmektedir, bu yüzden peşinden gitmezler. Peletler çok daha iyi bir kuru gıda seçeneğidir.

Betta balıkları musluk suyunda yaşayabilir mi?

Bettalar kesinlikle musluk suyunda yaşayabilir, ancak önce arıtılması gerekir. Musluk suyu genellikle klor ve kloraminlerin yanı sıra bakır, kurşun ve çinko gibi ağır metaller içerir ve bunların tümü tropikal balıkların sağlığı için zararlı olabilir. Klor ve kloramini gidermek ve bu ağır metalleri detoksifiye ederek suyu betta için güvenli ve sağlıklı hale getirmek için bir su düzenleyici kullanmanız gerekecektir.

Betta balıklarının ısıtıcıya ihtiyacı var mı?

Odanız tüm yıl boyunca 26,5 santigrat derece olmadığı sürece, betta balığınızın bir ısıtıcıya ihtiyacı olacaktır. Bu balıklar Güneydoğu Asya’dan gelen ve ılık sıcaklıklara alışkın olan tropikal balıklardır ve 24 ila 26,5 derece arasındaki sularda gelişirler.