Beta Balığı Ölüm Belirtileri

beta balığı ölüm belirtileri

Her yaşamın son kısmı ölümdür ve bazı durumlarda ölüm aniden gelebilir. Ancak, betanız yaşlılıktan ölüyorsa, aylarca önceden bunun işaretlerini görebilirsiniz. Beta balıkları 2-7 yıl arası yaşarlar. Küçük arkadaşınızla 5 veya daha fazla yıl geçirdikten sonra ani ölümü üzücü olacaktır.

Beta balıkları özellikle renk kaybı ve halsizlik olmak üzere, yaşlılıktan öldüklerine dair bazı işaretler sergiler. Ancak yaşlılık dışında da betanın ölüm sebepleri vardır. 

Bu nedenle yaşlılık işaretlerinin yanı sıra bu hastalıkların da uyarı işaretlerini ele alacağız.

Halsizlik

Halsizlik normalde betada bir sorun olduğuna dair ilk işarettir. Genellikle amonyak, nitrit, nitrat, sıcaklık, hastalık veya yaşlılıkla ilgili bir sorun olup olmadığı görülür. Betanız normalden daha tembel davranıyorsa, bu özellikle tek bir konuya işaret etmez. Bu nedenle daha fazla semptom olmadan betanıza bir teşhis koyamazsınız.

Halsiz beta çoğu zaman çok yorgun görünür.

Akvaryumun dibinde durur, daha az yüzer ve yiyeceklerle daha az ilgilenir. Bu durumla bağlantılı olarak renk kaybı görülmesi de yaygındır.

Bu durumu tedavi edebilecek herhangi bir ilaç yoktur, ancak ekstra stimülasyon bu durumu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, balık depresyonu, basit halsizliğe kıyasla çok nadirdir.

Soluk Renk

Betanız aniden rengini kaybediyorsa, bu, balığınızın halsizliğinden daha önemlidir. Renk değişikliği belirgin şekilde ise betanın ciddi bir hastalığı olma ihtimali yüksektir.

Öte yandan, renkte hafif bir donukluk varsa veya pullar farklı bir renge dönüşüyorsa, bu sadece mermer geni olabilir.

Betaların rastgele, hayatlarının herhangi bir noktasında renk değişimine mermer geni denir. Mermer geni onları bazen daha açık, bazen de daha koyu renk olarak değiştirir.

Daha yaşlı betalar, biraz daha açık bir renge bürünerek “gri” olma eğilimindedir ve değişiklik genellikle o kadar yavaştır ki eski resimlere bakana kadar fark etmezsiniz.

Önemli bir renk değişikliği ciddi hastalığa işaret edebilir. Elbette tek belirti renk değişikliği ise, sorunu ilk başta tam olarak saptayamayabilirsiniz. Suyunuzu test edip parametreleriyle ilgili bir sorun varsa, hemen su değişikliğini yapmalısınız.

Kambur Sırt

Kamburluk hem erkek hem de dişi betalar için yaşları ilerlediğinde normal bir durum olarak karşılanır. Bununla birlikte, eğer betanızın mide bölümü küçülür ve kilo vermeye başlarsa, olası nedenler olarak hem balık veremine hem de iç parazitlere bakmalısınız.

Ödem

Ödem yaşlanmanın değil, böbrek yetmezliğinin bir belirtisidir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bir balıktaki herhangi bir önemli organ yetmezliğini iyileştirmek son derece zordur ve çoğu zaman imkansızdır. Bu neredeyse her zaman ölümcül olan hastalıklardan biridir.

Ödemin beş ana nedeni vardır ve sadece biri gerçekten tedavi edilebilir ancak tedavisi çok zordur. Bu durumdan etkilenen balıkların %90’ından daha azı yaşayacaktır. 

Ödem, bir balıkta çam kozalaklı pulların eşlik ettiği aşırı şişlik ile karakterizedir. Böbrek yetmezliği nedeniyle, balığın vücudunda sıvı birikir ve şişmesine neden olur. Böbrek yetmezliğine bir mantar, bakteri, yaralanma, yaş veya parazit neden olabilir.

Bakteriyel enfeksiyon, balıklarda tedavi edilebilen tek böbrek yetmezliği türüdür ve Kanaplex ve kokusuz Epsom tuzları ile tedavi edilir. Su değişimini yaparak 20 litre suya 1 çorba kaşığı Epsom tuzu eklemeli ve Kanaplex dozuna başlamalısınız.

Uzanma

Beta akvaryumun dibinde duruyorsa ancak dik kalıyorsa, muhtemelen sadece dinleniyordur. Ancak, normalden daha sık dinlendiklerini fark ederseniz, halsizlikleri olabilir.

Ancak eğer betanız alt tabaka üzerinde yatay olarak uzanıyorsa, bir sorunu olabilir.

Hastalık veya yaşlılıktan kaynaklanıyorsa, betanız muhtemelen fazla uzun yaşamayacaktır.

Sebep kötü su kalitesi ise, 24 saat içinde üç su değişimi yaparsanız ve sonraki haftalarda amonyak ve nitriti 0’da ve nitratları 10’un altında tutarsanız betanızı bu sorundan kurtarabilirsiniz..

Sık Nefes Alma

Hızlı nefes alma tıpkı halsizlik gibi bir şeylerin yanlış olduğunun belirtisidir, ancak spesifik değildir. Bu bir ölüm belirtisi değil, genellikle balığınızın hasta veya yaşlı olduğuna dair bir erken uyarı işaretidir.

Hasta balıklar, kötü sudaki balıklar ve bazı yaşlı balıklar normalden daha hızlı nefes alırlar. Yaşlı balıklarda daha genç olanla karşılaştırana kadar fark edemeyeceğiniz kademeli bir değişiklik vardır.

Kötü sudaki hasta balıklar ve diğer balıklar için semptomlar hızlı bir şekilde, sadece bir veya iki gün veya aşırı durumlarda sadece birkaç saat içinde başlayacaktır. Her zaman önce su parametrelerinizi test edin ve balığınızın hasta olduğunu varsaymadan önce suyun sıcaklığını kontrol edin.

Ayrıca, balığınızın normalden daha sık atmosferik hava aldığını fark ederseniz, bu genellikle su kalitesinin sorunlu olduğuna işaret eder. 

Akvaryumda çok az çözünmüş oksijen olması da mümkündür. Canlı bitkiler, fıskiye veya şelale filtresi ekleyerek oksijeni artırmaya çalışın.

Çoğu durumda, betalara biraz daha az oksijenli su iyi gelebilir ancak akvaryumda başka arkadaşları varsa, bunlar acı çekecek ve potansiyel olarak öleceklerdir.

İştah Azalması

İştah azalması, yaşlılığın normal bir belirtisidir. Bir beta yaşlandıkça, metabolizması yavaşlar, bu nedenle bir zamanlar olduğu kadar yiyeceğe ihtiyaç duymaz. Sıcaklık normalden düşükse, bu sağlıklı bir beta üzerinde aynı etkiye neden olabilir.

Ciddi derecede hasta olan betaların da iştahları azalır veya hiç olmaz. Daha yaşlı beta için değişiklik haftalar veya aylar boyunca kademeli olarak gerçekleşir ancak hasta olanlar için değişiklik normalde sadece bir hafta içinde çok daha hızlı olacaktır.

Yavaş Reaksiyonlar

Yavaşlamış reaksiyonlar, metabolizması düşük olan veya göz sorunları olan betalarda yaygındır. Betanız daha yavaş yüzüyorsa veya depodaki yiyeceklere ve diğer nesnelere tepki vermesi daha uzun sürüyorsa, sadece yaşlanıyor olabilir.

Nitrit Zehirlenmesi

Nitrit zehirlenmesi, akvaryumlarda ciddi bir sorundur. Nitrit seviyelerindeki sivri uçlar genellikle balıkları öldürür. Balık çok yüksek nitrit seviyelerine maruz kalıyorsa ve göbeği kırmızı ise, bunun için yapabileceğiniz başka bir şey yoktur.

O kadar şiddetli olmayan nitrit zehirlenmesini tedavi etmek için metilen mavisi kullanabilirsiniz. Balığınızda nitrit zehirlenmesi varsa, bunun uzun vadeli sonuçları olacak ve balığın ömrünü kısaltacaktır.

Balık Veremi

Balık veremi semptomlar açısından insan veremine benzemez. Ciddi akciğer sorunlarına neden olmak yerine, antibiyotiklerin kolayca tedavi edebileceği ancak yıkıcı yan etkilere sahip olabileceği bir kızarıklık olarak görünecektir. Verem bulaşmış bir akvaryum ile ilgilenirken daima eldiven kullanın.

Balık veremi, en yaygın iki semptomu ile karakterizedir; ciltte kavisli dikenler ve lezyonlar. 

Bu hastalığın tedavisi yoktur. Bu nedenle enfekte bir balıkla temas eden balıklara veya etkilenen bir balıktan suyla temas eden diğer balıklara ötenazi yapmalısınız.

Omurga şiddetli bir şekilde aşağıya veya iki yana doğru kıvrılırsa ve balığın lezyonları varsa, büyük olasılıkla veremdir. Çaresi olmadığı için balıklarınızın öleceğine dair kesin bir işarettir. Neyse ki bu hastalık betalarda nadir olarak görülür.

Sonuç olarak, iştahsızlık, kamburluk, yavaş tepkiler ve halsizlik gibi betanızın yaşlandığına dair birçok belirti vardır. Bununla birlikte, bu işaretler aynı zamanda hastalık belirtileri veya kötü su kalitesi nedeniyle yaşanabilir.