Beta Balıklarının Yem Yeme Alışkanlıkları
Beta sahiplerini en çok endişelendiren şeylerden biri, küçük balıklarının yemek yemeyi reddetmesidir (bazen belki de birkaç gün boyunca).
Yem Seçiciliği
Bir beta balığının yem yememesi sıkıntılı olabilir çünkü iştahsızlık genellikle altta yatan başka bir sorunun belirtisi olabilir. “Beta balığım neden yem yemiyor?” diye merak ediyorsanız, sorunu teşhis etmek ve balığınızı düzenli beslenmesine döndürmek için atabileceğiniz birkaç adım vardır.
Betaların Yem Seçiciliği
Vahşi doğada, beta gibi etçil balıklar, etrafta kıpırdayan ve iştah açıcı görünen canlı avları yerler. Akvaryumda yetiştirilen genç balıklar da genellikle canlı yiyeceklerle beslenir. Bir beta balığı pelet yemiyorsa, bunun nedeni sunulan yiyeceğin yeterince ilgi çekici olmaması olabilir.
Yem Çeşitliliği
Beta peletleri besinlerle doludur ve bir balığa sunulması kolaydır. Bununla birlikte, bazı balıklar için hiç yiyecek gibi görünmeyebilir veya alıştıklarına kıyasla tadı yavan olabilir. Bu aynı zamanda yeni bir beta balığının neden yemediğine dair genel bir cevaptır. Muhtemelen canlı, dondurularak kurutulmuş veya dondurulmuş gıdalarla besleniyordu ve bu gıdalar ona daha çok gerçek gıda gibi görünüyordu.
Yemek yemeyi reddeden bir betayı ikna etmek için diyetine biraz çeşitlilik eklemeyi deneyin. Canlı salamura karides veya dondurularak kurutulmuş kan kurdu gibi beta ödülleri sunabilirsiniz. Bu yemleri pelet yeme serpiştirin ve genellikle birçok beta çeşitli bir diyetle daha mutlu olacak ve pelet yemi de aynı derecede lezzetli görmeye başlayacaktır.
Yem Değişimi
İlk olarak, mamasını değiştirmeyi deneyin. O mama kutusundaki yiyecekler artık bayatlamaya başlamış olabilir mi? Belki de onun için açılmamış yeni bir paket almanın zamanı gelmiştir!
Sıcaklık Değişiklikleri
Betalar tropikal balıklardır. Sıcak suyu 23,5 ila 27,5 Santigrat derece arasında bir yerde tercih ederler. Bir beta balığının su sıcaklığının bunun altına düştüğünü varsayalım. Bu durumda, balığın sindirim sürecinin yavaşlaması da dahil olmak üzere bir dizi soruna neden olabilir. Yiyecekleri düzgün bir şekilde sindiremeyen balıklar rahatsız oldukları için yemek yemeyi bırakabilir. Soğuk su ayrıca strese neden olabilir ve bu da iştah kaybına yol açabilir.
Sıcaklık Kontrolü
Ani su sıcaklığı değişimlerini önlemek için beta akvaryumunuzda bir ısıtıcı bulundurmalısınız. Isıtıcınızı belirli bir sıcaklığa ayarlayabilir ve bu sıcaklığı sabit tutabilirsiniz. Tanktaki su ısındıkça, beta normal şekilde yemeye geri dönmelidir.
Su Kalitesi Değişiklikleri
“Beta balığım neden yem yemiyor?” sorusunun en yaygın cevaplarından biri su kalitesinin düşük olmasıdır. Betalar genellikle daha küçük akvaryumlarda barındırılır ve bu da tankın ve suyun çok çabuk kirlenebileceği anlamına gelir.
Su Kalitesi İzlemesi
Kirli su veya tankın dibindeki atıklar, sudaki amonyak gibi kimyasalların yükselmesine neden olabilir. Bu kimyasallar balıklar için zehirlidir. Zamanla, kimyasallar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir ve ilk belirtilerden biri iştahsızlıktır.
Suyun bozulmaması için aşırı beslemeden kaçının. Aşırı besleme hızlı bir atık birikimine yol açar. Ayrıca tankın dibindeki atıkları kürekle çıkarabilir ve her hafta kısmi su değişimi yapabilirsiniz.
Filtre Kullanımı
Tankınızda bir filtre bulunmalıdır. Çoğu Beta tankı filtresi atıkları temizlerken aynı zamanda kimyasalları yiyip büyümeye yardımcı olan yararlı bakteriler için de bir yer sağlar. Bir akvaryum test kiti, akvaryumdaki kimyasal seviyeleri izlemenize ve her şeyi dengede tutmanıza yardımcı olabilir.
Stres ve Hastalık
Beta balığınız yem yemiyorsa, bunun nedeni stres veya hastalık olabilir. Sebebin hangisi olduğunu anlamak için balığınızı yakından gözlemleyin.
Stres Faktörleri
Bir beta yanlış balıklarla birlikte yaşadığında ya da çok küçük ve saklanma yeri az olan bir tanka sahip olduğunda, kolayca strese girebilir. Stres, yeni bir beta balığının yem yememesinin de yaygın bir nedenidir. Ani bir manzara değişikliği, parlak ışıklar veya çok fazla aktivite balıkları sinirlendirebilir.
Hastal
ık Belirtileri
Eğer sorunun stres olmadığını düşünüyorsanız, betanız hasta olabilir. Uyuşukluk veya alışılmadık bir yüzme şekli gibi sıkıntı belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca vücut veya yüzgeçler boyunca beyaz lekeler olup olmadığına da bakabilirsiniz. Şişkinlik, parçalanmış yüzgeçler veya yaralar da farklı hastalıkların belirtileridir.
Hastalık Tedavisi
Bakteriyel, mantar veya parazit kaynaklı olsun, farklı hastalıklar farklı şekilde tedavi edilmelidir. Balığınızı tedavi etmenin en iyi yolu, öncelikle suyun mümkün olduğunca temiz ve doğru sıcaklık aralığında olduğundan emin olmaktır. Ardından, balığınızın semptomlarını araştırın ve önerilen tedavinin ne olduğunu kontrol edin. Bazı hastalıklar ev ilaçları ile tedavi edilebilirken, diğerleri özel bir ilaca ihtiyaç duyacaktır.
Aşırı Besleme
Bir beta balığı peletleri yemiyorsa, bunun nedeni sadece aç olmamaları olabilir. Bu durum genellikle bir beta aşırı besleniyorsa görülür.
Dengeyi Sağlama
Betaların mideleri küçüktür, bu nedenle günde sadece iki kez dört ila altı pelet veya canlı, dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş gıdalarda eşdeğerine ihtiyaçları vardır. Aşırı besleme sadece beta balığınızın yemeyi bırakmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda suda aşırı atık oluşmasına da neden olabilir. Aşırı besleme ayrıca sıklıkla yüzme kesesi hastalığı veya kabızlık gibi sağlık sorunlarına da yol açar.
Yem İzlemesi
Aşırı beslemeyi önlemek için balığınızı her yediğinde gözlemleyin. Birkaç pelet atarsanız ve balık sadece bir veya iki tane yerse, azaltmanız gerekebilir. Ya her yemlemede daha az pelet verin ya da balığınızı günde sadece bir kez besleyin.
Yem yemeyen bir beta balığı bir sorun olabilir, ancak balığı gözlemlemek ve altta yatan nedeni görmek için adımlar atmak genellikle bunu hızlı bir şekilde çözmenize yardımcı olabilir. Stres faktörlerini, hastalıkları veya sıcaklık ya da su koşullarındaki değişiklikleri kontrol etmek genellikle betanızın iştahsızlığıyla ilgili sorularınızı yanıtlayabilir. Yüksek kaliteli canlı veya dondurularak kurutulmuş yiyecekler sunmak da en seçici balıkları bile yemeye ikna etmeye yardımcı olabilir.
Tavsiyeler:
- Seçici betaları cezbetmek için canlı veya dondurularak kurutulmuş yiyecekler sunun.
- Taze bir paket yiyecek satın alın. Açılmış paket bayatlamış ve tatsızlaşmış olabilir.
- Su parametrelerini kontrol edin ve akvaryumu mümkün olduğunca temiz tutun.
- Kimyasal seviyelerdeki ani yükselmeleri test edin.
- Su sıcaklığının 23,5 ila 27,5 Santigrat derece arasında kaldığından ve dalgalanmadığından emin olun.
- Stresi azaltmak için daha fazla alan veya daha fazla saklanma yeri sunun.
- Hastalıkları kontrol edin ve uygun şekilde tedavi edin.