Asgari Akvaryum Boyutu: | 75 Litre |
Bakım Kolaylığı Seviyesi: | Kolay |
Su Koşulları: | 5.5. – 7.5. pH ve yumuşaktan ortaya sertlik |
Su Sıcaklığı: | 22-29 °C |
Azami Boyut: | 7.5 cm |
Bronz çöpçü balığı (Corydoras aeneus), ev akvaryumlarında beslenen en popüler balıklar arasında yer alan küçük ve tropikal bir yayın balığıdır. Güney Amerika’ya özgüdür ve Arjantin’in güneyinden, Kolombiya’nın kuzeyine kadar görülebilir.
Öncelikle yavaş hareket eden nehirlerde ve derelerde yaşama eğiliminde olmakla beraber sığ, çamurlu suya sahip alanları tercih ederler. Bununla birlikte, hızlı akan nehirlerden neredeyse durgun gölet ve bataklıklara kadar her alanda bulunabilirler.
Durgun suda gelişebilen sadece bir avuç balıktan biridir ve bunu su yüzeyinden hava soluma konusundaki ustalıklarını kullanarak yaparlar.
Akvaryumda bile, hızlıca bir yudum hava almak için yüzeye çıktıklarını ve ardından tekrar dibe daldıklarını göreceksiniz.
Bronz çöpçüler ev akvaryumunda nispeten küçük boyutlarda kalır. Dişileri erkeklere nazaran biraz daha fazla büyür.
Dişilerin çoğu 7 cm kadar büyürken, erkekler genellikle 6.5 cm kadar uzar. Bronz çöpçüler, kendilerine iyi bakılan bir akvaryumda kolayca 10 yıl yaşayabilir ve çok daha uzun süre yaşamaları da alışılmadık bir durum değildir.
Akvaryum Barınma Önerileri
Bronz çöpçüler için asgari akvaryum hacminin 37 litre olduğu yaygın olarak kabul edilse de, bunların ancak 75 litre “uzun” bir akvaryumda bakımı sağlandığında gerçekten başarılı sonuçlar alınabildiği görünmektedir.
Akvaryumun genişliği, bronz çöpçüler zamanlarının çoğunu yiyecek için alt tabakayı kazmak ve elemek için harcadıklarından, akvaryumun yüksekliğinden daha önemlidir.
Vahşi doğada düzinelerce balıkla beraber büyük sürülerde birleşirler, bu nedenle her zaman en az beş kişilik gruplar halinde beslenmeleri gerekir.
Beşli gruplar halinde tutulsalar bile, yine de biraz utangaçlık sergileyebilirler ve sürü davranışları yalnızca en az sekiz kişilik gruplar halinde tutulduğunda gerçekten kayde değer hale gelir.
Bronz çöpçüler için bir filtre seçerken, sakin suları beğendiklerini ve bu nedenle akımın minimumda tutulmasını sağlamak için adımlar atılması gerektiğini hatırlamak önemlidir.
Yine de akvaryum üzerinde bir arkada asılı filtre kullanabilirsiniz, ancak akvaryum aşırı filtrelenmemelidir.
Bronz çöpçü akvaryumu için bir filtre seçmenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu filtre, mükemmel filtrelemeyi dayanıklı bir tasarımla birleştirir ve akvaryumunuzun yıllarca ışıltılı kalmasını sağlar. Akvaryum Filtre İncelemesini de buradan okuyabilirsiniz.
Ayrıca bronz çöpçü için uygun bir akvaryum zemini sağlamanız gerekir ve keskin kenarlı herhangi bir alt tabakadan kaçınılmalıdır.
Bronz çöpçüler, zamanlarının çoğunu yiyecek aramak için zemini inceleyerek geçirirler ve ağız kenarlarından bulunan sivri duyargalar herhangi bir keskin yüzeyden kolayca zarar görür.
İdeal olarak, zemin kumdan oluşmalıdır, ancak toprağın beraberinde getirdiği sayısız sorunla uğraşabilecekseniz toprak da işe yarayacaktır.
Çakılı denemeye karar verirseniz, yüksek kaliteli bir akvaryum çakılı seçtiğinizden emin olun.
Beslenme
Bronz çöpçüler omnivorlardır ve çoğunlukla vahşi doğada küçük kabuklular, solucanlar ve böceklerle beslenirler.
Bu diyet, ev akvaryumunda olabildiğince yakın bir şekilde taklit edilmelidir ve bu; yüksek kaliteli pul veya pelet yem ve canlı veya dondurulmuş yiyecekler sunularak yapılabilir.
Diğer balıklarla birlikte balık akvaryumlarında tutulurlarsa, yeterli miktarda yiyecek almalarını sağlamak için çaba harcanmalıdır.
Yaygın bir sorun, diğer balıkların daha suyun altına doğru batmadan önce tüm yiyecekleri yemesidir.
Bu sorun pelet kullanımıyla veya aynı anda gevrek ve batan yiyecekler akvaryuma aktarılarak giderilebilir.
Bronz Çöpçü Üreme – Yetiştirme
Bronz çöpçü balığını yetiştirmek zor değildir ve çoğu durumda bir ev akvaryumunda kendi başlarına üreyeceklerdir.
Ancak üremeyi tetiklemek istiyorsanız, şansınızı artırmak üzere uygulayabileceğiniz bazı adımlar vardır.
Başlangıç olarak, akvaryumda dişilerden daha fazla erkeğe sahip olduğunuzdan emin olun ve hedeflemek için iyi bir oran, her dişi başına iki erkek olacaktır.
Akvaryumdaki dişiler yumurtalarla şişmeye başladığında, üremeyi tetikleme zamanınız gelmiştir.
Vahşi doğada yağmur mevsimi her zaman bronz çöpçülerde üremeyi tetikler ve bunu ev akvaryumunda tek bir büyük su değişimiyle (suyun % 50’sinden fazlası) simüle edebilirsiniz.
Ekleyeceğiniz su akvaryumda halihazırda bulunan sudan biraz daha soğuk olmalıdır. Tek, büyük bir su değişimi işe yaramazsa, balıklar çiftleşmeye başlayana kadar küçük günlük su değişimlerini (suyun yaklaşık % 10’u kadar) denemelisiniz.
Genellikle çiftleşmenin, erkekler dişileri kovalamaya başladığında başladığını söyleyebilirsiniz. Dişiler daha sonra akvaryumun etrafında erkekleri kovalamaya başlayana kadar bu süreç genellikle birkaç gün sürer.
Bu meydana geldikten kısa bir süre sonra, muhtemelen “T-pozisyonu” olarak bilinen üreme pozisyonunda birkaç bronz çöpçü fark edeceksiniz.
Dişilerin ağzı, erkeklerin orta kısmına bitişik olurken, erkek genellikle dişiye 90 derecelik bir açıyla kalır.
Bu pozisyonda çiftleştikten sonra dişi, yumurtalarını önceden temizlediği bir yere bırakacaktır.
Yetiştirme amacıyla kurulan herhangi bir akvaryum, dişilere yumurtalarını bırakabilecekleri bir yer sağlamak için ince yapraklı su bitkileri içermelidir. Bu sağlanmadıysa, yumurtaları akvaryumdaki düz bir yüzeye veya doğrudan akvaryum camına bırakabilirler.
Dişi yumurtalarını bıraktıktan sonra, tüm yetişkin bronz çöpçüler akvaryumdan çıkarılmalıdır.
Çoğu durumda, akvaryumdaki yumurtalar dört ila beş gün içerisinde çatlar ve bazı durumlarda 24 saate kadar çıkmaya devam ederler.
Yeni doğan yavrular infusoria ile beslenmeli ve daha sonra bebek tuzlu su karidesine, mikrosolucanlara ve toz pul yemlere veya ticari olarak satışı olan yiyeceklerden herhangi birine geçebilirler.