Lepistesler, siyah moliler, platiler ve kılıçkuyruklar en popüler akvaryum balıklarından bazılarıdır. Canlı doğuranların hepsi çok dayanıklıdır ve yeni başlayanlar için iyi bir deneyim olabilir. Kolayca üreyebilirler, bu canlılar çok eğlencelidir ve birçok deneyimli akvaryumcu bile onları beslemekten zevk alır.
Öncelikle dört canlı doğuran balık ailesi vardır. Bu gruplardan üçü Amerika’da ortaya çıkmıştır. Bazıları da Asya’ya ve oradan Güney Avrupa dahil hemen hemen tüm tropikal ve subtropikal bölgelere yayılmıştır. Canlı doğuran Lepistesgiller; moli, plati ve kılıçkuyruk en büyük grubun üyeleridir.
Çoğunluğu agresif olmayan ve çeşitli diğer balık arkadaşlarıyla iyi geçinen harika topluluklar oluşturur. Doğada, bu balıkların çoğu beş veya daha fazla sayıda gruplarla yüzerek sürülerle yaşar. Akvaryumda genellikle bir grup baskındır. Alfa erkeğin en canlı renkleri gösterdiği bir hiyerarşi görülür. Erkek kılıçkuyrukları ise birbirine karşı oldukça saldırgandır. Saldırganlığı ortadan kaldırmak için bir grup birkaç dişi ve tek bir erkekten oluşmalı veya birçok kadın ile en az 5 erkek olmalıdır.
Canlı Doğuran Balıklar Hakkında Bilgiler
Sivrisinekler ve larvaları ile beslendikleri için, bazıları lepistesler ve sivrisinek balıkları sıtma sivrisineklerini kontrol etmeye yardımcı olmak için Güneydoğu Asya ve Filipinler’in bataklık bölgelerine getirildiler. Bu konumlardan hemen hemen tüm tropikal ve subtropikal sulara, hatta Güney Avrupa’ya kadar yayıldılar.
Bu balıklar uzun zamandır akvaryum hobisi içinde yer almaktadır. İlk olarak 1890’larda Avrupa’ya tanıtıldılar ve oldukça pahalıydılar. Ardından bu canlı doğuran balıklar akvaryumlarda büyük bir hızla çoğaldı ve erişilebilir hale geldi, bu nedenle fiyatları kısa sürede düştü. Bununla birlikte, daha nadir türler yalnızca 1960’larda ithal edilmiştir.
Diğer balık türlerinde olduğu gibi, onları tanımlayan görsel ipuçları vardır. Bir Tetragili tanımlamanın görsel ipucu, yağ yüzgecine sahipken, sırt yüzgecinin hemen arkasındaki küçük yüzgeçleridir.
Canlı doğuranların, yumurtlayan balıklara göre bir avantajı vardır. Gençleri, doğum anından itibaren avcılardan hemen saklanabilir. Bu balıkların yavruları canlı olarak doğar ve neredeyse tamamen gelişmiştir, ancak ebeveynleri yavrularını yerken izleyin. Akvaryumda yetiştirilmesinin de bir avantajı var. Yumurta bırakmadıkları için akvaryumcu, mantara yenik düşen yumurtalar nedeniyle kapağı kaybetmekle ilgilenmek zorunda değildir.
Canlı Doğuran Balık Yetiştiriciliği
Bu balıkları beslemenin en büyük avantajlarından biri yetiştirme kolaylığıdır. Yavrular, doğdukları andan itibaren avcılardan saklanabilirler. Yumurtlayan balıklar, yumurtadan çıkmadan önce yumurtalarına bakmak ve çoğu zaman bazılarını avcılara veya mantarlara kaptırmamak için uğraşır.
Canlı Doğuran balıklar kullanılmayan spermleri birkaç ay boyunca vücutlarında saklamak gibi inanılmaz bir yeteneğe sahiptir. Bu işleme “süperfetasyon” denir. Dişi, sadece bir çiftleşmeden sonra birkaç kez gebe kalabilir!