Catappa Yaprakları

catappa yaprağı

Bu yazıda, hint badem yaprakları olarak da bilinen catappa yaprakları hakkında bildiklerimizi paylaşacağız.

Catappa Yaprakları nedir?

Catappa ağacına ait yapraklardır.

Akvaryum hobisinde, uzun bir süre bu yapraklara “Hint badem yaprakları” dedik, bu iyi bir şey, olsa da; onlara catappa yaprakları demek daha doğrudur (bilimsel olarak terminalia catappa olarak adlandırılmaktadır.)

Çünkü gerçekte “badem” ağaçları değillerdir. Sadece uzaktan, bademle ilişkilidirler.

Bizim gibi akvaryum meraklıları, catappa yaprağını akvaryumda doğrudan suyun kimyası üzerindeki etkileri için kullanmaktadır. Buna ek olarak bazı insanlar, görünüşünü estetik olarak çekici bulmaktadır.

Catappa yapraklarının faydaları nelerdir?

Akvaryumunuza catappa yaprakları eklemek balıklarınıza çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir. Her şeyden önce, suyunuza catappa yaprakları eklediğinizde suyun renk değiştirdiğini fark edeceksiniz. Bunun nedeni, mikro yaprak parçacıklarının suya sızmasıdır. Bu, suyunuzun pH seviyesini düşürebilir.

Buna ek olarak, catappa yapraklarının antibakteriyel ve mantar önleyici etkilere sahip olduğu bilinmektedir.

Bu faydalar Asya’da uzun yıllardır bilinmektedir.

Son yıllarda, bilim camiası, hobicilerin ve üreticilerin yıllardır catappa yapraklarının bakteriyel ve fungal enfeksiyonlardan koruduğuna dair inançlarını bilimsel çalışmalarla doğruladı.

Ama hepsi bu kadar değil, catappa yaprakları aynı zamanda balıklar için bir besin kaynağıdır! Yapraklar parçalandığında, genellikle balıklar için besin sağlayabilen bir biyofilm ile çevrelenirler. Apistogramma yavruları ve küçük vatozlar bunu özellikle lezzetli bulmaktadır.

Catappa yapraklarını nereden satın alabilirim?

Ürün yelpazesi geniş akvaryumculardan ve online tedarikçilerden bulunabilir. Aşağıda kalite / fiyat oranı açısından önerdiğimiz ürüne göz atabilirsiniz.

[product_page id=”1032″ class=”urun”]

Akvaryumumda catappa yapraklarına ihtiyacım var mı?

Catappa yapraklarına ihtiyacınız olmayabilir.

Aslında, akvaryum hobisinde yaygın olan balıkların çoğunun catappa yapraklarına ihtiyaç duymadığını söyleyecek kadar ileri gidebilirim.

Karasu nehirlerinden gelen balıklar kesinlikle onlardan yararlanabilir, çünkü yapraklar suyunuzun bu balıkların doğal sularına daha çok benzemesine yardımcı olur. Yapraklar pH seviyesini düşürür ve mantar ve bakteriler için yaşanılmaz bir ortam yaratır. Bu balıklar için faydalıdır, çünkü karasu ortamlarından gelen balıklar genellikle mantar ve bakterilerle başa çıkma hususunda yetersizdir.

Bettalar ve apistogramma türleri, akvaryumdaki catappa yapraklarından en iyi şekilde yararlananlardır. Bununla birlikte, çoğu melek balığı ve discus, apistogramma türleri gibi karasu nehirlerinden gelmesine rağmen, catappa yapraklarına gerçekten ihtiyaç duymaz. Bunun nedeni, çoğunun nesiller boyunca yetiştirilmiş olması ve bu nedenle hem çeşitli su türlerine hem de bir dizi bakteri, mantar ve diğer hastalıklara karşı çok daha dayanıklı olmalarıdır.

Bu nedenle, balıklarınız için catappa yaprakları satın almadan önce, sahip olduğunuz türler hakkında bir Google araştırması yapın ve diğer hobi sahiplerinin catappa yapraklarına ihtiyaç duyup duymadığını kontrol edin.

Catappa yaprakları suyunuzu kahverengiye çevirmez mi?

Evet, suyunuzu çaya benzer bir renge boyarlar. Bunun nedeni, catappa çürümeden önce mikro tanelerinin suya sızmasıdır.

Karasu koşullarına uyum sağlamış balıklar, daha koyu renk tonundaki sudan hoşlanacaklardır. Aşırı parlak akvaryumlar bazı balıkları, özellikle apistogramma türlerini rahatsız edebilir.

Akvaryumumdaki yaprakların parçalanması pis ya da tehlikeli mi?

Bu, duruma göre değişir. Akvaryumuzdaki yaprakları estetik için tercih edip etmediğinize bağlıdır. Çünkü gerçek şu ki catappa yaprakları parçalandıkça akvaryumunuzun etrafında tortular oluşturacaktır. Bazı insanlar, tanelerin neden olduğu çay rengi doğal görünüme bayılırlar.

Sorunun ikinci kısmını yanıtlarsak; hayır, tehlikeli değildir. Elbette, düzenli su değişimi yapmadığınız takdirde, bakteriler çürüyen bitki maddeleriyle beslenerek nitrat birikimine sebep olabilir. Bununla birlikte, balıklarınızda amonyak ve dolayısıyla nitrat üretmektedir. Bu yüzden, herhangi bir akvaryumda yapıldığı gibi suyunuzu değiştirmeniz gerekecektir.