Çoğu akvaryum balığı için balık fanusları yeterli bir yaşam alanı sağlamaz. Birçok insan, balıkları küçük fanuslara koymanın, bir fanusun yaşam ortamıyla birlikte gelen birçok zorluktan dolayı her ne pahasına olursa olsun kaçınılması gereken bir hayvan zulmü olduğunu düşünmektedir.
Genel olarak, akvaryum ne kadar küçükse, orada yaşayan balıkları sağlıklı tutmak o kadar zordur. Su kimyası ve sıcaklığı küçük bir akvaryumda çok daha hızlı değişebilir, bu da küçük akvaryumlardaki veya fanustaki balıkların bakımını daha zor hale getirir.
Fanuslar ve küçük akvaryumlar, içlerinde balık tutmanın zorlukları nedeniyle yeni başlayanlar için önerilmez. Bütçenizin ve alanınızın elverdiği en büyük akvaryumla başlamak en iyisidir. İdeal olarak 120-210 litrelik bir akvaryumla başlayın. Balıkları küçük akvaryumlarda veya fanuslarda tutmak daha zor olsa da imkansız değildir. Uygun şekilde bakıldıklarında bir fanusta oldukça iyi iş çıkaran bazı balıklar vardır.
Fanusunuz için Bazı İyi Seçenekler
1. Cennet Balıkları: Bettalara Bir Alternatif
Fanusunuz için betta benzeri bir balık istiyorsanız, cennet balığı iyi bir alternatif olabilir. Bu balık (Macropodus opercularis) bir gurami türüdür ve bettanın yakın akrabasıdır. Habitat ve besin detaylarına dikkat ederek kolayca bakımını yapabilirsiniz.
2. Lepistesler
Lepistesler, yeni başlayan hobiciler için mevcut olan en kolay tropikal balıklardan biridir. Renk çeşitleri ve dayanıklılıklarıyla bilinirler. Davranışlarına ve yaşam alanlarına uygun bakım yaparsanız küçük fanuslarda da iyi sonuç verebilirler.
3. Endler Balığı
Lepisteslere benzer olan Endler balıkları, renkli ve dayanıklıdır. Doğal beslenen Endler balıkları, küçük fanuslarda da rahatlıkla bakılabilir. Üreme kontrolüne dikkat etmek önemlidir.
4. Zebra Balığı
Küçük, aktif ve bakımı kolay olan Zebra balığı, ısıtılmamış akvaryumlarda da yaşayabilir. Bu balığı uygun şekilde beslerseniz küçük fanuslarda iyi sonuç alabilirsiniz.
5. Kardinal Balıkları
Kardinal balıkları, dayanıklılıkları ve ısı toleranslarıyla bilinirler. 18-22°C sıcaklıklarda ısıtılmamış akvaryumlarda iyi yaşarlar. Bu balıkları 40 litrelik bir akvaryumda gruplar halinde tutabilirsiniz.
6. Diğer Bazı İyi Seçenekler
Tetralar, platiler, cüce çöpçü balıkları, killie balıkları gibi daha küçük akvaryumlar için uygun olan balık çeşitleri ve diğer canlılar da mevcuttur. Akvaryumunuzun boyutuna ve bakım ihtiyaçlarına dikkat ederek uygun seçimi yapabilirsiniz.