Japon balığının ne sıklıkta besleneceğini etkileyen faktörler
Çoğu durumda yetişkin Japon balıklarını günde bir kez besleme tavsiyemize uymanızı öneririz. Ancak, bunu değiştirmek isteyebileceğiniz birkaç durum olabilir. Bunlar:
- Japon balığının yaşı
- Suyun sıcaklığı
- Japon balığınızdan yeni yavrular çoğaltmaya çalışmanız
- Akvaryum veya havuzdaki balık sayısı
- Kendi rutininiz
Şimdi bunların her birine sırayla bakalım.
Japon balığı farklı yaşlarda ne sıklıkta beslenmeli?
Daha önce de belirttiğimiz gibi, genç Japon balıklarını (bir yaşından küçük balıkları kastediyoruz) yetişkin Japon balıklarından daha sık beslemenizi öneririz.
Günde bir kez yerine, genç Japon balıklarını günde en az iki, muhtemelen üç kez beslemenizi öneririz.
Bunun nedeni, daha sık öğünlerin sağlıklı büyümeyi destekleyecek olmasıdır.
Yine de sadece çok küçük miktarlarda beslemek önemlidir. Küçük bir tutam yem yeterlidir.
Su sıcaklığı Japon balığının iştahını nasıl etkiler?
Bunu tahmin etmemiş olabilirsiniz, ancak Japon balıklarını ne sıklıkta besleyeceğinize karar verirken suyun sıcaklığının büyük bir etkisi vardır.
Daha soğuk suda, bir Japon balığının metabolizması yavaşlar. Bu da çok fazla yiyeceğe ihtiyaç duymayacakları ve yedikleri yiyecekleri sindirmekte zorlanacakları anlamına gelir.
Açık havuzlarda tutulan Japon balıkları yani atıştıracak yosun ve böceklerin olacağı yerlerde, ayda bir kez kadar az beslenmeleri gerekebilir.
Üreme, Japon balığını ne zaman besleyeceğinizi nasıl etkiler?
Balığı yumurtlamaya hazırlamaya çalışıyorsanız, Japon balığınızı daha sık beslemeyi tercih edebilirsiniz.
Günde birkaç büyük öğün beslemek, Japon balığını yumurtlamaya teşvik etmeye yardımcı olacaktır.
Artan yiyecek aynı zamanda yumurta ve yumurtaları dölleyecek sperm sayısını da artıracaktır.
Akvaryumunuz kalabalıksa Japon balıklarını ne sıklıkta beslemelisiniz?
Akvaryumunuz kalabalık olduğunda, balıklarınız daha fazla atık üretecektir. Bu durum akvaryum suyunuzu kirletme riski taşır, bu nedenle aşırı yemleme yapmamaya ekstra özen göstermelisiniz.
Aynı akvaryumda birden fazla balık olması, balıklarınızın yiyecek için rekabet edeceği anlamına da gelir. Her balığın yeterince yiyecek aldığından (ve hiçbir balığın çok fazla yemediğinden!) emin olmak için yemleme yaparken çok dikkatli olmanız gerekecektir.
Eğer akvaryumunuz kalabalıksa daha az ve biraz daha sık miktarlarda beslemek isteyebileceğiniz anlamına gelir.
Miktarları küçük tutarak suyunuzu kirletme riskini azaltırsınız. Ayrıca daha düzenli besleyerek, her balığı daha iyi hedefleyebilir ve hepsinin adil payını almasını sağlayabilirsiniz.
Japon balığı beslemeyi kendi rutininize uydurmak
Son olarak, akvaryum balığınızın beslenmesinin onların ihtiyaçlarına göre olması gerektiği kadar, kendi rutininizi de dikkate almanız gerekir.
Örneğin, tüm gün işte ya da okulda olduğunuz için balıklarınızı beslemek için orada olmayacaksanız, balıklarınızı günde üç kez beslemeyi planlamanın bir anlamı yoktur!
Bazı günlerde günde bir kez, bazı günlerde ise günde birden fazla kez beslemek yerine, balıklarınızın alışacağı düzenli bir rutine girmenin daha iyi olacağını düşünüyoruz.
Bu nedenle, kurallarımıza veya okuyabileceğiniz başka herhangi bir şeye dayanarak Japon balıklarını ne sıklıkta besleyeceğinize karar vermeden önce, programınızı düşünün ve sizin için uygun olan bir seçim yapın.
Japon balığı ne kadar beslenmeli?
Japon balıklarını ne sıklıkta beslemeniz gerektiğinden bahsettik, peki ya ne kadar beslemeniz gerektiğinden? Daha önce de söylediğimiz gibi, Japon balığınızı aşırı beslememeye çok dikkat etmeniz gerekir, çünkü çok fazla yiyecek vermekten kaynaklanan birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir.
Özet: Japon balığını ne kadar yemle beslemelisiniz?
İşte size doğru miktarda Japon balığı yemi belirlemenize yardımcı olacak iki yaygın öneri:
1. Japon balığının gözünün büyüklüğüne eşit miktarda yiyecek verin
2. Japon balığınızın iki dakikadan kısa sürede yiyebileceği miktarda yem verin
Bu kulağa çok fazla gelmiyorsa, işte mesele de bu! Japon balığınızı çok az beslemek neredeyse hiçbir zaman sorun olmaz. Oysa aşırı besleme hayati tehlike yaratabilir.