Japon balıkları en popüler evcil balıklardan biri olabilir, ancak Japon balıklarını neyle beslersiniz? Hem etçil hem otçul bir hayvan olarak Japon balıkları onları beslediğiniz her şeyi yiyecektir, ancak bu sizin her türlü yemeği vermeniz gerektiği anlamına gelmez. Japon balıklarının ne yiyebileceğini anlamak çok önemlidir, böylece evcil hayvanlarınıza doğru beslenmeyi sağlayabilir ve uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilirsiniz.
Japon Balıkları Ne Yer?
Japon balıklarını neyle besleyebilirsiniz? Japon balıklarını doğru yiyeceklerle beslemek, bu evcil hayvanların bakımının en önemli yönlerinden biridir. Japon balıkları, yiyecek mevcut olduğu sürece beslenmeyi bırakmayan fırsatçı beslenenlerdendir. Bu davranışları nedeniyle, aşırı beslendiklerinde sindirim sorunları yaşayabilir ve hatta ölebilirler. Japon balıkları ne kadar çok beslenirse o kadar çok atık üretirler, bu da tankta balığı yavaşça zehirleyebilecek veya diğer Japon balığı hastalıklarına katkıda bulunabilecek aşırı toksinlere yol açabilir. Japon balıklarının ne yediğini ve onları nasıl doğru besleyeceğinizi anlamak sağlıklı bir evcil hayvan için çok önemlidir.
Japon Balığı için Balık Yemi
Akvaryum balıkları vahşi balıklara göre daha az aktif bir yaşam sürerler ve iyi beslenmek ve sağlıklı kalmak için çok daha az yiyeceğe ihtiyaç duyarlar. Bu balıklar için özel olarak formüle edilmiş Japon balığı yemi tavsiye edilir, çünkü bu yem standart balık yemine göre daha düşük protein konsantrasyonuna (Japon balıklarının sindirmekte zorlandığı) ve daha fazla karbonhidrata sahiptir. Japon balığı yemi hem pul hem de pelet formunda mevcuttur ve her iki tür yemi de sunmak balıkların beslenme tercihleri için çeşitlilik sağlayabilir. Pullar yüzer ve peletler batar, bu da balıklara tankta farklı seviyelerde beslenme fırsatı verir.
Önerilen Japon Balığı Yemi
Ticari olarak hazırlanan bazı en iyi Japon balığı yemleri şunlardır:
- TetraFin Balanced Diet Japon Balığı Pul Yemi, tank veya havuz suyunu temiz tutmak ve balıkların parlak rengini ortaya çıkarmak için tasarlanmıştır.
- Fluval Bug Bites Pellets for Goldfish, yüksek puan alan bir başka Japon balığı yemi ürünüdür. Birincil içeriği siyah asker sineği larvalarıdır ve Omega 3 ve 6 yağ asitlerine sahiptir.
- Omega One Goldfish Small Sinking Pellets, suyun bulanıklaşmasını önlemek ve atıkları azaltmak için üretilmiştir.
Japon Balığı Balık Yemi Dışında Ne ile Beslenir?
Japon balığı yemine ek olarak, temel diyetlerini desteklemek için Japon balıklarına ara sıra çeşitli benzersiz ödüller sunulabilir. Bu yiyecekleri sadece küçük miktarlarda sunun, bir balığın yaklaşık bir ila iki dakika içinde yiyebileceği kadar olmasına dikkat edin. Bu ödülleri sadece iki günde bir verin. Japon balığı şunları yiyebilir:
- Kabuklu bezelye (kabukları çıkarılmış)
- Kan kurtları (canlı, dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş)
- Salamura karides (canlı, dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş)
- Hayalet karides (canlı, dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş)
- Daphnia (canlı, dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş)
- Un kurtları (canlı, dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş)
- Cırcır böcekleri (canlı, dondurulmuş veya dondurularak kurutulmuş)
- Yapraklı yeşillikler (marul, ıspanak, lahana, pazı, vb.)
- Pişmiş pirinç
- Haşlanmış veya mikrodalgada pişirilmiş, doğranmış brokoli
- Haşlanmış veya mikrodalgada pişirilmiş, doğranmış mısır
- Haşlanmış veya mikrodalgada pişirilmiş, soyulmuş ve doğranmış kabak
- Haşlanmış veya mikrodalgada pişirilmiş, soyulmuş ve doğranmış havuç
- Üzüm (kabuğu soyulmuş ve doğranmış)
- Haşlanmış veya mikrodalgada pişirilmiş salatalık dilimleri
- Karpuz dilimleri
- Balık yosunu gofretleri
Kaçınılması Gereken Balık Dışı Gıdalar
Genellikle Japon balıklarına ekmek atıldığını, özellikle de havuzlarda tutulan balıklara atıldığını görmüşsünüzdür. Bu çok yanlıştır. Ekmekler bağırsaklarında şişerek kabızlığa ve hatta ölüme neden olabileceğinden balıkları asla ekmekle beslememelisiniz.
Japon Balıkları için Ara Sıra İkramlar
Bu ekstra yi
yeceklerin her biri Japon balığı için faydalı olabilir, ancak yalnızca küçük miktarlarda ve ara sıra ödül olarak vermelisiniz. Japon balıklarını bu ödüllerden başka bir şeyle beslememek tavsiye edilmez çünkü ihtiyaç duydukları dengeli beslenmeyi alamazlar; bunun yerine, doğru beslenme şekli onları her gün Japon balığı yemi ile beslemek ve çeşitlilik için haftada bir ila iki kez bu ödülleri eklemektir. Ödüller tankta sadece birkaç dakika bırakılmalı ve aşırı beslenmeyi, çürümeyi ve tankın kirlenmesini önlemek için bu süreden sonra kalan yiyecekler çıkarılmalıdır.
Japon Balığı Besleme İpuçları
Japon balığı ne yer sorusuna cevap bulduğunuzda, Japon balığınızı çeşitli ve sağlıklı bir diyetle besleyebilirsiniz. Balıkları mutlu bir şekilde beslemek için:
- Japon balığına her gün aynı saatlerde yem verin. Balıklar kendilerini kimin beslediğini anlamayı öğrenecek ve beslenmek için yüzeye çıkacaktır. Sabırla, parmak uçlarınızdan yiyecek almayı bile öğrenebilirler.
- Japon balığını günde iki ila üç kez, yaklaşık bir dakikaya kadar küçük miktarlarda besleyin. Her bir dakikalık bölümde ne kadar yiyecek ekleyeceğinizi ölçmeyi öğrenmeniz gerekecektir, çünkü balığın orada ne varsa yemesini ve atık bırakmamasını istersiniz.
- Tank çok çabuk kirleniyorsa, balıklar aşırı besleniyor ve çok fazla atık üretiyor demektir. Balıkları yeni diyetlerine alıştırmak için yem miktarını yavaşça azaltın ve Japon balığı yemini ara sıra ikramlarla destekleyin.
- İkramları haftada sadece bir ila iki kez besleyin ve farklı balıkların tercihlerini karşılamak için çeşitli farklı ikramlar deneyin. İnsanlar gibi Japon balıklarının da farklı tatları ve beslenme tercihleri olabilir.
- Balıkları besledikten 15 dakika sonra hem balık yemi hem de ödül maması gibi yenmemiş yiyecekleri çıkarın. Yenmemiş yiyecekler çürüyebilir ve balıklar için sağlıksız olur, ayrıca kirli bir tanka ve ekstra toksinlere katkıda bulunur. Yenmemiş yiyecekleri çıkarmak, evcil hayvanlarınızın diyetini düzenlemeye de yardımcı olur, böylece aşırı beslenmezler.
- Yemlemeden sonra tankı temizlemek iyi bir fikirdir, çünkü en son yemlemenizden yenmemiş yiyecekleri çıkarabilirsiniz.
Japon Balığı Betta Yemi Yiyebilir mi?
Hem Japon balığı hem de bettası olan bazı evcil hayvan sahipleri, yemin her ikisi için de kullanılıp kullanılamayacağını merak ediyor. Japon balıkları ara sıra betta yemi yiyebilirken (haftada bir veya daha az), beslenme ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle düzenli bir diyet değişimi olmamalıdır. Bettalar ve diğer benzer balıklar için üretilen yemler daha fazla protein ve daha az karbonhidrat içerir, bu nedenle Japon balıklarınızı uzun süre betta yemi ile beslemek sağlıklarını olumsuz yönde etkileyecektir.
Japon Balığı Kaplumbağa Yemi Yiyebilir mi?
Bazı Japon balığı sahipleri balıklarını su kaplumbağalarının bulunduğu tanklarda veya havuzlarda tutarlar. Japon balıkları tanka konulan her şeyi yemeye çalışacağından, kaplumbağalar için yapılmış yiyecekleri yemeleri muhtemeldir. Bu durum balıklara zarar vermese de, balıklar için en sağlıklı diyet kendi türleri için özel olarak yapılmış olan diyet olduğundan, ayrı yemleme en iyisidir.
Japon Balıkları Doğada Ne Yer?
Yabani Japon balıkları su bitkileri, algler, su böcekleri ve küçük kabuklular da dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerle beslenir. Yabani balıklar yırtıcılardan kaçmak, akıntılarla savaşmak ve sürekli değişen bir ortama uyum sağlamak zorunda olduğundan, Japon balığının doğal alışkanlığı olan sürekli yiyecek arama, aktif bir yaşam tarzı için yeterli enerji sağlamaya yardımcı olur.
Japon Balığı Hakkında
Japon balığı (Carassius auratus) dünyadaki en yaygın tatlı su akvaryum balıklarından biridir ve güzel rengi genellikle iyi şans ve refahın sembolü olarak kabul edilir. Bu da onu dünya çapında popüler bir evcil hayvan haline getirmektedir. Japon balığı aslında evcilleştirilmiş bir sazan türüdür ve yüzyıllardır insanlarla ilişkilendirilmiştir. Günümüzde özel olarak yetiştirilmiş düzinelerce Japon balığı türü mevcuttur. Yüzgeç boyutları ve şekilleri, genel renk, göz şekli ve balık boyutu cinsine göre değişir. Bunlar çok dayanıklı balıklardır ve daha önce hiç balık beslememiş olsalar bile evcil hayvan sahipleri için bakımı kolay olabilir.