Japon balıklarının göz kapakları yoktur ve gözlerini kapatamazlar. Yine de uyurlar, sadece bizim uyuduğumuz şekilde değil.
Japon Balıkları Uyurken Nasıl Görünür?
İnsanların aksine, Japon balıkları uyurken yatmazlar. Aksine, daha az aktif olurlar, bir yerde kalırlar ve kendilerini sabit tutmak için yavaş hareket ederler. Akvaryumda veya havuzda, genellikle suyun altında, dipten bir 3 cm kadar yukarıda, başları hafifçe aşağıya dönük bir şekilde asılı duruyormuş gibi görünürler. Renkleri uyurken biraz solabilir ve uyandıklarında normale döner. Uyurken kendilerini avcılardan gizlemek için bir güvenlik önlemi olarak renk değiştirirler. Son olarak, Japon balıklarının beyin dalgaları uyurken değişmez ve Japon balıkları insanlar gibi derin, REM uykusu dönemlerine girmez.
Japon Balığı Ne Zaman Uyur?
Japon balıkları insanlar gibi doğal olarak geceleri uyumazlar. Karanlık ve sessiz olduğunda daha iyi uyurlar, bu nedenle birçok balık geceleri uyur. Uyuyan bir balığın etrafında gürültü yaparsanız, balık irkilerek uyanacaktır. Bu nedenle, balığınız uyumak istediğinde gürültü seviyesini düşük tutmak en iyisidir.
Akvaryumda bir ışık açık tutarsanız, balıkları geceleri siz uyurken uyumaları ve gündüzleri uyanık kalmaları için eğitebilirsiniz. Işığı her gün aynı saatte açıp kapatırsanız, Japon balıkları genellikle aynı uyku düzenini izleyecektir. Işık günde 12 saatten fazla açık kalmamalıdır, aksi takdirde balıklar yeterince dinlenemeyebilir. Uyumaları için yeterince karanlık değilse, uyumaya çalışmak için karanlığı aramak üzere bitkilerin içine saklanabilirler.
Balıkların Uyku Alışkanlıkları ve Sağlığı
Balıklar Yeterince Uyumadığında Ne Olur?
Tıpkı insanlar gibi balıklar da vücut sistemlerine enerji sağlamak ve bağışıklık fonksiyonlarını düzgün bir şekilde sürdürebilmek için uykuya ihtiyaç duyarlar. Yeterince uyumazlarsa, enfeksiyonlarla mücadele etme yeteneklerini kaybederler ve metabolizmaları yavaşlar.
Ne kadar uykuya ihtiyaç duydukları balığa göre değişir. Bazı Japon balıkları öğleden sonra kestirirken, diğerleri geceye kadar uyanık kalır. Düzenli gün ve ışık döngüsüne maruz kalmak, balıkların yeterince uyuması ve sağlıklı kalması için çok önemlidir. Son olarak, esnemek balıklarda yorgunluk belirtisi değildir, sadece balığın solungaçlarını suyla temizlemesidir.
Uyuyan Bir Balığı Hasta Bir Balıktan Nasıl Ayırt Edebilirsiniz?
Uyuyan balıklar sabit ama dik dururlar; yanlara veya baş aşağı dönmezler. Eğilen, baş aşağı duran veya dipte yatan bir balık uyumuyordur ve muhtemelen hastadır. Yüzme kesesi (su üstünde kalmalarını sağlayan organ) hastalığı olan balıklar genellikle yan veya baş aşağı yüzer ve yüzmede de sorun yaşarlar. Yan yatmak ayrıca bakteriyel bir enfeksiyonun veya sudaki yüksek nitrit veya amonyak konsantrasyonlarının bir göstergesi olabilir. Ne olursa olsun, bir balık sahibi balığının yan veya baş aşağı yüzdüğünü görürse, balığını mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekime kontrol ettirmelidir.
Bu nedenle, balığınızın akvaryum tabanının üzerinde gezindiğini ve biraz solgun göründüğünü görürseniz, ışığı kapatın, sesi kısın ve güç toplaması için uykusuna yatmasına izin verin. Bundan dolayı daha sağlıklı ve mutlu olacaktır.