Dişi lepisteslerin doğurmaları genellikle yaklaşık 2 ila 8 saat arası sürer. Bazen doğum 2 gün kadar da sürebilir. Bir lepistesin doğumunun ne kadar süreceğini dişinin boyutu, suyun sıcaklığı ve çevresel etkilerin onu strese sokup sokmadığı gibi birçok faktör etkileyebilir.
Lepistesler: Popüler Tatlı Su Balıkları
Lepistesler onlarca yıldır tatlı su balıkçılığı hobisinde en popüler balıklardan biri olmuştur. Lepisteslerin rahat tavırları, parlak renkleri ve yetiştirilmelerinin kolaylığı popülerliklerini pekiştirmiştir. İnsanlar bu kadar küçük bir balığın bu kadar kısa sürede bu kadar çok yavruyu nasıl doğurduğuna hep şaşırmışlardır. Bu gerçekten çok etkileyicidir.
Dişi Lepistesler Doğurma Süreci Ne Kadar Sürer?
Dişi lepistesler genellikle 2 ila 8 saat arasında doğum yapar. Doğum genellikle karmaşık olmayan bir olaydır ve 40 ila 80 arasında yavru doğurur. Ancak bazen işler olması gerekenden biraz daha uzun sürebilir ve dişi bir lepistes birkaç güne kadar doğum yapabilir. Yapılacak en iyi şey dişi lepistesinizi kendi haline bırakmaktır. Bir ağın içine alınıp damızlık kutusuna atılmaktan hoşlanmayacaktır.
Sıcaklık Kontrolü: Doğum Sürecini Etkileyen Faktörlerden Birisi
Dişi lepistesinizin zorlandığını düşünüyorsanız ve doğum uzun sürüyorsa, su ile ilgili bir sorun olup olmadığını görmek için birkaç su parametresini kontrol etmelisiniz. İlk olarak sıcaklığı kontrol edin. Su ne kadar sıcak olursa o kadar iyi. Sıcaklık 24°C’nin altına düşmüşse ısıtıcınızı birkaç derece yükseltmeyi düşünün. Suyu çok soğuksa bebekleri doğurması çok zorlaşır. Aynı şekilde, su sıcaklığı 28°C’nin üzerindeyse, ısıtıcıyı kısmayı veya su sıcaklığını düşürmeyi deneyin. Su çok soğuk olduğunda olduğu gibi, çok sıcak olduğunda da dişi lepistesiniz strese girebilir.
Diğer Etkileyici Faktörler
Dişi lepistesin normalden daha uzun süre doğum yapmasına neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:
Damızlık Kutusuna Taşınmanın Neden Olduğu Çevre Değişikliği Stresi
Lepistesler için damızlık veya doğum kutularının hayranı bir çok akvaryum sahibi vardır. Sorun şu ki, genellikle ağır hamile bir balığı alıyoruz ve doğum yapmasından birkaç gün önce, onu hiçbir gizlenme alanı ve korunak sunmayan küçük, yüzen plastik bir kutuya bırakıyoruz. Dişi lepistesler doğumdan önce strese girerlerse ölebilirler ve genellikle de ölürler. Uzmanlar asla damızlık kutusu kullanmaz ve kimseye de tavsiye etmezler.
Sudaki Yüksek Nitrat Seviyeleri
Filtrelerimiz çok zehirli olan balık atığını (amonyak) daha az zehirli olan nitrata dönüştürür. Nitrat amonyaktan daha az toksiktir, ancak sadece düşük seviyelerde. Düzenli olarak su değiştirerek nitrat seviyelerini düşük tutmak akvaryumcuların nihai görevidir. Dişi lepistesinizin bulunduğu akvaryumda, suyu yeterince sık değiştirmediğimiz için yüksek düzeyde nitrat varsa, bu hamile balık için inanılmaz derecede stresli olabilir. Her hafta akvaryum suyunun yaklaşık %30’unu değiştirmeniz önerilir, özellikle de dişinin doğum yapmak üzere olduğu bir akvaryumda. Unutulmamalıdır ki yeni doğan yavru balıklar, akvaryumdaki balık atığı miktarının artması anlamına gelir!
Başka Bir Balıktan Zorbalık Görme Nedeniyle Kendini Rahat Hissedememe
Dişi lepistes, doğum yapmadan önceki günler ve saatlerde en savunmasız halindedir. Eğer sürekli olarak başka bir balık tarafından taciz ediliyorsa, yavrularını bırakacak kadar güvende hissetmeyecektir. Bu da doğumun uzun sürmesine ve dişi lepistesin ölümüne yol açabilir.
Dişi Lepistesin Doğuma Hazırlandığının İşaretleri
Dişi lepisteslerin hamilelik süreleri genellikle 25 ila 35 gün arasındadır. Gerçek gün sayısı genellikle su sıcaklığına bağlıdır. Dişi bir lepistesin hangi günlerde gebe kaldığını anlamak neredeyse imkansızdır, bu nedenle doğum yapmak üzere olduğuna dair işaretleri bilmek faydalı olabilir. Dişi lepistes doğum yapmadan önceki son günlerde karnı o kadar şişer ki neredeyse kare şeklinde görünür. Bu durum ‘kutu gibi’ olarak bilinir. Hamileliğinin son günlerindeki bir dişi
açıkça belli olur. Dişinin doğum yapacağının bir başka işareti de saklanmaya başlamasıdır. Doğum yapmaya yakın dişi lepistesler genellikle diğer balıklardan saklanmaya çalışacaktır. Akvaryumun köşelerinde, dekorasyonların arkasında veya bir bitki kümesinin içinde oturabilirler.
Sonuç Olarak
Lepisteslerin doğumu genellikle 2 ila 8 saat arasında süren oldukça olaysız bir süreçtir. Çoğu zaman akvaryum sahipleri onun doğum yaptığını fark etmez bile, sadece etrafta yüzen yeni gelenleri görebilirler. Dişi lepisteslerinin doğum sürecini gören bir akvaryum sahibi ilk 15 veya 20 hamilelikte inanılmaz derecede gergin olabilir. Hala doğumda olup olmadığını görmek için sürekli akvaryumu kontrol edebilirler. Akvaryum sahipleri bu doğumlara şahit oldukça artık daha sakin karşılamaya başlarlar. Su parametreleri doğru olduğu sürece, lepistesler normalde sadece birkaç saat doğum yapar. Dişi lepistesinizin doğum yapması beklenenden daha uzun sürüyorsa, nedenini bulmak için birkaç dakikanızı ayırın. Sorunu çözebilirseniz, lepistesinizin hayatını kurtarmaya yardımcı olabilirsiniz!