Min. Akvaryum Büyüklüğü: | 380 litre |
Bakım Seviyesi: | Orta – sert |
Sıcaklık: | 26°-29°C |
Beslenme: | Etobur |
Davranış: | Barışçıl |
Kaç tane bir arada beslenir: | En az beş tane beslemeniz gerekir. |
Boyut: | 30 cm |
Makrakanta İle Uyumlu Balıklar
Makrakanta çok huzurludur ve çoğunlukla akvaryumdaki diğer balık türlerini görmezden gelir.
Aynı zamanda daha büyük, daha agresif balıkların yoluna çıkmama konusunda da bilgili ve uzmanlardır.
Topluluk akvaryumlarında çiklitler, gökkuşağı balıkları, vatozlar, çöpçü balığı gibi türlerle iyi geçinebilirler.
Yalnızca saklanma yeri konusunda sorun yaşayacakları için akvaryum dibinde yaşayan türler ile fazla bir arada tutulmamalılardır.
Yeterli alan sağlandığında, başka bir alt beslenici dahil edebilirsiniz.
Karşılaştıkları omurgasız canlıları yemeyi sevdikleri için onları karides veya salyangozlar ile birlikte tutmanız önerilmez.
Akvaryum Boyutu
Makrakanta için minimum 380 litrelik, büyük bir akvaryuma ihtiyacınız vardır.
Akvaryumcuda gördüğünüz bu sevimli küçük balık büyüdüğünde 30 santimetrelik bir akvaryum canlısına dönüşecektir.
Bu türün en az beş veya daha fazla bir grupta tutulması gerektiğinden, yeterince büyük bir akvaryumunuz yoksa bu balıkları satın almamalısınız.
Görünüm
Uzun, biraz dolgun bir gövdeye ve dipte yüzmelerini kolaylaştıran düzleştirilmiş bir karna sahiptirler. Başları burundan kubbeli, kafatasına doğru güçlü bir şekilde daralır. Vücutları, kuyruğuna ulaşıncaya kadar sırtlarında hafifçe eğimlidir.
Makrakantaların kendine özgü renkleri vardır. Yavrular büyüyüp genç yetişkinler olduklarında, vücutlarının etrafını saran üç geniş siyah şeritle koyu bir gün batımı turuncusu rengine bürünürler. Ancak olgunlaştıklarında, parlak turuncu çok daha yumuşak bir bakırımsı renge ve siyah şeritler de daha çok grimsi, koyu kahverengiye dönüşür.
Yani, bu türde tek dikkatinizi çeken şey renkleri ise sonsuza kadar böyle kalmayacaklarının farkında olmalısınız.
Habitat
Makrakantalar 25°-30°C sıcaklık aralığına sahip berrak, hızlı hareket eden sulardan gelirler.
Bu su yollarının pH’ı yılın zamanına bağlı olarak büyük ölçüde (6.0-8.0) değişebilir.
Toplu halde yaşayan bu balıklar; küçük kabuklular, yumuşakçalar (özellikle salyangozlar), solucanlar ve ölü balıklar ile beslenebilmek için suyun alt alt tabakada yüzerler.
Akvaryum Kurulumu
Isıtıcı
Makrakantalar tropikal sulardan gelirler. Bu nedenle akvaryum için bir ısıtıcı mutlak bir zorunluluktur.
24°C kadar düşük sıcaklıkları tolere edebilirler ancak tercihen 26°-29°C arasında tutulmalıdırlar.
Daha düşük sıcaklıklarda olmaları bu balığı strese sokarak onu beyaz benek gibi bazı hastalıklara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
Filtrasyon – Azot Döngüsü
Akvaryum filtresi tartışmasız en önemli ekipmandır. O olmadan sağlıklı şekilde balık bakmak pek de mümkün olmazdı.
Balık sürekli olarak atık ortaya çıkarır. Tüm bu atıklar akvaryumun dibine çökerek alt tabakada toplanır ve burada çürümeye başlar.
Atık, parçalandıkça amonyak üretmeye başlar. Amonyak da balıklar ve suda yaşayan diğer canlılar için oldukça zehirlidir. Akvaryum filtreleri bu durumun oluşmasını engellemektedir.
Filtrelerde yaşayan, amonyak gibi toksik maddeler yiyen ve onları daha az toksik maddelere dönüştüren birkaç yararlı bakteri türü vardır. Bu süreç akvaryum nitrojen döngüsü olarak bilinir.
Makrakantalar iştahlı balıklardır. Bu da bir ton atık üretmelerine neden olur. Bu nedenle tüm bu atığı işlemek için yeterli biyomedia kapasitesine sahip bir filtreye ihtiyacınız vardır.
Akvaryum Zemini
Bu balıklar kazmak için yumuşak, kumlu bir taban tercih ederler.
Çakıllı bir zemin seçecekseniz de balığınızın yüzgeçlerini aşındırabilecek keskin kenarlardan kaçınmak için düzgün bir çakıl kullandığınızdan emin olmalısınız.
Aydınlatma
Makrakanta loş ışıklandırmayı tercih eder. Akvaryum çok parlaksa, ancak ışıklar kapatıldıktan sonra dışarı çıkabilirler.
Bitkiler ve Dekor
Yetişkin makrakanta balıkları canlı bitkileri yok etmeleriyle ünlülerdir. Köklerini kazarak yapraklarda delikler açarlar. Bu nedenle akvaryumda canlı bitki bulundurmaktan çok, dekor konusunda bu balıklara çok çeşitli saklanma yerleri sağlamak son derece önemlidir.
Bu balıklar aşırı derecede strese girip kendilerini savunmasız hissettiklerinde saklanacak uygun alanları yoksa sağlık konusunda bağışıklıkları düşecektir.
Beslenme
Vahşi doğada makrakantalar çoğunlukla salyangoz ve diğer omurgasızlar gibi etli yiyecekleri yerler. Akvaryumda, kabak gibi sebzeleri de sevdikleri bilinmektedir.
Tıpkı tüm balıklarda olduğu gibi, ihtiyaç duydukları tüm besinleri aldıklarından emin olmak için bu türe çeşitli besinler sunmak gereklidir.
Ayrıca dibe çöken pul yiyecekler yemeyi de çok severler.
Kan kurtları, kara kurtları ile birlikte kabak, havuç veya tatlı patates gibi sebzeleri de severler.
Yetiştiricilik
Bu tür bir akvaryum ortamında kolayca üreyemez. Balık yetiştiricileri tarafından sularına hormonlar eklenerek üremeleri sağlanmaktadır.
Makrakanta Sizin İçin Uygun Mu?
Makrakantalar güzel ve çok temiz balıklardır. En üstte yaşayan balığınızın geride bıraktığı her artık yiyeceği bulacaklardır.
Ancak onları barındıracak kadar büyük bir akvaryumunuz yoksa kesinlikle uzak durmanız gerekir. Minimum 380 litrelik bir akvaryumu satın alarak kurmak, bakımını yapmak için zaman ve maddi olarak hazır değilseniz tavsiye etmeyiz.