Pistia Stratiotes (Su Marulu)
Akvaryumda oldukça kolay yetişen bir bitkidir. Herhangi bir özel bakım gereksinimi yoktur. Tek dikkat etmeniz gereken, akvaryumunuzun üst katmanını tamamen ele geçirmemesi için zaman zaman budamaktır.
Akvaryumda kullanılan çeşidi genellikle cüce (dwarf) Pistia Stratiotes olarak bilinir. Doğada bulunan versiyonundan tek farkı boyutlarıdır. Bu sebeple sürekli budayarak dikkatli olmanızı öneriyoruz.
Familya | Araceae |
Köken | Güney Amerika |
Global Dağılım | Tüm tropikal ve subtropikal bölgeler. Kenya, Uganda ve Tanzanya’nın çeşitli kısımlarını istila etmişlerdir. |
Yaşam Alanı | Sulak alanlar, barajlar, diğer su kütleleri. |
Tasvir
Pistia stratiotes, gri-yeşil yapraklı, yaprakları tek tek oluşan veya birbirine bağlı olarak yüzen bir bitkidir. Kökler sayısız ve tüylüdür. Yapraklar genellikle tabana yakın süngerimsi, belirgin paralel damarlar ile yoğun yumuşak tüylü, uzunluğundan ziyade biraz daha geniş, tepede en geniş 15 cm uzunluğuna kadardır.
Ekonomik ve Diğer Kullanım Alanları
Pistia stratiotes genellikle göllerde, göletlerde, akvaryumlarda ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Genellikle tropikal akvaryumlarda yavru balıklara ve küçük balıklara saklanarak koruma sağlamak için kullanılır. Tıbbi özellikleri vardır ve ayrıca sığır veya domuzlarda yem olarak kullanılabilir. Sudaki algleri azaltarak büyük alg patlamalarını önlediği için belirli durumlarda faydalı olabilir. Ancak, sayılan kullanımlar bu bitkinin genel olumsuz etkilerini telafi edemez.
Çevresel ve Diğer Etkiler
Pistia stratiotes tropikal, subtropikal ve ılıman iklim bölgelerindeki göller, barajlar, göletler, sulama kanalları ve yavaş akan su yollarında bulunan önemli bir ottur.
Su kütlelerini tamamen kaplayarak sudaki tüm yaşamı bozabilir. Nehir yolculuğunu engelleyecek derecede su yollarını tıkar, sulama kanallarını tıkar, pirinç tarlalarını tahrip eder ve balıkçılık alanlarını harap eder.
Geniş türbinleri tıkadığı için hidroelektrik üretimini etkiler. Pistia stratiotes Küresel İstilacı Türler Veritabanına dahil edilmiştir (GISD 2005). Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ve Avustralya eyaletlerinin çoğunda zararlı bir ot olarak listelenmiştir.
Yönetim
Herhangi bir bitki istilası için benimsenen kesin yönetim önlemleri, arazi, iş gücü maliyeti ve erişilebilirliği, istilanın şiddeti ve diğer istilacı türlerin varlığı gibi faktörlere bağlı olacaktır. Bütünleşik bir yönetim yaklaşımının bazı bileşenleri aşağıda tanıtılmıştır.
İstilacı tür yönetiminin en iyi şekli önceden önlemedir. İstila başlamış yani önleme artık mümkün değilse, yabani ot istilalarını, yerleşmelerini önlemek için henüz küçük iken tedavi etmek en iyisidir (erken tespit ve hızlı yanıt). Kontrol genellikle, yoğun istilalarla mücadele edilmeden önce en az istila edilmiş alanlara uygulanır. Sürdürülebilir yönetim için tutarlı bir takip çalışması gereklidir
Mümkün olduğu ölçüde, çevre havzalardan besin akışı; atık suyun işlenmesi ve tarım arazilerinden akışın en aza indirilmesi gibi önlemlerle minimize edilmelidir. Küçük ölçekli istilalar manuel olarak kontrol edilebilir. Daha büyük istilalara, özel olarak yapılmış makinelerle müdahale edilebilmektedir, ancak bu makinelerin çalıştırma maliyetleri yüksek olduğundan söz konusu yöntem sürdürülebilir olmayabilir. Kimyasal kontrol yaygın olarak kullanılmaktadır ve kısa vadede etkili olabilir, ancak etkili olabilmesi için uzun bir süre boyunca defaatle uygulanması gerekmektedir. Diğer sorunlar arasında içme suyunun kirlenmesi ve hedef dışı hasar (herhangi bir herbisit kullanılarak) yer alır. Herhangi bir herbisit kullanırken her zaman önce etiketi okuyun ve tüm talimatlara ve güvenlik gereksinimlerine riayet edin. Hala şüpheniz varsa bir uzmana danışın. Tüm bunlara ek olarak, böcekler de pistia stratiotes ile mücadelede biyolojik kontrol ajanları olarak başarıyla kullanılmıştır.
Kenya, Tanzanya ve Uganda’da eyalet veya hükümetler tarafından zararlı bir ot olarak listelenmemiştir.