Sae Balığı

sae balığı

Sae Balıkları, akvaryumdaki yosunları temizleyerek düzenlemeye yardımcı olacak bir balık arayanlar için mükemmeldirler.

Hem büyük gruplarda hem de yalnız kaldıklarında aktif ve sosyaldirler. Beslemesi oldukça kolaydır ve akvaryumlarına koyulan her şeyi yerler.

Sakin oldukları için bu balıklar yeni başlayanlar ve kalabalık akvaryumlara eklemek için idealdir. 

KategoriDeğerlendirme
Bakım Seviyesi:Kolay
Mizaç:Sakin
Renk Formu:Siyah Çizgili Altın / Gri
Ömür:10 yıla kadar
Boyut:15 cm
Diyet:Hepçil
Aile:Sazangiller
Minimum akvaryum Boyutu:75 litre
Akvaryum Kurulumu:Tatlı Su, Yoğun Dikilmiş Bitkiler
Uyumluluk:Huzurlu Halk Balığı

Genel Bakış ve ana vatan

Sae Balıkları sazangiller ailesinden olan tatlı su balıklarıdır. 

Tayland ve Malezya dahil olmak üzere Güneydoğu Asya’dan gelirler, ancak günümüzde akvaryum ticareti için dünya çapında yetiştirilmektedirler. Bu kadar popüler olmalarının nedeni, mevcut en iyi yosun yiyicilerden biri olmalarıdır. Çok fazla hareket ederler, böylece tüm akvaryumu hızla kaplarlar.

Akvaryumcularda bulmak oldukça kolaydır. 

Bu balıklar yeni başlayanlar için harikadır, akvaryumu temiz tutma işini çok daha kolaylaştırırlar. Davranışlarının bir sorun olma ihtimali düşüktür.

Sae Balıkları da diğer balıklar gibi atık üretir. Bu nedenle fazla stok yapmak, akvaryumunuzu daha temiz değil daha karmaşık hale getirebilir.

Davranışlar

Zamanlarının çoğu akvaryumın alt seviyelerinde geçirirler. Burada yosunlarla kaplı bir yer bulana kadar etrafta yüzerler.

Birkaçını bir arada tutarsanız, gruplar oluştururlar ve onları aynı alanda birlikte beslenirken görebilirsiniz.

Nadiren saldırgandırlar, ancak oldukça enerjiktirler ve hızlı yüzerler. Diğer balıklara saldırmasalar da daha sakin türleri rahatsız edebilirler.

Agresiflerse, birkaç gün onları yakından izleyin, sorun devam ederse ayrılmaları gerekebilir.

Boyutu ve Görünümü

Gerçek Sae Balığı, 15 cm’e kadar ulaşan uzun ve dar bir gövdeye sahiptir. Genellikle baştan kuyruğa uzanan siyah şeritli soluk gri veya altın renkleri vardır.

Renginin solmaya başladığını fark edebilirsiniz; Bu, çiftleşme ve stres zamanlarında veya kendilerini kamufle ettikleri zaman olmaktadır.

Erkekler ve dişiler arasında 3-4 yaşına kadar hiçbir fark yoktur ve bu noktada cinsiyetlerini açığa çıkaran tek şey büyüklükleridir. Dişiler, erkeklerden yaklaşık %30 daha büyüktür.

Habitat ve Akvaryum Koşulları

Vahşi doğada, Güneydoğu Asya’nın yoğun ekili nehirlerinde ve akarsularında bulunurlar. 

Sae balığının zamanı, su altındaki barınaklarda saklanmakla yüzeylerde yiyecek aramak arasında geçer. 

İdeal akvaryum düzeni, bu doğal yaşam alanının yeniden yaratılması ile olacaktır.

Akvaryum Gereksinimleri

Zamanlarının çoğunu akvaryumun dibine yakın bir yerde geçirdikleri için kumlu bir alt tabaka, vücutlarını çizmeden veya hassas dikenlerine zarar vermeden etrafta yüzmelerini daha güvenli hale getirir.

Kendilerini evlerinde hissettirmek için bitkiler eklenmelidir. Suyu daha temiz ve oksijenli tutarken barınak görevi görürler.

Başka yiyecek bulamazlarsa, balıklarınız bitkilerden bazılarını kemirmeye başlayabilirler. Bitkilerinizi korumanın en iyi yolu balıklarınızı iyi beslemektir. 

Tüm balıklar akvaryumdaki diğer balıklardan saklanabilecekleri bir yere sahip olmayı severler. Onlara bir kaçış sağlamak için akvaryum etrafında mağaralar oluşturun. 

Çoğu balık zıplayabilir, ancak bazıları bunu diğerlerinden daha iyi yapabilir. Sae balıkları aktif ve hızlıdır, bu da onların sudan atlamalarını kolaylaştırır. Akvaryumun üzerinde bir kapak kapatarak bu gibi bir sudan atlama durumuna engel olabilirsiniz.

Suyu 24-26 °C aralığında tutmak için bir ısıtıcıya ihtiyacınız olacaktır. İdeal pH derecesi 6.5 ile 7.0 arasındadır, ancak gerekirse biraz daha geniş bir aralığı tolere edebilirler (6.0-8.0 pH gibi).

Akvaryum Boyutu Ne Kadar Olmalıdır?

En az 76 litrelik bir akvaryuma ihtiyaçlar vardır.

Litre Başına Kaç Sae Balığı Alınabilir?

İlk balık için 75 litrelik, bundan sonra eklenen her balık başına fazladan 35 litre suya ihtiyacınız olacaktır.

Akvaryum Arkadaşları

Sae’ler barışçıl balıklardır. Bu da potansiyel akvaryum arkadaşlarının uzun bir listesi olduğu anlamına gelir. Bu onları bir topluluk akvaryumu için iyi birer aday yapar.

Akvaryuma saldırgan balıklar eklemeyin çünkü sea balıklarınıza saldırabilir veya onları yiyebilirler. Bu da genellikle çiklitlerden kaçınmanız gerektiği anlamına gelir.

Tetralar, danslar ve lepistesler küçük oldukları ve agresif olmadıkları için iyi arkadaş olacaklardır. Guramis ve diken gibi daha büyük balıkları da düşünebilirsiniz.

Akvaryum arkadaşları yalnızca balık olmak zorunda değildir. Çoğu yosun yeme eğiliminde olan başka hayvanlar da eklenebilir. En yaygın olanları karides ve salyangozlardır.

Grup olarak bakmak

Akvaryumda birden fazla Sae Balığı bulundurabilirsiniz. En az 4-6 adet olmaları idealdir.

Sae balığının beslenmesi

Vahşi doğada yosun, bitki maddeleri ve bitki örtüsü yiyen sae balıkları yalnızca otobur değillerdir. Çöpçü oldukları için ölü balıklar ve böcekler dahil buldukları şeyleri yerler.

Akvaryuma eklediğiniz çoğu şeyi yiyeceklerdir. Bu, mağazalardaki pul ve pelet yiyecekleri, yosun gofretlerini ve canlı yiyecekleri içerir. Canlı yiyecek olarak tuzlu su karidesi ve kan kurdu ile dondurulmuş çeşitler de verilebilir.

Batan yiyecekler, akvaryumun üst kısımlarındaki balıkların yanından düşme olasılıkları daha yüksek olduğundan, dipte yaşayan bu balıklar için uygundur.

Çok yiyebilirler, hatta izin verirseniz bütün gün beslenebilirler. Bu nedenle beslemeyi, her gün birkaç dakika içinde kolayca bitirebilecekleri bir miktarla sınırlamalısınız.

Sae Balığı Hastalıkları ve Bakımı

Bu türün eğilimli olduğu belirli bir hastalık yoktur, ancak bu bir noktada hastalanmayacakları anlamına gelmez.

Hastalıkların çoğu belirti verir, bazıları diğerlerinden daha belirgindir. Örneğin, diğer balıklarda da yaygın olarak görünen beyaz nokta hastalığı bu balıkta da görülebilir.

Sae balığının hastalığa yakalanmasını önlemenin yolları vardır. Bunlar;

  • Yüksek kaliteli yiyecekler: Organ sorunlarına neden olma olasılığı daha düşüktür. Daha ucuz yiyecekler kabızlığa neden olabilir ve bu da genellikle başka etkilere yol açar.
  • Kirli su, kirli havayı solumaya benzer. Bu nedenle kirletici oluşumunu azaltmak için her iki haftada bir su değişiklikleri yapılmalıdır.
  • Akvaryumunuza ne eklediğinize dikkat edin. Dekorasyonlar toksin taşıyabilir ve diğer akvaryumlardan gelen su hastalıklar getirebilir.

Üreme

Diğer birçok balıkla aynı şekilde çiftleşseler bile, bu balıkları kendi başınıza üretmeniz pek olası değildir. Sadece hormonların yardımıyla çiftliklerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Yumurtlama muhtemelen su koşullarındaki değişikliklerle (sıcaklık, pH vb.) tetiklenebilir, ancak günümüzde bu balıkların ev akvaryumlarında nasıl üretileceği hakkında pek bir bilgi bulunmamaktadır.

Huzurlu ve dayanıklı balıklardır. Bu nedenle Sae balıklarını mutlu ve sağlıklı tutmada sorun yaşamazsınız.

Akvaryumunuz bitkiler, huzurlu balıklar içeriyorsa ve yeterli boş alana sahipse, mutlu bir şekilde yaşayacaklardır.

Sae’ler sayesinde akvaryumunuz daha temiz ve aktif görünecektir.