Serpae Tetralar, akvaryumcular arasında tutulan harika tatlı su balıklarıdır.
Bu tür sadece güzel görünüşlü değildir aynı zamanda bakımı da kolaydır. Bu, onları iyi derecede başlangıç dostu yapar. Ayrıca az bakım gerektiren bir tür arayan akvaryumcular için de mükemmeldir.
Bu kılavuz size Serpae Tetra bakımının temellerini öğretecek. Akvaryum arkadaşları, yaşam süresi, beslenmesi, boyutları, yetiştirilmesi ve daha fazlasını sizin için ele alacağız!
Renkli ve inanılmaz derecede aktif bir tür olan Serpae Tetra, akvaryumunuza canlılık katacak bir balıktır. Bu balıklar, oyuncu tavırları ve çarpıcı güzellikleri nedeniyle akvaryum topluluğu arasında oldukça popüler hale geldi.
Bilimsel olarak Hyphessobrycon eques adıyla bilinen bu balıklar birçok isimle anılır. Akvaryum ticaretinde bunlardan genellikle Jewel Tetra veya Callistus Tetra olarak bahsedilir. Onlara ne isim vermeyi seçerseniz seçin, güzelliklerini inkar etmek mümkün değildir.
Serpae Tetraları Arjantin, Brezilya, Paraguay, Peru ve Bolivya’daki Amazon Nehri havzasına özgüdür.
Tipik olarak yavaş hareket eden durgun sularda bulunurlar. Doğal ortamlarının bulanık sularında, zamanlarının çoğunu aşağıdaki bahsedilecek olan avcılardan sığınarak geçirirler. Ancak kapalı akvaryumda gösteri yıldızları olurlar.
Ömrü
Muhafaza altındaki bir Serpae Tetra’nın ortalama ömrü 5 ila 7 yıl arasındadır. Bu balık ailesi için bahsedilen ortalama yaşam süresi oldukça standarttır.
Yaşam süresi olağan faktörlerden etkilenebilir. Kötü su koşulları ve yetersiz beslenme olanakları, Serpae Tetra’nın ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir. Ancak tam tersine bu beklenen ömrü aşmaları da mümkündür. Onlara olağanüstü özen gösteren bazı sahipler, onların 7 yıllık sınırı aştığını gördü!
Görünüş
Serpae Tetralar, Characin familyasının bir üyesidir. Bu nedenle, diğer bazı tetra türleri gibi tanıdık bir görünüşe sahiptirler. Nispeten düz olmakla birlikte uzun bir bedene ve yamuk bir şekle sahiptirler.
Serpae Tetra’nın görsel olarak en çarpıcı yönü renkleridir. Çoğu örnek kırmızımsı kahverengi bir renk alır. Temel renklendirme, tür üyeleri arasında biraz değişebilir.
Bazıları daha kahverengidir, bazıları ise ateşli bir kırmızı ton alır. Her iki durumda da, tüm bu balıkların ortak bir yanı vardır. Pulları, ışıkta parıldayan parlak bir yüzeye sahiptir. Bu renk, akvaryumunuzda mücevheri andıran bir parlaklık yaratır.
Serpae Tetra, temel renklerinin ötesinde vücutlarında birkaç farklı desene sahiptir. En belirgin olanı, yan taraflarındaki siyah noktalardır
Balığın tepesinde, koyu siyah renkli kare şeklinde büyük bir sırt yüzgeci göreceksiniz. Yüzgecin tabanında hafif bir kızarıklık olabilir. Çok yakından bakarsanız, birçok balığın sırt yüzgecinde de beyaz kenarları vardır.
Bu eşsiz renk deseni arka yüzgeçte de mevcuttur Bununla birlikte, siyahla kaplı olmak yerine, siyah uçlarla ağırlıklı olarak kırmızıdır. Uçlarda hafif bir beyaz leke de oldukça yaygındır ve bu balıklara akvaryumunuzda neredeyse elle çizilmiş bir görünüm verir.
Serpae Tetralar ile ilgili ilginç olan bir diğer şey ise renklerinin yaşamları boyunca birçok kez değişebilmesidir. Çoğunlukla, temel renkler değişmeden kalır. Bununla birlikte, renk tonlarının canlılığı bu balıkların beslenmesine ve bulunduğu ortamlara bağlı olarak artacak veya azalacaktır.
Bu türün erkekleri ve dişileri arasında çok fazla belirgin farklılık yoktur. Genellikle dişiler, erkek türdaşlarından daha az canlıdır. Ayrıca biraz daha dolgun olabilirler (özellikle üreme zamanı için geçerlidir).
Boyut
Tamamen büyüdüğünde tipik Serpae Tetra boyutu yaklaşık 1.75 inç uzunluğundadır. Bunlar çok büyük balıklar değildir!
Daha büyük bazı örneklerin boyutunun tam olarak 2 inç’e ulaşması mümkündür, ancak bu oldukça nadir görülür (özellikle evcil olanlar). Balığınızı güvenilir olmayan bir satıcıdan satın alırsanız, maksimum boyutlarına ulaşma olasılıkları çok daha düşüktür.
Serpea Tetra Bakımı
Serpae Tetra bakımı, genellikle tatlı su balık türleri arasındaki en kolay görevlerden birisi olarak kabul edilir. İhtiyaç duydukları su koşulları oldukça yönetilebilirdir ve basit bir diyete ihtiyaç duyarlar. Ayrıca, son derece aktif olsalar bile, nadiren saldırganlık belirtileri göstereceklerdir.
Elbette bu kolaylık, bakım yönergelerini gözardı edebileceğiniz anlamına gelmez. Herhangi bir balık gibi, Serpae Tetralar, yaşayabilmeleri için onlara sağlamanız gereken bazı koşullara sahiptir. Bunu yapmak, herhangi bir sağlık sorununun ortaya çıkma riskini azaltırken balıkların tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Akvaryum Boyutu
Küçük boyutları sayesinde Serpae Tetralar çoğu tropikal balığın ihtiyaç duyduğu devasa akvaryumlara ihtiyaç duymaz. Bazı akvaryumcular, 10 galon kadar küçük akvaryumlarda küçük gruplar yetiştirmede büyük başarı elde ettiler.
Bununla birlikte, en iyi sonuçlar için 20 galonluk bir akvaryum boyutuyla başlamanızı öneririz.
Küçük olsalar da, Serpae Tetralar büyük yüzücülerdir. Keşfetmek için bolca alana ihtiyaçları vardır. Daha büyük 20 galonluk bir tank, çok daha fazla hoşuna gidecekleri ekstra alanı sağlar. Ayrıca, daha büyük bir grubu bir arada tutmanıza olanak tanır.
Su Parametreleri
Daha önce de belirttiğimiz gibi, Serpae Tetralar yavaş hareket eden durgun sularda bulunabilir. Bu yaşam alanları genellikle sakin ve karanlık olmakla beraber balıklara yırtıcılardan saklanmak için bol bol fırsat verir. Balıklarınızı sağlıklı tutmak istiyorsanız, bu tür bir ortamı taklit etmek çok önemlidir.
Bir Serpae Tetra’nın doğal ortamı sıcak, yumuşak ve hafif asidiktir. Akvaryumunuzu önceden kurmanızı ve su devirdaimi için bolca zaman vermenizi öneririz. Bu balıklar, su koşullarındaki büyük dalgalanmalara karşı oldukça hassastır.
Akvaryumlarını Kurmak
Doğru su altı peyzajının sağlanması, su koşullarının yakından izlenmesi kadar önemlidir. Herhangi bir balık türünü mutlu etmenin anahtarı, doğadaki çevrelerine çok benzeyen rahat bir yaşam alanı yaratmaktır.
Amazon Nehri havzası yaşamla doludur ve bu nedenle su kütleleri bitki örtüsü ile çok yoğundur.
Koyu kumlu bir alt tabaka ile başlamanızı öneririz.
Siyah veya koyu gri bir kum, çamurlu gölet ve nehir yataklarını andırmaktadır. Genellikle, Amazon havzasındaki su kütlelerinin dibinde ince bir çürüyen bitki tabakası bulunur. Koyu kum bunu taklit edecektir.
Daha sonra, akvaryum boyunca bol miktarda canlı bitki ekleyin.
Serpae Tetralar için bitkiler çok önemlidir. Onlar sadece bitkileri atıştırmakla kalmaz, aynı zamanda bitkiler Serpae Tetralara barınak sağlarlar. Vahşi doğada da bu balıklar genellikle ağaç kökleri etrafında toplanırlar.
Sizin akvaryumunuzda da aynısını yapacaklardır. Java Moss ve Myriophyllum gibi bitkiler bu bağlamda iyi seçimlerdir. Bu bitkiler, balıkların yapraklar arasında hareket etmesine izin verirken aynı zamanda balıklara büyük bir barınak alanı sağlar.
Bu bitkileri akvaryum kenarlarında yoğun kümeler halinde düzenleyin. Akvaryumun ortasını çok fazla bitki ile doldurmak istemezsiniz.
Bunun nedeni Serpae Tetraların yüzmek için biraz alanı ihtiyacı olmasıdır. Akvaryumu çok fazla bitki ile doldurmak bunu zorlaştırabilir.
Bitkileri diğer doğal dekor biçimleriyle karıştırın ve eşleştirin. Dalgaların karaya attığı odun ve kaya oluşumları gibi cisimler, barınak sağlayan iyi öğelerdir.
Gerekli ekipmana değinmek gerekirse, Serpae Tetraların filtreleme söz konusu olduğunda katı gereksinimleri yoktur. Herhangi bir standart teneke kutu filtreleme sistemi veya arkada asılı ünite yeterli olacaktır. Akvaryumu etkili bir şekilde döndürebildiği sürece, gayet yeterli olacaktır.
Dikkat edilmesi gereken tek şey, dönüş borusunun gücüdür. Serpae Tetralar yavaş akan suları tercih eder, bu nedenle çok güçlü olmadığından emin olun. Olması gerekenden güçlüyse, akışı azaltmak için borunun önüne bir bitki veya dekoratif bir eşya yerleştirebilirsiniz.
Dikkate alınması gereken bir diğer önemli husus da aydınlatmadır. Amazon havzasının bulanık suları içeri çok fazla ışık girmesine izin vermediğinden, Serpae Tetralar daha karanlık ortamları tercih eder. Neyse ki, gün boyunca ışığı engelleyecek bol miktarda bitkiniz olduğu sürece balıklar bu konuda çok seçici değildir.
Hastalık Potansiyeli
Serpae Tetraların türün kendisine özgü dikkat etmeniz gereken herhangi bir rahatsızlığı olmadığını bildirmekten mutluluk duyuyoruz. Bununla birlikte, bu balıklar tüm yaygın tatlı su hastalıklarına karşı hassastır. Bunlar, Ich, mantar enfeksiyonları ve deri parazitleri gibi bilindik hastalıkları içerir. Sadece su koşullarını kontrol ederek birçok yaygın sağlık sorunundan kolayca kurtulabilirsiniz. Çoğu hastalık, stresin ve kötü yaşam koşullarının doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıkar.
İstikrarlı izleme ve düzenli su değişiklikleri ile Serpae Tetralarınızı sağlıklı tutmakta hiçbir sorun yaşamazsınız.
Beslenme
Serpae Tetraları doğaları gereği omnivorlardır. Vahşi doğada, tipik olarak su yüzeyinde yüzen bitki maddeleri ve böcek larvalarını yerler. Muhafaza altında ise sağladığınız hemen hemen her şeyden memnun olurlar.
Balıklarınızı yüksek kaliteli pul veya pelet yiyeceklerden oluşan düzenli bir diyetle beslemeyi seçebilirsiniz. Bu, temel beslenme programı olabilir. Ek olarak, protein yönünden zengin yiyeceklerle takviye etmek de iyi bir fikirdir (bu, işleri dengeleyecektir). Kan kurdu, tuzlu su karidesi ve diğer canlı veya donmuş proteinlerden oluşan atıştırmalıklar da ara sıra verilmek için iyidir.
Davranış
Çoğunlukla, Serpae Tetralar barışçıldır. Diğer birçok balık türüyle iyi geçinen ve hızlı hareket eden balıklardır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bunlar daha büyük gruplar halinde gelişen topluluk balıklarıdır.
Daha büyük gruplar, balıkların daha güvenli hissetmesine yardımcı olur. Farklı davranırlar ve etrafta başka Serpae Tetralar varken saklanmak için daha az zaman harcarlar.
Tipik olarak akvaryumun ortasına veya altında dururlar. Genellikle beslenme sırasında olmak kaydıyla ise bazen yüzeye doğru yüzerler.
Bu balıklar bazı benzersiz yüzme modelleri sergilemektedir. Yaşam alanı boyunca zarif bir şekilde yüzmek yerine, sarsıntılı bir ritimle, dinlenmeden ve yeniden başlamadan önce kısa aralıklarla yüzerler.
Serpae Tetra Akvaryum Arkadaşları
Serpae Tetraları için en iyi akvaryum arkadaşları diğer Serpae Tetralarıdır. 5 ila 7 kişilik bir grup tutmanızı öneririz. Bu balıklar birbirleriyle kavga edebilir, ancak genellikle endişe edilecek önemli sonuçlara yol açmaz
Serpae Tetralar daha zayıf olanlara karşı hafif bir saldırganlık gösterirler. Gruba göz kulak olun ve zarar veren veya diğer balıkların yemesini zorlaştıran saldırganları yok edin.
Diğer Serpae Tetraların yanı sıra, bu balıklar diğer hızlı hareket eden barışçıl balıklarla da uyumludur. En iyisi, yavaş balıklardan kaçınmaktır. Serpae Tetralarınızı yemeye çalışabilecek daha büyük agresif türlerden de kaçınmalısınız.
Bazı akvaryumcular tatlı su akvaryum salyangozlarını Serpae Tetralar ile akvaryum arkadaşı olarak tutmada başarılı olsalar da, bunu önermiyoruz. Çoğu zaman işe yaramamaktadır.
Üreme
Serpae Tetraları yetiştirmek kolay bir süreçtir. Yine de ayrı bir akvaryumda yapılmalıdır. Bu tür hiçbir ebeveyn içgüdüsünü göstermez ve yavru balıklarınız için neredeyse anında tehlike oluşturacaktır.
Ana akvaryuma benzer şekilde dekore edilmiş ayrı bir yetiştirme akvaryumu oluşturun. Çok sayıda bitkiyi birleştirerek bir ekosistem yaratın. Serpae Tetralar, yumurtalarını çevreye saçacaktır
Kalın bitki örtüsü yumurtaları yakalayacak ve korumalarını sağlayacaktır. Su koşullarına gelince, işleri daha yumuşak tarafta tutabilirsiniz. PH dengesi 6,0 civarında olmalıdır. Damızlık sürecini tetiklemek için 80 dereceye kadar daha sıcak sular kullanılabilir.
Yetişkin Serpae Tetra grubunuzu üreme tankına taşımadan önce onları protein açısından zengin atıştırmalıklarla birlikte konuşlandırın.
Canlı ve donmuş yiyecekler, yumurtlama sürecini ilerletmeye yardımcı olacaktır. Dişileriniz daha dolgunlaştığında, üremeye başlama zamanının geldiğini anlayacaksınız.
Erkekler dişileri kovalayarak akvaryumun her tarafına yumurta saçmasına neden olur. Erkekler daha sonra bu yumurtaları dölleyecek. Tek seferde yüzlerce yumurta bırakılabilir.
Süreci takip etmeli ve yetişkinleri işleri bittikten hemen sonra yetiştirme akvaryumundan çıkarmalısınız. Yumurtayı çok çabuk yeme eğilimindedirler.
Yaklaşık 2 gün sonra yumurtalar çatlayacaktır. Yavru, serbestçe yüzmeden önce biraz büyür. Bu noktada, yiyecek için bebek salamura karidesi ve infüzyon sağlayabilirsiniz.
Yavru balıklarınızı kuru pul yiyecekler yiyip kendi başlarına bakabilecek kadar büyük olana kadar ayrı bir akvaryumda tutun.
Serpae Tetralar, tatlı su akvaryumunda bulundurmak için harika bir türdür. Sade ve basittir
Dürüst olmak gerekirse. en sevdiğimiz Tetralardan biri olabilir. Güzelliği ve az bakım gerektiren doğası ile hemen hemen herkes için uygundur.
Onlara bir şans verin! Bunun için mutlu olacaksınız.