Ahli Balığı

ahli balığı

Familya: Cichlidae

Göz kamaştırıcı ahli balığı, akvaryum hobisindeki en popüler Malawi Gölü Çiklitlerinden birisidir!

Ahi balığı (Sciaenochromis Fryeri) yoğun elektrik mavisi renginden dolayı çiklit bakıcıları arasında uzun süredir favori tür olmuştur. Türün kökeni Afrika’daki Malawi Gölü’nden gelir ve göl boyunca birçok renk morfunda bulunur, ancak bu çeşitlerin hepsi yoğun mavi renge sahiptir. Bununla birlikte, şaşırtıcı bir tanımlama geçmişine sahiptir. ilk olarak Haplochromis jacksoni ismini alarak akvaryum hobisi için kullanılmaya başlandı. Ancak bahsedilen türle ahi balığı tamamen farklı iki tür olduğu için bu oldukça kafa karıştırıcıydı. Daha sonra, 1993’te A.D. Konings tarafından resmen tanımlanana kadar, birkaç başka isim daha kullanıldı.

Bu balık, Malawi Gölü’ne özgü bir Haplochromine cichlididir. Sciaenochromi cinsindeki dört türden biridir, ancak grubun en iyi bilinenidir. Ahli balıkları, kayaların kumla buluştuğu alanlarda ortaya çıkan açık su sakinleri oldukları için Mbunalar veya kayada yaşayan çiklitlerden farklıdır. Bir Mbuna kadar agresif veya bölgesel sahiplenmeci olmasa da, bu çiklit hala, yemek için küçük balıklar arayacağı mağaralarda veya çatlaklarında saklanabileceği kayalık alanlarda olmayı tercih etmektedir.

Minimum 200 litrelik bir akvaryum sağlayın. Yumurtlama stresini önlemek için her erkek başına 4 veya daha fazla dişi bulundurun. Diğer Haplochromiler ve barışçıl Mbunalar ile birlikte aynı akvaryumda barındırılabilirler. Renk ve şekil bakımından çok benzer oldukları için tavuskuşu çiklitleri ile birlikte tutulamazlar. Ahli balığı erkekleri tüm tavuskuşu çikliti erkeklerini öldürecek ve dişileriyle çiftleşerek melezleşecektir.

Ahli balığının yaygın olarak bilinen İngilizce adında kullanılan “Elektrik Mavisi” terimi nedeniyle kafa karışıklığı ortaya çıkabilir. Bu terimi adında taşıyan başka bir sevilen Afrika çikliti türü daha vardır. Elektrik Mavisi Johanni Melanochromis  çok farklı bir çiklit türüdür. Bu bir Mbuna’dır ve bu nedenle kayalarda yaşayan daha agresif çiklitlerden biridir. 

Dolayısıyla bu balıklardan herhangi birini satın alacak olduğunuz, istediğiniz türü elde ettiğinizden emin olmak için bilimsel adı ve yaygın bilinen adı birlikte bilmek en iyisidir. Sonuç olarak, evcil olarak geliştirilmiş birçok çeşit vardır ve çoğu zaman saf hallerinde bulunmazlar. Saygın bir satıcıdan gelmedikçe tam olarak ne aldığınızı anlamanın yolu olmayabilir.

Akvaryumcu için Gerekli Deneyim Düzeyi: Başlangıç için uygun

Balık Boyutu: 15.5 cm
Asgari Akvaryum Boyutu: 200 litre
Davranış: Yarı agresif
Su sertliği: Orta derecede sert
Su sıcaklığı: 23 – 28 ° C

Yaşam Alanı: Dağılım ve Arka Plan 

Ahli balığı 1993 yılında Konings tarafından tanımlanmıştır. Afrika rift gölü bölgesinde oluşurlar ve Malawi Gölü’ne endemiktirler. İlk olarak Trewavas 1935 tarafından tanımlandı ve daha sonra hobiciler  için Haplochromis jacksoni (şimdi Copadichromis jacksoni olarak adlandırılıyor) olarak satışa sunuldu. Bu açıkça bir hataydı, zira bunlar tamamen farklı iki türdür. Şimdi geçersiz olan birkaç tahsisten geçti ve sonunda 1993’te A.D. Konings tarafından doğru bir şekilde tanımlanarak resmiyet kazandı.

Malawi Gölü’nün kayalık kıyılarının yanı sıra 25 m derinliğe kadar kaya kümeleri ve resiflerde yaşarlar. Bunlar balık yiyicilerdir, esas olarak Mbuna yavrularını ve diğer Haplochromine çiklitlerinin yavrularını avlayan balıkçıllardır. Küçük balıkları yemek için mağaralarda veya kayaların çatlaklarında saklanırlar.

Tanım

Ahli  balığı, tıknaz ve uzun gövdeli klasik çiklit formuna sahiptir. Yaklaşık 15,5 cm uzunluğa ulaşırlar ve bazen akvaryumda biraz daha büyüyebilirler. Malawi Gölü çiklitleri genellikle 7 ila 10 yıl arası yaşar.

Tüm erkekler, konuma bağlı olarak bazı varyasyonlar göstermekle birlikte elektrik mavisidir ve 9 ila 12 arasında koyu dikey çubuğa sahiptir. Hepsinin dışkısal yüzgecinde sarı, turuncu veya kırmızı vardır. Malawi Gölü’nün güney popülasyonları, sırt yüzgecinin tepesinin beyaz renkte olması bakımından farklılık gösterir. Malawi Gölü’nün kuzey popülasyonları, çok büyük olmadıkları sürece bu beyazlıktan yoksundur. Erkeklerin yoğun mavi rengini geliştirmesi bir yılı bulabilir. Dişiler gümüşi renktedir, ancak olgun dişiler bazen açık mavi tonlarına da sahip olabilir. Genç erkekler genellikle dişilere benzer. Olgunlaşmamış erkeklerin gelişimi açık mavidir.

Çiklitlerin her iki yanında birer burun deliği bulunurken, diğer balıklarda 2 set bulunur. Sudaki “kokuları” hissetmek için, çiklitin suyu “koklamak” için ne kadar ihtiyaç duyduğuna bağlı olarak, suyu emer ve kısa veya daha uzun bir süre “numulendikten” sonra suyu geri dışarı atarlar.

Balık Bakım Kolaylığı

Bu çiklitler, akvaryum hobisine yeni başlayan çiklit bakıcıları için harika bir seçimdir ve aynı zamanda ileri düzey akvaryumcuları da cezbeder.

Orta derecede agresif çiklitlerdir, ancak çiklitler dışındaki balıklarla birlikte tutulabilecek bir örnek değildir. Akvaryumcular sık sık su değişimi yapmaya ve uygun akvaryum arkadaşları sağlamaya istekli olmalıdır. Malawi şişkinliğine ve akvaryum bakımı yapılmadığı takdirde tüm tatlı su balıklarını etkileyen tipik hastalıklara karşı hassastırlar. Düzgün bir düzende hazır yiyeceklere kolayca adapte olurlar, kolayca ürerler ve yavruların yetiştirilmesi kolaydır.

Yiyecekler ve Beslenme

Ahli balığı karnivordur. Vahşi doğada öncelikle diğer çiklitlerin yavrularını avlarlar. Akvaryumda ise tüketilebilecek kadar küçük balıkları yerler. Kaliteli bir çiklit peleti ile beslenmeli, diyeti ara sıra tuzlu su karidesi ile desteklenmelidir.

Ahli balığı yavruları, ezilmiş pul ve ezilmiş protein peletleri ile beslenebilir. Genellikle günde birkaç kez daha küçük miktarlarda besleyin, ancak aşırı yeme eğilimleri olduğundan her gün beslemek her zaman gerekli değildir ve böyle bir beslenme Malawi şişkinliğine katkıda bulunabilir. Yavru ya da erişkin tüm balıklar kuru yiyeceklere sıvı vitamin eklenmesinden fayda görür.

Akvaryum Bakımı

Malawi Çiklitlerinin sağlığı kötü su koşullarında bozulacaktır. Biyolojik yüke bağlı olarak haftada % 10 ila % 20 arasında su değişimi gereklidir. Malawi şişkinliği, özellikle aşırı beslendiğinde ortaya çıkabilen tipik bir hastalıktır.

Akvaryum Düzeni

Malawi Gölü’ne akan akarsular, yüksek mineral içeriğine sahiptir. Bu, buharlaşmayla birlikte yüksek oranda mineralleşmiş alkali su oluşması anlamına gelir. Malawi Gölü, pH ve diğer su kimyaları kadar berraklığı ve istikrarlı koşulları ile bilinir. Dolayısıyla, tüm Malawi Gölü balıklarında akvaryum parametrelerini izlemenin neden önemli olduğunu anlamak kolaydır.

Rift gölü çiklitleri sert alkali suya ihtiyaç duyar ancak acı sularda bulunmaz. Tuz bazen suyun karbonat sertliğini artırmak için tamponlama maddesi olarak kullanılır. Bu çiklitin bir miktar tuz toleransı vardır, bu nedenle hafif acı su koşullarında tutulabilir. Ancak tam bir acı su akvaryumuna uygun değildir. 1.0002’den daha az ağırlığı olan bir tuzluluğu tolere edebilir.

Minimum akvaryum boyutu 200 litredir galondur ve en az 1.5 metre uzunluğuna ihtiyaç duyar; ancak en başarılı sonuçları alabilmek için ahli balıklarına 2 metre uzunluğunda bir akvaryum sağlayın. Tatlı suda veya acı tatlı suda iyi performans gösterirler ancak çok güçlü ve verimli filtreleme ile birlikte iyi su devir daimine ihtiyaç duyarlar.

PH değerini nötrün üstünde tutabilmek önemlidir. Bazen farklı pH seviyelerine çok yavaş olmak kaydıyla alışma sağlanabilir. Tuzlu su balıkları veya tatlı su balıkları için kullanılan kum kullanılabilir ve tuzlu su kumu akvaryum pH’ını yüksek tutmaya yardımcı olabilir. Ezilmiş mercan veya aragonit kumu da suyun karbonat sertliğini artırabilir ve tuzlardan daha kolay çözülme eğilimindedir. Bununla birlikte, daha yüksek bir pH’ı korumak, amonyağın daha öldürücü hale geleceği anlamına gelir, bu nedenle düzenli su değişiklikleri bu balıklar için bir zorunluluktur.

Ahli balıklarına saklanma yerleri sağlamak için biraz kaya ve ahşap dekora sahip olmak gerekir, ancak tankın alt ve orta alanlarında yüzmek için bolca açık alana ihtiyaçları vardır. Bitkiler de dekora dahil edilebilir, ancak yalnızca Java eğrelti otları gibi sağlam türler kullanılmalıdır. Zaman zaman ahli balıkları bitkileri kemirebilir ve yumurtlamak için çukurlar oluşturmak için kumu kazarken onları yerinden çıkarabilirler.

Sosyal Davranışlar

Ahli balığı, oldukça agresif bir çiklittir, bu nedenle bir topluluk balığı olarak kabul edilmez. Diğer Haplochromiler ve barışçıl Mbunalar ile birlikte barındırılabilirler, ancak erkek ve dişi Aulonocara (tavuskuşu çiklitleri) ile birlikte barındırılamazlar. Aksi takdirde erkek tavuskuşu balıklarını öldürecek ve dişilerle çiftleşerek melezleşeceklerdir.

En iyi şekilde bir erkek başına 4 veya daha fazla dişiden oluşan gruplar halinde bakılabilirler. Daha az dişi, stres nedeniyle daha sınırlı yumurtlama kabiliyetine sahip olacaktır. Yaklaşık 2 metre uzunluğundaki daha büyük akvaryumlar, işleri biraz daha az stresli hale getirir. Erkekler yaşlandıkça yumuşama eğilimindedirler, ancak akvaryumun “patronu” iseler çok agresif olabilirler. Akvaryumdaki aynı türden diğer tüm erkeklere saldırıp onları öldüreceklerdir. Aşırı yiyecek stoğu, saldırganlığı azaltmanın bir yöntemi olarak kullanılıyorsa, haftada birkaç kısmi su değişikliği yapmaya özen gösterilmelidir.

Cinsiyet Ayrımı

Erkekler dişilere nazaran daha büyüktür ve sarı, turuncu veya kırmızı dışkısal yüzgeçleri ile tamamı elektrik mavisidir. Dişiler soluk dikey çubuklarla gümüşi renktedir, ancak olgunlaştıklarında çok soluk bir mavi renk alabilirler.

Yetiştirme/Üreme

Ahli balıklarında en az 6 ila 8 çocuktan oluşan bir grubun birlikte büyümesine izin verilmesi önerilir. Bu, en az bir erkek başına 4 veya daha fazla dişiden teşekkül edilmelidir. Akvaryum şartlarında su yüksek kalitede ise, Mayıs’tan Eylül’e kadar 2 ayda bir yumurtlayacaklar. Doğmak için yalnızca küçük bir alan gereklidir ve kalabalık bir akvaryumda bile kolayca ortaya çıkarlar.

Dışkısal yüzgeci renginin (sarı, turuncu veya kırmızı) yoğunluğu ile birlikte dikey çubuklar koyulaşarak erkeğin rengi yoğunlaşır. Erkek, büyük bir kayaya yakın bir alt tabaka alanı oluşturacak ve dişiyi içeri girip çiftleşmeye teşvik edecektir. Dişi yumurtalarını bırakır, sonra su hareketi yumurtaları erkeğe doğru iter. Erkek, kendisine itilen yumurtaları dışkısal yüzgeci ile yakalar ve döller, ardından dişi yumurtaları ağzına alır.

Dişi yumurtaları 2-3 hafta ağzında taşıyacaktır, ancak 15 ila 70  arasında yavru bıraktıktan sonra onları pek umursamaz. Süreç üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmak isteyen bazı akvaryumcular dişiyi ağla yakalar ve bu da onun yumurtaları bırakmasına neden olur. Yumurtalar daha sonra kuluçkalamak ve büyümek için kendi akvaryumlarına konur. Çiklitlerin nasıl ürediğinin açıklaması için bakınız: Tatlı Su Balıklarının Yetiştirilmesi: Çiklitler

Balık Hastalıkları

Ahli balığı, özellikle su bayat, düşük kaliteli ve az oksijenli ise, tipik balık hastalıklarına karşı hassastır. Malawi şişkinliği, özellikle diyet ihtiyaçları kaliteli yiyeceklerle karşılanmadığında yaygın görülen bir hastalıktır. Bir diğer yaygın bir sorun Ich’dir. Tank sıcaklığının 3 gün boyunca 30 °C’ye yükseltilmesi ile tedavi edilebilir. Eğer bu Ich’i iyileştirmezse, o zaman Ich için birkaç bakır bazlı balık ilacı mevcuttur. Bakır kullanımı uygun seviyelerde tutulmalıdır, bu nedenle üreticinin önerilerine uyduğunuzdan emin olun. Ayrıca sıcaklığı artırmayı bir Ich ilaç tedavisi ile birleştirebilirsiniz.

Piyasa Mevcudiyeti

Ahli balığı genellikle online marketlerde bulunur ve  fiyatı biraz  pahalıdır. Fiyatı balığın cinsiyeti veya yaşına göre değişebilir. Genellikle akvaryum balığı satan mağazalarda da bulunurlar, ancak sezon dışıysa onları beklemeye istekliyseniz özel sipariş verebilirsiniz.