Sarı Prenses hangi balıklarla yaşar?

sarı prenses

Sarı prenses (Labidochromis caeruleus), çekici sarı rengi nedeniyle insana en sıcak görünen Afrika çiklitlerinden biridir. Bu yazıda, sarı prensesin akvaryum arkadaşları, boyutu, gerekli akvaryum boyutu, ortak yaşam uyumu, üreme, ömür, yavruları vb. hakkında genel bir bakış sunacağız.

Bilimsel Adı: Labidochromis caeruleus
Familya: Cichlidae
Yaşam Alanı: Malawi Gölü, Afrika
Ömrü: 6-10 sene
Boyut: 7.5 – 10 cm
Beslenme: Omnivor ancak doğada Karnivor
Davranış: Yarı Agresif
Bakım Kolaylığı Seviyesi: Kolay
Su Sıcaklığı: 23.9 – 26.1 Santigrat derece

Sarı prenses, Afrika’daki en büyüleyici çiklittir. Göz alıcı renklenmeleri haricinde ayrıca Mbuna türlerinin en barışçıl türlerinden biri oldukları için ön plana çıkıyorlar.

Oldukça utangaç bir omnivor olarak çok yönlüdürler ve her tür çiklit düzenine uyarlanabilirler. Tek başlarına veya çiftler halinde yaşayabilirler.

Bölgesel sahiplenmeci değillerdir, ancak vücut formu veya renk açısından benzer olabilen farklı balıklara karşı agresif olabilirler.

Tavuskuşu çiklitleri, tüy yüzgeçli kedi balıkları ve Lamprologus türlerine ek olarak farklı barışçıl Mbuna türleri de sarı prenseslere iyi akvaryum arkadaşları olabilir.

Bu gerçekten baştan çıkarıcı balıklar, başlangıç ​​düzeyindeki bakıcılar için mükemmeldir. Genellikle 120 litre kadar küçük bir akvaryumda tutulması mümkündür; ancak 200 litre veya daha fazlası iyidir ve genellikle böyle bir akvaryumda bakımları daha kolaydır.

Dışarı çıkıp içeri dalması için saklanma yerleri sağlayan bir dizi kaya ve mağaranın bulunduğu bir akvaryumda en çok rahat ederler.

Kumlu tabanı severler ve bitki örtüsü ektiğinizde üzerinde yuva kurmazlar veya başka bir şekilde bitkileri rahatsız etmezler.

Çok dayanıklıdırlar ve Malawi Kabarması hastalığına karşı daha az hassastırlar; bu, beslenme isteklerinin otobur tarafı genellikle dikkatli bir şekilde yönetilmezse birçok Afrika çiklitinin yakalanmaya eğilimli olduğu bir rahatsızlıktır.

Sarı Prenses hangi balıklarla beslenir?

Bu Afrika çiklitleri genellikle agresif değildir. Bununla birlikte, aynı türden balıklarla doldurulmuş bir akvaryum, barışçıl, hayat dolu, renkli bir mahalle ve çatışmaların az olduğu bir yer oluşturur.

Araştırmalara göre, 20’den az kişiden oluşan yetersiz stoğa hasip bir topluluğun, çok fazla balık bulunan bir akvaryumdan daha agresif olma olasılığı daha yüksektir.

Sarı prenses için mükemmel akvaryum arkadaşları, farklı bir Mbuna ve bir başka tür Afrika çiklitinden teşekkül edilebilir.

Sarı prenses, elektrik mavisi, turuncu, beyaz ve siyah numunelerin bir karışımı akvaryumunuzda gerçekten muhteşem olabilir.

Sarı prensesten uzak tutulması gereken bir tür, agresif olabilen Melanochromis auratus‘tur.

Farklı Gereklilikler

Akvaryumdaki Nitrat aralıkları, mümkün olduğu kadar minimumda tutulmalıdır. Amonyak ve nitrit her zaman sıfır olmalıdır. Aksi takdirde, balıklarınız kendilerine sunulan öğünleri reddetmeye başlayacak ve ek olarak muhtemelen alt tabakaya hafifçe vuracaktır.

Ayrıca Malawi Gölü’nde suların dibine ulaşan ve asla çok parlak olmayan güneş ışınlarına göre ortalama bir aydınlatma yapılmalıdır.

Sarı Prenses Uyumluluğu

Akvaryum arkadaşlarıyla uyumluluğuna gelecek olursak, oldukça dikkatli olmalısınız. Barışçıl ve yarı agresif balıklarla birlikte yaşamaları iyidir, ancak büyük ölçüde agresif ve yırtıcı balıklar genellikle sarı prensesler açısından risk teşkil eder. Sarı prensesin kendisi ise karidesler, yengeçler, salyangozlar ve farklı küçük balıklar için bir risktir.

Bununla birlikte, onları diğer sarı prenseslerle birlikte tuttuğunuzda, 1 erkek başına  en az 2 dişi oranı sağlanmaya dikkat edilmelidir.

Mizaç: Yarı agresif

Uyumlu Olduğu Türler:

Özdeş türler : Evet – Yetişkinler olarak genellikle tek başlarına veya çiftler halinde tutulabilirler.

Barışçıl balıklar: Denetleyin

Yarı agresif balıklar: Güvenli

Agresif balıklar: Tehdit

Büyük yarı agresif balıklar: Tehdit

Büyük agresif, yırtıcı balıklar: Tehdit

Yavaş yüzen ve yiyenler: Denetleyin

Karidesler, Yengeçler, Salyangozlar: Tehdit – saldırgandır

Bitkiler: Güvenli

Akvaryum Bakımı

Akvaryum için doğru bir su yoğunluğu, sabit bir pH ve su sıcaklığı, belirli bir su sertliği ve doğru su ayarlamaları olmalıdır.

Su seviyesi ve yoğunluğu, sarı prenseslerin doğal yaşam alanlarıyla uyumlu olmalıdır. Malawi Gölü’ndeki su mineral bakımından zengin olduğu için su alkali özellik gösterir. Malawi Gölü’ne akan akarsular, yüksek mineral içeriğine sahiptir. Bu, buharlaşmayla birlikte son derece mineralize olan alkali su ile sonuçlanmaktadır.

Bu nedenle suyun pH’ı 7,2 ile 8,8 arasında olmalıdır. Suyun sıcaklığı ise 22 ile 28 santigrat derece arasında tutulmalıdır.

Suyun biraz sert olması amaçlanmalıdır, bu nedenle sertliğin 10 ila 20 dGH arasında tutulması uygundur.

Sarı prensesler için tatlı sular veya biraz acı tatlı sular yaşam açısından daha avantajlıdır.  Bu çiklit bir miktar tuz toleransına sahiptir, bu nedenle çok az acı su  içeren koşullarda depolanabilir. Yine de tam bir acı su tankına uygun değildir.

Temel olarak, iyi su devir daimi ve çevre dostu filtreleme gerekliliği bulunmaktadır. Devirdaimin sağlanması amacıyla akvaryumdaki suyun haftalık olarak değiştirilmesi önerilir. 

Sonuç olarak hem tatlı suda hem de acı tatlı suda yaşayabilirler ancak çok sağlam ve çevre dostu filtreleme ile birlikte iyi su devir daimi isterler.

Nötrün üzerinde herhangi bir pH’yi tolere edeceklerdir, ancak, 8’lik bir pH seviyesi en idealidir. Tuzlu su akvaryumları için kullanılan ezilmiş mercan veya kum zemini de pH’ı yüksek tutmaya yardımcı olabilir.