Akvaryum Kum Hesaplama

akvaryum kum hesaplama

Bir akvaryum kurmak düşünmeyi ve planlamayı gerektirmektedir. Akvaryumcular bazen kum tabakasının önemini göz ardı ederler. İlk bakışta akvaryum tabanı sadece bir dekorasyondur. Akvaryumun dibini kaplamak için oradadır. Ancak gerçekten de işlevi sadece görsel mi? Hayır.

Kum kalınlığını hesaplamak için burada yer alan aracı kullanmanızı öneriyoruz. Bu aracın kullanımı sayesinde dilediğiniz kalınlıktaki bir kum tabakası için kaç kilo kum kullanmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Alışverişinizi de bu doğrultuda yapabilirsiniz.

akvaryum kum hesaplama yazılımı

Kum Yatağının Faydaları

Ama aslında akvaryumunuzun alt tabakası kumdan çok daha fazlasıdır. Kum koymanın faydası, organik atığı hapseden alt tabakayı oluştururak organik atık birikimini önlemektir. Günümüzde, artık akvaryumda bir kum alt tabakasına sahip olmanın mümkün ve faydalı olduğunu biliyoruz.

Genel anlamda, kum yatakları faydalı mikropların kolonileşmesi için bir yer sağlar. Ancak kumun türü ve kum yatağının derinliği, akvaryumda ne tür mikrobik eylemlerin meydana geleceğini etkiler. Kum yatakları iki kategoriye ayrılır.

  • Sığ yataklar, normalde 3 – 5 cm derinliğindedir.
  • Derin kum yatakları 10 cm kalınlığa kadar olabilir.

Bu iki kategoride kullanılan kumun boyutu da kum yatağı performansını etkilemektedir. Aşağıda farklı kum yatağı tiplerinin ne gibi işlevleri olduğuna değindik.

Akvaryum Kum Tipleri

İnce kumlu sığ yatak

3 ile 5 cm arası boyutunda ince kum yatağı ipeksi şekilde pürüzsüz görünmektedir. Popüler alt tabakalar Fiji Pink ve Aragamax kumudur. Bu kum türünde aerobik bakteriler için bol miktarda ekstra yüzey alanına sahipsiniz. Bu kum hafiftir, dolayısıyla akış pompalarının güçlü olması halinde kumun savrulmasına ve tankın dibinde korunmasız çıplak noktalara neden olabilir.

İnce kumlu derin yatak

15 ila 20 cm arası olan bu ince kum yatağı, pürüzsüz görünüm sunar. Aerobik ve anaerobik bölgelerin avantajlarına sahip olacaktır. Bunun nedeni, daha derin katmanların sürekli olarak etrafa savrulmaması ve oksijenli suya maruz kalmamasıdır. Dezavantajı, daha derin yatağın daha fazla kum gerektirmesidir, bu da akvaryumdaki alanı ve su hacmini azaltmaktadır.

İri kumlu sığ yatak

Diğer bir popüler seçenek, iri taneli kum kullanarak sığ bir yatak yaratmaktır. Daha az yüzey alanı vardır, ancak büyük resme bakıldığında herhangi bir fark yaratmayacaktır. Daha ağır, daha yoğun parçacıklar dalga tarafından etrafa savrulmayacaktır. Daha iri parçacıklar artık yakalama görevi görecektir. Biraz organik madde harikadır ve mikroorganizmalar için besin kaynağı görevi görür. Ancak çok fazlası hidrojen sülfit zehirlenmelerine yol açabilir. Su değişimi yaparken bir kum süpürgesi ile kolayca temizleyebilirsiniz.

İri kumlu derin yatak

Yapılmaması gereken bir hatadır. Er geç, organik atıkla tıkanacaktır ve zehirli hidrojen sülfit üreyecektir. Riske girmemek için, derin bir ince kum yatağı kullanarak daha iyi sonuçlar alın.

İhtiyacınız olan miktar, kum türüne ve akvaryumunuzun taban alanına bağlıdır.