Güzel görünümlü, geniş bir kapsama alanına sahip ve bakımı kolay bir akvaryum bitkisi arıyorsanız, saz bitkisi tam size göre olabilir. Yeni başlayanlar için mükemmel olup, çeşitli su koşullarında rahatlıkla yetişebildiği gibi, çoğu su ürünü mağazasında da kolaylıkla bulunabilir.
Saz Bitkisi Hakkında Genel Bilgi
Dünyanın her yerinde hem tropikal hem de subtropikal tatlı su sistemlerinde bulunan, Saz Bitkisi ,rengi solgun yeşilden kızılımsıya değişen dar çizgisel yapraklara sahiptir. Etkileyici bir şekilde, yüksekliği 91,44 cm’e kadar , yaprak genişliği ise 2,54 cm’e kadar ulaşabilir ve uzun spiral saplar üzerinde büyüyen çiçeklere sahiptir.
Uzun boylu ve yoğun bir örtü sağlaması, Saz Bitkisini, ürkek balık veya yavru balıkların saklanabileceği ideal bir zemin bitkisi yapmaktadır.Ayrıca, bakımının kolay ve sürdürülebilir olması nedeniyle, merkez ve köşe akvaryum dolgusu olarak kullanılmaktadır.
Bununla birlikte, saz bitkisinin daha küçük ve loş ışığa sahip akvaryumlar için en iyi bitki olmadığı söylenebilir. Ayrıca, yayıldığı zaman tüm akvaryumu çok hızlı bir şekilde ele geçirebilir.
Künye
Bakım Seviyesi :Kolay
Renk :Yeşil
Maksimum Boyut :43,18-50,80 cm
Yerleşim :Zemin
Işık Düzeyi :Orta
Su Koşulları :6-9 dereceden 16-30 dereceye kadar
Yayılma :Sürüngen Saplar
Saz Bitkisinin Faydaları
Akvaryuma, sadece saz bitkisini değil, herhangi bir canlı bitki eklemek, bir akvaryum için oldukça faydalıdır. Bunun nedeni, akvaryumunuzda mini bir eko-sistem oluşturmanın yanı sıra, balıklarınızın sağlıklı kalmasına da yardımcı olmasıdır.Sonuç olarak, bitkiler balığınızın nefes almasını sağlayan oksijeni üretir ve balığınızın ürettiği karbondioksit ve amonyağı absorbe ederek bunlardan elde ettiği besinlerle beslenir.
Bitkiler yosun seviyesini düşük tutarak, akvaryumda besin sıkıntısı yaşanmasıyla mücadele eder.Ayrıca, görünümü güzelleştirir, su kalitesini arttırır ve balıklar için çok daha doğal bir ortam sağlar.
Akvaryum Saz Bitkisi Bakımı
Bakımı söz konusu olduğunda saz bitkisi oldukça basittir. Çok çeşitli akvaryum koşullarında ve 16 ila 30 derece santigrat arasındaki sıcaklıklarda yetiştirilebilir. Özel bir gübre veya yüzey gerektirmez. Aksine, ektiğiniz her yerde büyüyebilir. Bir akvaryuma ilk dikildiğinde yeni çevresine adapte olması biraz zaman alabilir.Bu yaklaşık iki ay boyunca büyümesinin biraz yavaş kalmasına sebep olabilir.Ancak, büyümeye başladığı zaman çok hızlı yayılır ve etkileyici uzun yaprakları ve gür görüntüsüyle akvaryumunuzun peyzajı haline gelir. Akvaryumunuzdaki saz bitkisi budanmamalıdır, bu yapraklarının sararmasına ve çürümeye başlamasına neden olabilir. Aksine, bu bitki alanınız için biraz fazla büyürse, bitkiyi köklerinden dikkatlice koparın ve taşıyın. Ayrıca yosun gidericilerde ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunan fazla bakırın bu bitkiye zararlı olduğunu söyleyebiliriz.
Saz Bitkisi Yetiştirme
Daha önce belirtildiği gibi, bu su bitkisinin yayılımı, yılda tek bir bitkiden elliden fazla tomurcuklanma olasılığı ile etkileyicidir.Bu çiçeksi tabandaki ana bitki üzerindeki sürüngen saplardan çıkan yavru fidanlar aracılığıyla meydana gelir.
Yavru bitkiler, anneden yakalık olarak 5 ila 10 cm uzakta büyür ve köklendikten sonra hızla kendine ait sürüngen sapları üretirler.Genç bitkileri taşımak isterseniz, bunu 6 ile 8 cm uzunluğunda 3 ile 4 yaprağa sahip olduğunda yapmalısınız.
Saz Bitkisinin Uyumluluğu
Oldukça büyük yaprakları ve acı tadı ile Saz Bitkisi, çoğu balık türünün ilgisini çekmez.Bununla beraber, eşelemeyi seven balıklar, bu bitkiyi çok kolay rahatsız edebilir ve çok az çabayla yerinden edebilir.Akvaryum salyangozları bu bitkinin büyük bir hayranı olup,üzerinde gezinmeyi severler. Aynı zamanda saklanacak bir yer olup, güvenlik ve sığınak görevi sağladığı içinde balıklar severler.
Sıkça Sorulan Sorular
- Saz Bitkisi büyümek için karbondioksite ihtiyaç duyar mı? Karbondioksiti ve iyi bir ışıklandırmayı sevmelerine rağmen, bu bitki için karbondioksit zorunluluk değildir.
- Saz Bitkisine gübre vermeli misiniz? Çoğu bitki de olduğu gibi, saz bitkisi akvaryum bitki gübresi verilince daha iyi büyüyecektir.
- Saz Bitkisini budayabilir misiniz? Saz Bitkisini dilediğiniz yükseklikte budayıp, yapraklarını kesebilirsiniz.Bununla birlikte kestiğiniz kısımlar kahverengileşebilir.
- Saz Bitkisi Başka hangi isimlerle bilinmektedir? Şerit otu ve yılan balığı otu olarak da bilinmektedir.
- Saz Bitkisi yetiştirmek kolay mı? Evet, bu, yetiştirmesi kolay ve çoğu topluluk akvaryumu için uygun olan dayanıklı bir türdür.
Sonuç
Saz Bitkisinin hemen hemen tüm akvaryum kurulumlarına uyum sağlayan fantastik bir su bitkisi türü olduğuna şüphe yok. Aynı zamanda, göze son derece hoş gözükmektedir. Yetiştirmek ve ilgilenmek ise çocuk oyuncağıdır.İlginizi çekerse, bir dizi saz bitkisi çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Önerdiğimiz türler arasında Asiatica, Biwaensis, Nana, Gigantea ve sevimli Americana bulunur.