Argus Balığı

argus balığı
Bilimsel adı:Scatophagus argus
Yaygın isimArgus Balığı
AileScatophagidae

Taksonomik Sorunlar: Orjinal olarak Chaetodon argus olarak tanımlanmıştır. Çok miktarda kırmızılık içerenleri, bazen geçersiz bir ad olan S. rubifron olarak tanımlanır. Bu balıklar, bireye, kökene ve yaşa bağlı olarak renklilik hususunda önemli varyasyonlar gösterir.

Balık akvaryumlarındaki normal boyutu: 25 – 30 cm.0

Genellikle küçük yavrular olarak satılır.

Önerilen pH aralığı: 7,5 – 8,5

Önerilen su sertliği (dGH): 12 – 18 ° N (214,29 – 321,43 ppm)

Önerilen sıcaklık: 22 – 28 ° C (71,6 – 82,4 ° F)

Üreme şekli: Yumurtlama

Türün kökeni: Güney Asya

Görülme aralığı: Kuveyt’ten Avustralya ve Japonya’ya Hint-Pasifik’te yaygındır.

Tipik olarak gözlemlendiği yer: Hindistan

Beslenme: Omnivordur. Diyetinde önemli miktarda bitki bulunmalıdır. Hemen hemen her tür balık yemini büyük miktarlarda yiyebilir.

Zorluk: Düzgün bakıldığında çok dayanıklıdır, tipik olarak hasta görünümlü ve tatlı suda kısa ömürlüdür.

Kendi türüne karşı mizaç: bölgesel saldırgan

Diğer balık türlerine karşı mizaç: bölgesel saldırgan

Akvaryumdaki olağan yeri: Akvaryumun orta seviyeleri

Balığın tasviri:  Yanal olarak sıkıştırılmış, disk şeklinden daha dikdörtgen. Temel renklendirme yeşilimsi sarı, siyah noktalar. Bireyler temel renklendirmeden daha çok yeşil, sarı veya kırmızı renk gösterebilir. 

Kökeni

Argus balığı, tatlı ve tuzlu suların bir araya geldiği haliçler veya akarsularda bulunabilir ve hatta tamamen deniz alanlarında bile görülebilir. Bu balık, Japonya’dan Avustralya’ya kadarki kıyı sularında yaşamaktadır.

Ömür

Argus balığının ömrü, tüm ihtiyaçları karşılanırsa nispeten uzun sürebilir. İyi bakılan bu balıklar 10 ila 20 yıl arası yaşayabilir.

Argus Balığı Hakkında Uyarılar

Argus balığı, hem tatlı hem de acı su kütlelerinde yakalanabilir. Dükkanlara girdikten sonra, argus balığının tatlı sudan mı yoksa acı sudan mı geldiğini anlamanın bir yolu yoktur. Balıklarınız tatlı sudan geldiyse, akvaryumda hayatta kalma şansı daha yüksektir. Ancak çoğu balık, acı su hatta tuzlu sudan gelir.

Bakım Zorluğu

Genellikle iki farklı renk biçiminde bulunurlar, yeşil argus balığı veya kırmızı argus balığı. Bu balıklar gençliklerinde harika işaretler taşır, vücutları ve yüzgeçleri koyu lekelerle kaplıdır, ancak olgunlaştıkça bu noktalar da solabilir.

Bu balıklar kesinlikle akvaryum bakıma yeni başlayanlar için ideal tercih değildir.

Yavruları tatlı suya ihtiyaç duyar ve daha sonra olgunlaştıkça acı su koşullarına yavaş yavaş alışmaları gerekir, bunun kontrollü ve sabırlı bir şekilde yapılması gerekir.

Yetişkin argus balıkları en iyi deniz tuzluluğuna sahip akvaryumlarda tutulur.

Küçük dikenleri insanlarda acıya neden olacak bir toksin madde içerdiğinden zehirli olarak sınıflandırılırlar, bu nedenle bu balıklara temas ederken her zaman dikkatli olun.

Yetişkin boyutlarınını büyüklüğünden ötürü, argus balıklarına düzgün bir şekilde bakmak için daha büyük bir akvaryuma ve çok yüksek miktarda atık ürettiklerinden kusursuz bir filtreleme sistemine ihtiyaç duyulacaktır.

Ortam kalitesini yüksek tutmak için düzenli su değişimleri de yapılmalıdır.

“Dışkı yiyen” anlamına gelen cins adı, bu balıkların kanalizasyonla besleme eğilimlerinin gözlenmesinden kaynaklanmaktadır, ancak argus balığı haricinde de birçok tür, teknelerin besin açısından zengin kanalizasyon pompaları aktifleştirildiğinde oraya eşit derecede yönelmektedir.

Acı sulu bir akvaryumun bakımı, sadece akvaryuma biraz tuz ilave etmek değildir. Biyofiltrasyon özellikli bir sorundur ve biyofiltrenin ölmesini önlemek için tuzluluğun mümkün oldukça sabit tutulması önemlidir. Tatlı suda yaşatılabilen deniz canlıları fikri büyük bir çekicilik içerse de bu bir gerçek değildir.

Argus balığı tatlı suda yaşar mı?

“Tatlı su” müren balığı, kaya balığı vb. Balıklar tipik olarak haliçlere adapte olmuş balıklardır – ya da daha kötüsü, tatlı suda kalmaya tahammül edebilen deniz balıklarıdır.

Yani, tatlı suda bir süre hayatta kalabileceklerdir, ama bu durum uzun sürmeyecektir. Acı su balıklarına yönelik hafife alan yaklaşım, basitçe suya biraz tuz eklenmesi gerektiğine inanmaktadır.

Öte yandan, uygun koşullar altında bakıldığında, argus balıkları muhteşem örneklerdir.

Boyut olarak daha küçük akvaryum arkadaşlarını bir besin kaynağı olarak göreceklerinden, argus balıklarını sadece benzer büyüklükteki diğer balıklarla birlikte tutmak uygundur.

Zira genellikle benzer boyuttaki arkadaşlarına karşı agresif değillerdir. Argus balığı herhangi bir gıda kaynağından yararlanacak olan fırsatçı bir omnivor olarak kabul edilir. Argus balıkları birbirlerini su altı dalları veya kökleri boyunca kovalar, her zaman yenilebilir bir şey arar. Bu balıklar kolaylıkla evcil hayvanlar haline gelir ve kesinlikle bakıcılarıyla etkileşime girer.