Çiklet (Çiklit) Balığı: Bakım, Beslenme, Üreme

çiklit bakımı

Çiklitler Afrika, Asya ve Güney Amerika kökenli daha büyük bir tatlı su balığı türüdür. Bu balıklar, tuzlu su akvaryumunuz olmasa bile geniş renk yelpazesi nedeniyle akvaryumcular arasında popüler bir evcil hayvan olma eğilimindedir.

Her farklı türün mizacı ve esaret altında dirençleri birbirinden farklılıklar gösterir.

Afrika çiklitleri son derece aktif bir balık grubudur, bu da onları akvaryumların gözdesi haline getirir. Özel bakım gerektirmelerine rağmen, bu balıkların birçok farklı türü, dayanıklılıkları nedeniyle yeni başlayan akvaryum sahipleri için idealdir.

Bu türün aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok rengi ve deseni vardır, ancak tam renklerinin ortaya çıkması bir yıl kadar sürebilir. Renklenmeleri, aldıkları bakımın kalitesinden etkilenebilir (bunu birazdan ele alacağız).

Her tür Afrika çiklidinin saldırganlık seviyesi, akvaryuma birlikte yaşayabilmeleri için dikkate alınmalıdır. Genel olarak diğer yaygın tropikal balıklardan daha agresiftirler.

Vahşi doğada onaylanmış bir çok farklı Afrika çiklit türü olmasına rağmen, çok daha azı evcil hayvan olarak mevcuttur. Kişisel akvaryumlarda bulabileceğiniz türlerin neredeyse tamamı Doğu Afrika’daki Malawi Gölü kökenlidir. Diğer birkaçı ise Tanganyika Gölü ve Victoria Gölü’nden gelmektedir.

Çiklitlerin Yaygın Türleri

Aralarından seçim yapabileceğiniz Afrika çiklitlerinin türleri hakkında biraz bilgi sahibi olmak çok önemlidir (sadece basit bir renk tercihinin ötesinde olmalı). Bu balıklar genel olarak agresif olsalar da, aralarında bazı küçük davranışsal farklılıklar olabilir.

İlk kez akvaryum almayı planlayan biri ya da deneyimli bir profesyonel olmanız fark etmez. Her bir varyasyon hakkında bilgi edinmek için biraz zaman ayırmanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Maingano: Bunlar çeşitli mavi tonlarda cesur yatay çizgilere sahiptir.

Zebra Mbuna, diğer adıyla Zebra Çiklitleri: Adından da anlaşılacağı gibi, bu balıkların vücutlarında zebralarda olduğu gibi siyah ve beyaz çizgiler vardır.

Turuncu Zebra: Bu balıkların turuncu vücutlarında siyah çizgiler veya benekler bulunur. Yaklaşık 12,5 cm uzunluğa kadar büyürler ve oldukça agresiftirler.

Yaprak Çiklit Balığı: “Malawi Göz Isıran” gibi şaşırtıcı bir isimle de bilinen bu balıklar uzun, ince ve vücutları parlak gümüş rengindedir. Oldukça agresif olabilirler.

Elektrik Sarısı: Elektrikli sarı çiklit, akrabalarından daha az agresif olma eğilimindedir, bu da onları deneyimsiz akvaryum sahipleri için iyi bir balık haline getirebilir. Bu balıklar daha kısadır, sadece yaklaşık 7,5 cm uzunluğundadır. Koyu renkli yüzgeç uçları ve sırttan aşağı doğru uzanan uzun bir sırt yüzgeci ile sarı renktedirler.

Tavus Kuşu Çiklitleri: Sadece biraz agresif olan Tavus kuşu çiklitleri (Aulonocara nyassae olarak da adlandırılır), koyu ten renginden gümüşi maviye kadar değişen renkleriyle en renkli çiklit türlerinden biridir. Ayrıca dipten beslenirler.

Günışığı Tavuskuşu: Bu orta derecede agresif balıklar dayanıklıdır, bu da onları yeni hobiciler için başka bir iyi seçim haline getirir. Sarı ve mavilerin parlak bir karışımını sergilerler.

Hap (“Haplochromis” kelimesinin kısaltması): En yaygın çiklit türlerinden biri olan bu balıklar açık suda yüzmeyi tercih ederler, orta saldırganlık seviyesine sahiptirler ve daha küçük balıklarla beslenirler. Dişi haplar erkeklere göre daha donuk renklidir.

Elektrik Mavisi Hap: Hap Ahli olarak da bilinen bu balıkların bakımı kolaydır ve düz ve canlı bir mavi renge sahiptirler. İlginçtir ki, mavi haplar tavus kuşu çiklitleriyle iyi geçinemezler, bu yüzden onları birlikte barındırmak istemeyebilirsiniz.

Kribensis (kısaca “kribs”): Çiklitlerin en küçüğü olan bu balıkların boyu 7-10 cm arasında değişir. Daha az agresiftirler ve yeni başlayanlar için uygundurlar.

Mavi Yunus Moorii: Bu balık parlak mavi pulları nedeniyle popülerdir. 22-25 cm kadar büyüyebilirler. Bu nedenle, bakımı biraz daha zor olma eğilimindedir ve daha büyük bir akvaryum gerektirir.

Kelebek: Bu çiklitlerin dikey siyah çizgileri vardır. Oldukça uysal olabilirler, bu da diğer bazı balıklarla birlikte yaşamalarına izin verir.

Buffalo Head: Belirgin alınlarına atıfta bulunan “Humphead”, “Lionhead” ve “Blockhead” gibi başka isimleri de vardır. Diğerlerine göre daha barışçıl olma eğilimindedirler ve yaklaşık 11 cm uzunluğa kadar büyürler).

Mbuna (bazen Malawi çiklitleri olarak da adlandırılır): Malawi Gölü’nde bulunan diğer en yaygın çiklit türü gibi, Mbunalar da oldukça agresiftir. Otçuldurlar ve her iki cinsiyet de eşit derecede parlak renklidir. Bu balıklar yaşamak için kayalık alanları ararlar.

Zürafa: Venustus olarak da adlandırılan bu balıklar, koyu renkli, zürafa benzeri beneklere sahip mavi yüzlere sahip olma eğilimindedir. Daha büyüktürler ve boyları 25 cm kadardır. Zürafa çiklitleri, sularındaki nitrat seviyelerine karşı son derece hassas olabildikleri için daha deneyimli bakıcılar gerektirir.

Mizaç ve Davranış

Daha önce de belirttiğimiz gibi, Afrika çiklitleri genel olarak agresif bir türdür. Örneğin, tetralar gibi balıklardan daha agresiftirler. Ayrıca çok aktiftirler.

Bu aktivite seviyesi onları gözlemlemek için eğlenceli balıklar haline getirir. Her zaman bir şeyler oluyor!

Onlar öylece arkalarına yaslanıp rahat edecek türden balıklar değildir.

Akvaryumlarında neler olup bittiğini araştırmak isterler ve bunu yaparken hiç korkmazlar. Bu bazen diğer balıklarla karşı karşıya gelmelerine neden olabilir.

Saldırganlıkları, akvaryumunuzu planlarken hafife almamanız gereken bir ölçektedir. Akvaryumunuzdaki tüm balıkların güvenliğini ve sağlığını sağlamak istiyorsanız, bu özelliklerin akvaryum kurulumunda dikkate alınması gerekecektir.

Çiklit Akvaryum Kurulumu

Doğru akvaryum kurulumunu bulmak söz konusu olduğunda, sadece temellere bağlı kalmanız gerekir. Akvaryumdaki tüm balıkların yeterli alana sahip olduğundan ve suyun herkes için rahat olduğundan emin olun.

Bu temel konulara dikkat ettiğiniz ve sağlıklı bir akvaryum kurduğunuz sürece, herkes için sorun olmayacaktır.

Akvaryumları Ne Kadar Büyük Olmalı?

Afrika çiklitleri aktif ve agresif bir tür olduğundan, bol miktarda alana sahip olmalıdırlar.

En az 15 cm uzunluğundaki balıklar daha büyük kabul edilmeli ve en az 120 litre akvaryum alanı gerektirmelidir. Daha küçük balıklar en az 80 litrelik bir akvaryuma ihtiyaç duyar.

Akvaryuma daha fazla balık eklemek isterseniz, ilave balık başına yaklaşık 12 litre daha koymanız gerekir. Balıkların büyüyeceğini unutmayın, bu nedenle akvaryumunuzu yetişkin çiklitlerin boyutuna göre planlayın.

Akvaryumlarına Ne Koymalı?

Afrika çiklitlerinin çoğu ya açık suyu ya da kayalık alanları tercih eder, bu nedenle her ikisine de uyum sağladığınızdan emin olun. Bazı balıklar kumda yiyecek aramayı sever, bu nedenle yaralanmadan arayabilecekleri ince taneli bir alt tabakaya sahip olmak idealdir.

Afrika çiklitleri çok bölgecidir, bu nedenle çok sayıda oyuk ve saklanma yeri olması çatışmayı önlemek için çok önemlidir. Akvaryum bitkileri, mobilyalar ve kayalık mağaralar bunun için uygundur. Kayalar kullanılıyorsa, güvenli olmalı ve akvaryumunuzdaki balıkların üzerine düşmemelidir.

Elbette her akvaryumda uygun büyüklükte bir filtre ve ısıtıcı da bulunmalıdır. Özel aydınlatma gerekli değildir ancak genellikle seyir zevki için kullanılır.

İdeal Su Akışı

Akvaryumdaki su, doğal akıntıyı taklit etmek için hareketli olmalıdır. Bu genellikle normal bir akvaryum filtresi ile sağlanır, ancak nehirlerde bulunan Afrika çiklitleri biraz daha güçlü bir akıntıyla daha çok mutlu olabilir. Bu amaçla ek bir hava veya su pompası kullanılabilir.

Su Sıcaklığı ve pH Seviyeleri

Elinizde bir su seviyesi test kiti bulundurmak, akvaryumunuzdaki koşulları izlemek için çok önemlidir. Bu, akvaryumunuzun balıklarınız için sağlıklı bir durumda olmasını sağlamak için standart protokol olmalıdır.

Bu balıkların yaşadığı tatlı su gölleri ve nehirler sert suya sahiptir. Bu nedenle 6,5 ila 8,5 pH aralığına ihtiyaç duyarlar. Kesin sayı balık türüne göre daha spesifiktir.

Afrika çiklitleri için ideal su sıcaklığı 24 ila 29,5 Santigrat derece arasında oldukça esnek bir aralıktır. Bu, onları rahat ettirmek ve akvaryum arkadaşlarına uyum sağlamak için yeterli olmalıdır.

Çiklitlerle Uyumlu Balıklar

Bu balıkların agresif doğası nedeniyle, kaçınılması gereken belirli akvaryum arkadaşı türleri vardır. Bu listede bir numara, açık suda yüzmeyi tercih eden balıklar olacaktır. Çoğunlukla savunmasız olacakları için büyük olasılıkla saldırıya uğrayacaklardır.

Küçük balıklardan da kaçınılmalıdır, çünkü muhtemelen kolay bir yem olacaklardır.

Benzer göründükleri için Afrika çiklitlerini Güney Amerika çiklitleriyle aynı akvaryumda barındırmak caziptir. Ancak, farklı bakım gerektirirler ve muhtemelen kavga edeceklerdir.

Afrika kedi balığı gibi kendilerini savunabilecek kadar büyük olan dipten beslenen balıklar büyük olasılıkla yalnız bırakılacaktır. Bunlar Afrika çiklitleri için ideal akvaryum arkadaşları olarak görülme eğilimindedir.

Güvenli ilerlemek ve kimsenin saldırıya uğramadığından emin olmak istiyorsanız, en iyi seçenek her zaman tek türden oluşan bir akvaryum olacaktır. Bu o kadar da heyecan verici görünmeyebilir, ancak birçok akvaryum sahibinin tercih ettiği bir çözümdür.

Hala renkli ve heyecan verici balıklardan oluşan bir akvaryumunuz var, ancak asla bir korku sahnesine girme konusunda endişelenmenize gerek yok.

Gıda ve Diyet Seçenekleri

Afrika çiklitlerinin beslenmesindeki çeşitlilik çok önemlidir. Sahip olduğunuz türe bağlı olarak, çoğunlukla böcekçil, otçul veya hepçil olabilirler. Sağlam bir balık yemi zemini oluşturarak her şeyden biraz eklemek iyidir.

Onlara verebileceğiniz yiyecek çeşitleri arasında küçük balık eti, tubifex solucanları, böcekler, çiklit peletleri, dondurulmuş yiyecekler, gofretler veya tuzlu su karidesleri ve ayrıca bazı ev meyve ve sebze kaynakları bulunur. Her gün iki kez beslenmeleri gerekecektir.

Aşırı beslemeyi önlemek için, balıklara üç dakika içinde yiyebileceklerinden daha fazla verilmemelidir. Bu sadece atıkları azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda akvaryumu da daha temiz tutacaktır.

Çiklit Bakımı

Akvaryumunuzun sabit bir yüzey üzerinde olması önemlidir. Akvaryumun sızdırmazlığı iyi sağlanmalı ve herhangi bir sızıntı olmamalıdır. Afrika çiklitlerinin zaman zaman sudan dışarı atladıkları bilinmektedir, bu nedenle akvaryumunuzda sağlam bir kapak olması iyi bir fikirdir.

Akvaryumdaki suyun “çevrilmesi” gerekir, yani akvaryumun ne kadar kirlendiğine bağlı olarak iki haftada bir veya haftalık olarak değiştirilmesi gerekir. Balıklar atık ürettikçe, akvaryum suyundaki nitrat seviyeleri yükselir.

Suyu yeterince sık değiştirmek nitrat seviyesinin balıkları öldürecek kadar yükselmesini önler. Akvaryum suyuyla temas eden her şeyi de her zaman iyice temizleyin.

Afrika çiklit bakımının büyük bir kısmı, bir sorunun işaretlerini tanıyabilmektir. Ölümleri önlemek için koleksiyonunuzda dikkat etmeniz gereken bazı yaygın hastalık belirtileri vardır.

Bazı yaygın hastalıklar ve semptomlar şunlardır:

-Oldukça bulaşıcı olan tüberküloz, balığın yemeyi bırakmasına ve pullarında beyaz lekeler oluşmasına neden olur.

-Şişkinlik ya da Malawi Bloat. Karında potansiyel olarak ölümcül şişlik.

-Pamuk Yünü Hastalığı, beyaz kabarıklara neden olan bir mantar enfeksiyonu.

-Yüzme kesesi hastalığı, bir balığın su yüzeyinde sıkışıp kalmasıyla kendini gösterir.

-Heksamita, pul lezyonları ve iştahsızlık ile belirgindir.

-Solungaç kurdu, solunum problemlerine ve sümüksü solungaçlara neden olan bir parazittir.

Ortalama Ömür

Afrika çiklitlerinin ortalama ömrü uygun bakımla 8 yıldır. Her balıkta olduğu gibi, kötü beslenme ve su kalitesine sahip yetersiz bir akvaryum koşulunda yaşıyorlarsa bu süre büyük ölçüde değişebilir.

Afrika çiklitlerinin yetiştirilmesi

Afrika çiklitlerini üretmeye çalışırken, bir erkek ve dişiyi aynı akvaryumda kendi başlarına bulundurmanız gerekir. En iyi üreme oranları için, bu süreçte akvaryumun düzeni, mobilyaları ve boyutu değiştirilmemelidir.

Türlerin farklı türler içinde çiftleşebildiğini bilmek önemlidir (çapraz üreme). Üreme yeteneklerinden emin olmak için olgun balıkları kullanmak en kolay yoldur.

Üreme daha fazla saldırganlık ortaya çıkarabileceğinden, akvaryumu her zaman erkek ve dişi arasındaki kavgalara karşı izleyin. Afrika çiklitleri renklerini sergiledikleri ve belirli şekillerde hareket ettikleri çiftleşme ritüelleri gerçekleştirirler. Döllendikten sonra, balığınız yumurtalarını bırakacak ve güvenli bir mağara/akvaryum boşluğunda koruyacak ya da yaklaşık 21 saat boyunca ağzında tutacaktır (ağızdan yavrulama).

Bu süre zarfında, yumurta grubunun etrafındaki saldırganlığı izlemek önemlidir. Bazen balıklarınız yavruları yemeye çalışabilir. Bu durumda, yumurtaların bir “kuluçka” akvaryumuna ayrılması gerekir. Yavrular yumurtadan çıktığında, bir dişi onlara on dört güne kadar bakabilir. Bu noktadan sonra dişi tekrar çiftleşmeye hazırdır.

Çiklit Beslemeli Misiniz?

Artık karar vermek için ihtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olduğunuza göre, oturup düşünme zamanı.

Afrika çiklitlerine sahip olmak çok eğlenceli ve çok ödüllendirici olabilir. Onlar güzel, aktif ve çok heyecan verici balıklardır!

Bununla birlikte, saldırganlıkları bazen akvaryumcuların uğraşmak istemediği bir şey olabilir.

Burada doğru ya da yanlış bir cevap yoktur. Doğru seçim, sizin ve bakmaya karar verdiğiniz sucul yaşam için en iyisinin ne olacağıdır.

Umarız bu bakım kılavuzundan çok şey öğrenmişsinizdir. Her zaman olduğu gibi, herhangi bir sorunuz varsa her zaman ulaşabilir ve sorabilirsiniz.