Elma Salyangozu

elma salyangozu

Elma salyangozları tropikal tatlı su türleridir. Renk skalası koyu maviden altın rengine kadar gitmektedir. Akvaryumcular bu türün genellikle çok hızlı büyüyebileceğinin farkında olmazlar. 2.5 cm çapında bir kabuk yetişkin elma salyangozları için yaygın boyuttur. Büyük bir iştaha sahip yavaş hayvanlardır.

Elma Salyangozları beslenme düzeni genellikle akvaryum bitkilerini içerir. Büyük iştahları nedeniyle bitki hacmi yetersiz ise haşere olarak da işlev verebilirler. Yavaş büyüyen bitkiler tamamen tüketilebilir. Bu canlıların olduğu akvaryumlarda yeterli bitki olmaması durumunda karides ve diğer temizleyici türler, yiyecek eksikliğinden dolayı açlıktan ölebilmektedir.

elma salyangozu

Oburluklarından dolayı elma salyangozlarının sahte veya bitkisiz bir akvaryumda tutulması önerilir. Bu canlıları başka salyangoz veya karides türleriyle birlikte tutmak da önerilmez.

Elma salyangozları için optimum akvaryum sıcaklığı 21-27 °C’dir. Yüksek sıcaklıklar yumurtlama oranlarını artıracaktır. Uygun pH ise 7’dir.

Akvaryumunuzda elma salyangozuna ihtiyaç var mı?

Elma Salyangozları, minimum donanıma sahip olan büyük akvaryumlar için mükemmel temizlikçilerdir. Büyük miktarda döküntü ve algin temizlenmesine katkıları olur. Elma salyangozları küçük akvaryumlar için uygun değildir. Çok büyüyebilirler ve otlamak için geniş bir alana ihtiyaç duyarlar. Daha önce de belirtildiği gibi, canlı bitkileri tüketeceklerdir. Diğer temizlikçileri aç bırakabilirler.

Elma salyangozu ne yer?

Elma salyangozları akvaryumdaki çöküntü atıkları ve zararlı yosunları tüketir. Saç algleri yerler ve akvaryum camı ve dalgaların karaya attığı odun etkili temizleyicileridir. Daha küçük akvaryumlarda veya çok sayıda elma salyangozunun bulunduğu akvaryumlarda ekstra yiyeceklerle beslenmeleri gerekecektir. Elma Salyangozları omnivordur. Haşlanmış sebze parçacıkları iyi bir yem seçeneğidir.

Elma salyangozu üretimi

Elma salyangozu hemen hemen her koşulda üreyecektir. Hızla çoğalırlar ve akvaryumda sıkıntı haline gelebilirler. Çok miktarda yiyecek tüketir ve hızla büyürler. Elma salyangozu yumurtaları, insan gözü tarafından görülebilir. Su yüzeyinin hemen üzerine serilidir. Bu canlıların sayıca çoğalmasını istiyorsanız onlara nemli ancak su içinde olmayan bir alan yaratmalısınız. Yumurtaları asla su altında tutmayın (bu embriyoları boğacaktır)! Sıcaklığı 18 ila 28 santigrat derece arasında tutun. Sıcaklık ne kadar yüksek olursa, salyangozlar yumurtalarından o kadar hızlı çıkacaktırlar.

Elma salyangozu yumurtası

elma salyangozu yumurtası

Dışa bakan bölümdeki yumurtalar nem oranının ideal olmamasından dolayı çok verimli olmayacaktır. Ancak genellikle öbeğin içindeki yumurtalar iyi gelişir ve başarıyla çatlar. Yumurtaların yerini değiştirmek isterseniz çok hasar vermemeye dikkat etin. Yumurtaları hareket ettirmenin en iyi yolu, öbeği ıslatmak, birkaç saat beklemek ve daha sonra öbek yerinen sökülene kadar yüzeyin üzerinde dikkatlice hareket ettirmektir. Cam veya diğer pürüzsüz yüzeylerde bu en başarılı yöntemdir.

Elma salyangozu yumurtası kaç günde çıkar?

25 derecede geçen 2-4 hafta sonra (türe ve sıcaklığa bağlı olarak) ilk küçük salyangozlar görünmelidir. 3 hafta sonra bu gerçekleşmezse, yavru salyangozlara yardım etmeye çalışabilirsiniz. Öbeği nazikçe 2-3 parçaya ayırın. Bu parçaları su içinde hareket ettirerek salyangozu debriyajdan çıkarabilirsiniz. Nemin yeterli olduğu durumda bunun gerekli olmadığını unutmayın. 4 haftalık bir öbeğe bu işlemleri uygulamanıza rağmen küçük salyangoz görmüyorsanız, yumurtalar döllenmemiş olabilir veya hava nemi çok düşük olabilir.

Mavi elma salyangozu nasıl taşınır?

Elma salyangozlarını taşımanın en iyi yolu, nemli kağıt havlu ile kaplı plastik bir kutuya koymaktır. Salyangozlar bu şekilde taşıma sırasında kabuk hasarına karşı daha iyi korunur. Elma salyangozları günlerce haftalarca sorunsuz bir şekilde sudan uzak kalabildiğinden bu yöntem kolay ve güvenlidir. Bir hafta veya daha uzun süre seyahat etmeleri gerektiğinde temiz hava sağlamak için kapakta bazı delikler açmak önemlidir.