Bir akvaryumun bakımı iyi yapılıyorsa ve aşırı doldurulmamışsa düşük oksijen seviyeleri nadiren bir sorun teşkil eder. Ancak, balıklar su yüzeyinde soluk soluğa kalıyorsa, bu durum daha fazla araştırma yapılmasını gerektiren bir işaret oluşturmalıdır. Ortalama bir akvaryum balığı oksijeni tükenmiş bir akvaryumda bir günden fazla yaşayamaz. İşte nelere dikkat edilmesi gerektiği ve düşük oksijen sorununun nasıl çözüleceği.
Balıklar Ne Kadar Oksijene İhtiyaç Duyar?
Bir akvaryumdaki en uygun oksijen miktarı, sahip olduğunuz balık türüne ve evinizin bulunduğu yerin atmosferik basıncına göre değişir (rakım ne kadar yüksekse, su o kadar az oksijen tutabilir). Neyse ki, bu parametrelere dayanarak kesin bir miktar hesaplamanıza gerek yoktur. Balıklarınız aktif ve mutlu görünüyorsa ve hiçbiri yüzeyden hava almıyorsa, akvaryumunuzun oksijen seviyesi yeterlidir.
Oksijen Seviyesi Ölçümü
Akvaryumunuzdaki çözünmüş oksijenin tam olarak milyonda birini (ppm) ölçmek istiyorsanız, taşınabilir bir çözünmüş oksijen ölçer satın alın. Tüm tatlı su balıkları için genel olarak güvenli oksijen seviyesi 8,3 ppm’dir.
Düşük Oksijen Belirtileri
Ne yazık ki, bir akvaryumda çözünmüş oksijen seviyeleri çok düştüğünde yanıp sönen bir ışık veya çalan bir alarm yoktur. Suyu çözünmüş oksijen açısından test etmenin yanı sıra, sorunun tek göstergesi balıklarınızın davranışları olacaktır.
- Balıklar başlangıçta düşük oksijen seviyelerine daha az hareket ederek tepki vereceklerdir. Daha az kuvvetli yüzecek ve hatta daha az yemek yiyeceklerdir. Oksijen seviyeleri daha da düştükçe, balıklar solungaçlarından daha fazla su geçirerek umutsuzca sudan yeterli oksijen almaya çalıştıklarından, zor nefes almaya ve daha hızlı solungaç hareketleri göstermeye başlayacaklardır.
- Sonunda balıklar su yüzeyinde nefes nefese kalmaya başlayacaktır. Bu yüzey solunumu, yüzeyde beslenen balıklarla veya labirent balıkları gibi normalde yüzeyde “soluyan” balık türleriyle karıştırılmamalıdır.
Acil Durum Eylemi
Balıklarınız su yüzeyinde soluk soluğa kalıyorsa, akvaryumun oksijenini artırmak için derhal acil önlem alın:
1. Büyük Bir Su Değişimi
Büyük bir su değişimi yapın (akvaryum hacminin yüzde 50’si kadar). Ardından bir güç başlığı, hava taşları veya hatta ek bir filtre ekleyerek su hareketini artırın. Bu önlemler akvaryuma daha fazla oksijen getirecek ve altta yatan nedeni ele almak için biraz zaman kazandıracaktır.
Düşük Oksijen Nedeni ve Düzeltilmesi
1. Aşırı Kalabalık
Aşırı kalabalık bir akvaryumda düşük oksijenin bir numaralı nedenidir. Bir akvaryumu doldurmak için temel kural, 2.5 cm balık başına 4 veya 8 litre su kullanmaktır.
2. Yüksek Su Sıcaklığı
Yüksek sıcaklıktaki su, daha soğuk su kadar oksijen tutamaz. Akvaryumunuzdaki sıcaklık çok yüksekse, ısıtıcınızı kısın (veya geçici olarak kapatın). Su değişimini 18 ila 21 derece Santigrat aralığındaki suyla yapmak taze oksijen sağlayacak ve su sıcaklığını güvenli bir şekilde düşürecektir. Ayrıca, su sıcaklığını düşürmeye yardımcı olmak için fermuarlı bir torbaya yerleştirilmiş birkaç buz küpü akvaryuma yerleştirilebilir. Sıcaklığı balığınız için ideal sıcaklık aralığının altına düşürmediğinizden emin olun. Akvaryumunuzda bir sıcaklık ölçer olması size iyi bir fikir verecektir.
3. Su Hareketi
Durgun suyun oksijeni düşüktür, bu nedenle yeterli oksijeni korumak için akvaryum suyu düzenli olarak çalkalanmalı veya hareket ettirilmelidir. Filtreler suyu hareket ettirdikleri için oksijenin artmasına yardımcı olur, bu nedenle mevcut filtrenizin tam kapasitede çalıştığından emin olun. Tıkanmış bir filtre temizlenmeli veya değiştirilmelidir. Ayrıca, filtrenin çıkışına bir püskürtme çubuğu takabilir veya akvaryuma hava taşları ekleyebilirsiniz.
4. Kirli Akvaryum
Biriken balık atıkları ve
aşırı yosun büyümesi, bakteriler fazla organik maddeyi parçalamak için çalışırken akvaryumdan oksijen çekebilir. Çakıl ve akvaryum duvarlarındaki kalıntıları gidermek için kapsamlı bir akvaryum temizliği oksijeni artıracaktır.
5. Canlı Bitkiler
Bazen canlı bitkiler akvaryumdaki oksijeni tüketebilir. Bitkiler ışığa maruz kaldıklarında karbondioksiti (CO²) emer ve oksijen (O²) salgılar. Ancak akvaryum karanlık olduğunda, süreç tersine döner ve algler de dahil olmak üzere bitkileriniz oksijen tüketir. Gün boyunca aydınlatma süresini artırmak oksijen seviyelerini yükseltmeye yardımcı olabilir.
6. Kimyasallar
Balık hastalıklarını tedavi etmek veya su pH’ını değiştirmek için kullanılan bazı kimyasallar da oksijen seviyesini etkileyebilir. Kimyasal bir katkı maddesi kullanmanız gerekiyorsa, yeterli oksijeni korumak için tedavi süresince akvaryumun su sirkülasyonunu artırarak güvenlikten yana olun.