Japon balığı: Vitamin Gereksinimleri

japon balığı vitamin

Balıklar da bizler gibi uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek için tüm temel besin kategorilerine ihtiyaç duyarlar. Ne yazık ki, birçok balık bakıcısı, balık yemi kabının üzerindeki besin içeriğini gösteren etiketleri okumuyor veya anlamıyor ve uygun besinleri içeren yiyecekler sağlamıyor olabilir. Etiketteki bilgilerin ne anlama geldiğini ve yemin balığınızın sağlıklı kalması için gerekenleri içerip içermediğini bilmek önemlidir.

Balıklarınızın İhtiyaç Duyduğu Vitaminler

A Vitamini

A vitamini, yeşilliklerden ve kabuklulardan elde edilir. Normal büyüme ve gelişmenin yanı sıra kemiklerin ve pulların düzgün oluşumu için gereklidir.

Vitamin B Kompleksi

Bu kompleks, yeşillik, yumurta ve balıktan elde edilir. Uygun büyüme, sinir sisteminin işlevi, protein sindirimi ve üstlerindeki mukoza tabakasının korunması dahil olmak üzere çeşitli yararlar sunar.

C Vitamini

C vitamini, yeşilliklerden, alglerden ve balık yumurtasından elde edilir. Hastalıkların önlenmesinde, iyileşmede, sindirimde ve iskeletin düzgün oluşumunda önemli bir rol oynar.

D Vitamini

D vitamini, salyangozlardan, karideslerden ve solucanlardan elde edilir. Kemiklerin ve pulların normal gelişimine yardımcı olan kalsiyum ve fosfor metabolizması için gereklidir.

K Vitamini

K vitamini, su piresi, yeşillik ve karaciğerden elde edilir. Kan pıhtılaşmasına yardımcı olur.

Canlı sinekler, cırcır böcekleri ve solucanlar beslenme bilgileriyle birlikte gelmediğinden, canlı gıdalar daha da büyük bir bilinmezdir. Canlı yemlerin etçil balıklar için tam bir besin kaynağı olabilmesi için iyi bir diyete ek olarak bunlarla beslenmeleri gerekir. Bununla birlikte, balıklarınızı doğru canlı gıdalarla beslemek sağlıklarını iyileştirmek ve üreme faaliyetlerini teşvik etmek için harikadır.

Vitaminler ve Sağlık

Minerallerin aksine, vitaminler hazır gıdalarda çok uzun süre stabil değildir. Pul gıdalar başlangıçta yeterli vitamin içeriğine sahiptir, ancak kap açılıp havaya maruz kaldığında içerik oldukça hızlı bir şekilde bozulur (oksitlenir). Buzdolabında veya dondurucuda saklamak vitamin içeriğinin stabilitesini uzatacaktır, ancak en iyisi küçük kaplarda ve sadece bir ay içinde kullanacaklarınızı satın almaktır.

Sağlık için gerekli temel vitaminler A, D3, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B12, Biotin, Kolin, Folasin ve İnositol’dür. C vitamini (Askorbik Asit) anti-oksidan ve anti-inflamatuar aktivitesi açısından önemlidir, ancak kısa (6 aylık) bir raf ömrüne sahiptir. Daha uzun raf ömrüne sahip stabilize C vitamini (L-askorbil-2-polifosfat) içeren gıdalar bulabilirsiniz.

Birçok balık bakıcısı vitaminlerin balık sağlığında oynadığı kritik rolün farkında değildir. A vitamini eksikliği, gelişmekte olan genç balıklarda omurga deformasyonlarına ve bodur büyümeye neden olabilir. Bir balık stres altında olduğunda, A vitamini ihtiyacı artar, bu da hastalığa yakalanmakla sağlıklı kalmak arasındaki fark anlamına gelebilir. E ve A vitaminleri balıkların en iyi üreme koşullarında tutulmasında kilit faktörlerdir. K vitamini kanın düzgün pıhtılaşması için kritik öneme sahiptir. B1, B2 ve B6 vitaminleri normal büyüme için önemlidir. İyi bir sindirim için yeterli miktarda B3 ve C vitamini gerekir. C vitamini ayrıca tüm balık türlerinde önemli olan sağlıklı kemikler ve dişler için de gereklidir. Hem B5 vitaminleri hem de İnositol metabolizmada kilit faktörlerdir. Folik Asit olarak da bilinen Folasin eksikliği kan hücrelerinin oluşumunu azaltır ve anemiye neden olabilir.

Tüm gıdaları küçük miktarlarda satın almak ve bir dizi kaliteli kuru ve dondurulmuş gıda kullanarak diyeti çeşitlendirmek, iyi beslenmeyi teşvik etmenin en iyi yoludur. Zenginleştirilmiş (iyi beslenmiş) canlı yemler eklemek, balıklarınızın sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için ihtiyaç duydukları tüm besinleri almalarını sağlamaya yardımcı olacaktır.