Gambusya

gambusya
Minimum Akvaryum Boyutu:40 litre
Bakım Seviyesi:Kolay
Su Koşulları:6.0-8.0 ve Orta ila Sert Araası
Sıcaklık:10-29 °C
Maksimum Boyut:5 cm

Gambusya (Gambusia affinis), akvaryum hobisinde görülen küçük balıklardandır. Aslında iki gambusya türü vardır, batı gambusyası daha yaygın olarak satışa sunulur ve doğu gambusyası (G. Holbooki) neredeyse hiçbir akvaryumcuda bulunmaz.

Gambusya, Kuzey Amerika kıtasına özgü, ticari olarak tedavülde olan birkaç balıktan biridir ve orijinal olarak Mississippi Nehri ile Illinois ve Indiana nehirlerinde ve bunlara bağlı kollarda bulunurlar. Efsanevi dayanıklılıkları sayesinde tüm dünyaya yayıldılar. Artık birçok ülkede büyük bir istilacı tehdit olarak görülüyorlar; örneğin Avustralya ekosistemlerini ciddi şekilde etkilediler.

Gambusyalar ev akvaryumunda küçük boyutta kalır, dişiler yaklaşık 7.5 cm uzunluğa ve erkek 3 cm uzunluğa ulaşır.

Gambusya Cinsiyet Ayrımı

Erkekleri cinsel olgunluğa eriştiğinde parlak kırmızı bir kuyruk geliştirdiği ve dişileri karınlarının arkasına yakın siyah bir nokta geliştirdiğinden erkek ve dişileri ayırt edilmesi kolaydır.

Gambusya Bakımı

Gambusyaların bakımı inanılmaz derecede kolaydır ve aşırı sıcaklık ve tuzlulukta dahi hayatta kalabilirler.

Ayrıca, su kalitesinin düşük olduğu az oksijenli ortamlarda da gelişmeye devam edecek ve bu durum balığın acemi balık sahipleri tarafından bile öldürülmesini zorlaştıracaktır.

Gambusyaların çoğu sivrisinekleri kontrol etmek için göletlerde  tutulurken buna karşılık küçük akvaryumlarda da işe yararlar. 40 litrelik bir akvaryumda oldukça kolay bir şekilde barındırılabilirler ve onlara daha büyük bir alan sağlarsanız da gelişirler.

Gambusyaların  zaman zaman agresif olabileceği unutulmamalıdır. Çoğu küçük ufak balık, gambusyalarla mükemmel bir şekilde uyumlu olsa da, uzun yüzgeçli balıklardan veya süslü Japon balığı gibi yavaş hareket eden, uysal balıklardan uzak durmalısınız.

Gambusya akvaryumu için bir iyi bir filtre seçmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Beslenme

Vahşi doğada gambusyaların öncelikle küçük böcekleri, larvaları ve az miktarda bitkisel materyali ve algleri yediği bilinmektedir. Ayrıca büyük miktarlarda sivrisinek larvası da tüketecekler ve dişi gambusyaların tek bir günde vücut ağırlıklarından fazlasını tükettikleri biliniyor.

Ev tipi akvaryumlarda, canlı veya dondurulmuş yiyeceklerle birlikte yüksek kaliteli pul yemlerle beslenmelidirler. En sevdikleri donmuş yiyecekler kan kurdu, su piresi ve tuzlu su karidesidir; ayrıca sunulan tüm canlı yiyecekleri açgözlülükle yerler.

Tercih ettikleri başlıca canlı yiyeceklerin sivrisinek larvaları olduğu görülmektedir, ancak bunun elde edilmesi zor olabilir ve sivrisinek yetiştiriciliği ile ilgili bazı yasal kısıtlamalar olabilir. Çoğu ülke sivrisineklerin üremesini yasakladığından onları üretmeden önce yerel yetkililere danışmalısınız. Sivrisinek larvalarını üretebiliyorsanız, o zaman larvaları tamamen topladığınızdan emin olun, böylece hiçbir larva yetişkin sivrisineklere dönüşemez.

Gambusya Üreme

Gambusyalar aslında küçük tatlı su balıkları arasında üretmek için en zor olanlardan biridir.

Balığın cinsiyetini tespit ettikten sonra, yaklaşık her üç dişi için bir erkek olması her zaman en iyisidir. Bu, erkeklerin sürekli bir dişiye yönelerek onu taciz etmemesini sağlar, aksi durumda tacizin yaratacağı stres hastalık ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

Gambusyaların üremesi ile ilgili esas sorun, dişi hamile bırakıldıktan sonra ortaya çıkar. Yakınlarda tehditler varsa yeni doğmuş yavruları bırakmayı geciktirebilirler ve erkek gambusyaları tehdit olarak görürler.

Dişinin yavrularını teslim etmesini istiyorsanız, o zaman hamile olarak göründüğünde onu başka bir akvaryuma taşımanız ya da akvaryumda oluşturacağınız bir damızlık kutusuna koymanız gerekir, böylece erkeklerden ayrılabilir.

Dişi gambusyalar kısa bir süre içinde çok sayıda yavru doğurur. Hoş olmayan yamyamlığı önlemek için, çoğu yavrularını görmezden gelme eğiliminde olsa da, anne mümkün olan en kısa sürede uzaklaştırılmalıdır.

Yeni doğan gambusya yavruları, yavru tuzlu su karidesi, mikro solucanlar veya ince öğütülmüş pul yemlerle beslenebilir. Ayrıca, piyasada bulunan çok sayıdaki yavru balık yiyeceklerinden herhangi biri ile beslenebilirler.