Japon balığı neden suyun üstüne çıkar?

japon balığı neden suyun üstüne çıkar

Japon balığınız sürekli yüzeye çıkıyorsa, bu normal bir davranış değildir ve bir sorun göstergesi olabilir. Japon balıkları sahiplerinin veya yiyeceklerinin varlığını hissettiklerinde suyun üstüne çıkarlar. Ancak, sürekli olarak tankın tepesinde duruyorlarsa, bu suda oksijen eksikliği olduğunu gösterir. Kötü su kalitesi, uygun olmayan sıcaklık ve hastalıklar da onları suyun tepesine çıkmaya zorlayabilir.

Şimdi bu konu hakkında ayrıntılı olarak konuşalım.

Japon Balığının Akvaryumun Üst Kısmında Gezmesi Normal mi?

Japon balıkları meraklı yaratıklardır. Tankın her yerinde yüzerler ve çevrelerini keşfederler. Tank dekorasyonlarını kontrol edecek, bitkileri sökecek ve hatta alt tabakayı kazacaklardır.

Japon balıkları sahiplerini tanıyabilir ve onların varlığını hissettiklerinde tankın üst kısmına hızla yüzebilirler. Bununla birlikte, japon balıklarının kendilerini sürekli olarak tankın sadece üst veya alt kısmıyla sınırlamaları son derece anormaldir.

Japon balığınız suyun üstünde çok fazla zaman geçiriyorsa, bu oksijen eksikliğine işaret edebilir. Bu, hipoksi adı verilen bir duruma neden olur.

Maksimum oksijen suyun yüzeyinde bulunur. Bu nedenle, akvaryum suyunda çözünmüş oksijen olmadığında, japon balıkları hava almak için tankın tepesine hızla yüzerler.

Aşağıdaki koşullar genellikle akvaryum suyunda oksijen eksikliğine neden olur.

1. Kötü su kalitesi.

Hijyenik olmayan su, japon balıklarında çeşitli sağlık sorunlarına neden olur. Japon balıkları çok fazla atık üretir. Akvaryumunuzun filtrasyon sistemi verimsiz olduğunda veya düzgün çalışmadığında, su kalitesini etkileyebilir.

Atıklarındaki toksinler suda çözülür ve solungaçlarını etkiler. Balıklar nefes almakta zorlandıklarında su yüzeyine çıkarlar. Onları nefes almak için çırpınırken görebilirsiniz.

Su kalitesini artırmak için filtreyi temizlemeli, gerekirse filtre malzemesini değiştirmeli ve hızlı bir su değişimi yapmalısınız.

2. Yetersiz havalandırma.

Suyun havalandırılması, içindeki çözünmüş oksijen miktarını artıracaktır. Filtreniz yeterli havalandırma sağlamıyorsa, balıklarınızın sağlığını etkileyebilir. Bu nedenle, balıklar hava almak için sık sık yüzeye çıkıyorsa filtrenizin havalandırma kapasitesini değerlendirmek iyi bir fikirdir.

Mevcut düzeneğiniz yeterli oksijen sağlamıyorsa, bir elektrikli su filtresi veya hava taşı havalandırmayı artırabilir. Pompalar ve su fıskiyeleri de tankınızdaki oksijen miktarını artıracaktır.

3. Yüksek su sıcaklığı.

Sıcak su daha az oksijen tutar. Bu nedenle, akvaryumdaki bir su ısıtıcı oksijen mevcudiyetini azaltabilir.

Bununla birlikte, canlı bitkiler ve pompalar kullanarak tanktaki oksijen seviyelerini artırabilirsiniz. Canlı bitkiler suya oksijen salacaktır. Pompalar suya oksijen taşıyan hava kabarcıkları üretecektir.

Solungaç Hastalıkları Japon Balıklarının Suyun Üstüne Çıkmasını Nasıl Sağlar?

Balıklarınızın geri kalanı iyi görünürken bir japon balığınız yüzeyde kalıyorsa, bu balığınız hasta olabilir.

Japon balıkları solungaçları aracılığıyla nefes alır. Solungaçlar çeşitli parazit enfeksiyonlarına ve hastalıklara yatkındır. Solungaçlar etkilendiğinde, balık nefes almakta zorlanır. Bu nedenle, oksijen içeriğinin daha yüksek olduğu ve daha rahat nefes alabilecekleri su yüzeyine hareket edebilirler.

Bir japon balığında solungaç hastalığı varsa, derhal bakıma alınması gerekir. Bu durum hızla kötüleşebilir ve kalıcı hasara neden olabilir, hatta japon balığınızı öldürebilir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak ilaç kullanmanız gerekebilir.

Japon Balıkları Neden Suyun Üst Kısmında Kabarcıklar Çıkarır?

Yüzeyde baloncuklar üflemek japon balıkları için normal bir davranış değildir. Genellikle solunum sıkıntısının bir işaretidir. Bunun tek istisnası, japon balığının yüzme kesesindeki sıkışmış havayı çıkarmasıdır.

Japon balığının baloncuk çıkarmasının olası nedenlerine ve bunlarla nasıl başa çıkılacağına bakalım.

1. Solunum sıkıntısı.

Japon balıkları solungaçlarıyla nefes alır. Tükettikleri oksijen kan dolaşımına gider. Bununla birlikte, bu balık ağzını açıp kapattığında da havayı hapseder.

Japon balığı nefes almak için ağzını açtığında bir hava boşluğu oluşur. Bu da suda kabarcıklar oluşturur.

Japon balığı daha fazla oksijene ihtiyaç duyar ve hızla nefes alırsa, art arda daha fazla kabarcık oluşur. Japon balığının ağzından çıkan bir kabarcık akışı gibi görünecektir.

2. Yüzme kesesi bozukluğu.

Yüzme kesesi, japon balığının hareketini düzenleyen bir organdır.

Yüzme kesesi hava tutar. Dolu olduğunda, balık kaldırma kuvvetine sahip olur ve suda yüzer.

Yüzme kesesinde fazla hava varsa, japon balığı rahatça yüzemeyecektir. Tankın içinde süzülecek ve yüzdüğü derinliği kontrol edemeyecektir.

Japon balığı, hareketleri üzerindeki kontrolünü yeniden kazanmak için havayı suya bırakmalıdır. Fazla havayı bıraktığında suda kabarcıklar oluşur.

Suyu temizleyerek ve kalitesini artırarak yüzme kesesi sorunlarının oluşumunu azaltabilirsiniz. Bununla birlikte, doğuştan gelen engeller, yaralanma veya enfeksiyona bağlı yüzme kesesi sorunları özel dikkat gerektirir.

3. Yüksek stres.

Diğer balıklar tarafından zorbalık, iyi yem eksikliği veya aşırı kalabalık gibi sorunlar japon balıklarında strese neden olabilir. Böyle durumlarda balık kendini gizlemeyi tercih edecektir. Ancak, tankın derinliğine inmek ve orada kalmak için balığın yüzme kesesindeki havayı azaltması gerekir.

Yüzme kesesi dolduğunda, çok kaldırma kuvveti olacaktır. Böylece balık fazla havadan kurtulmak isteyecek ve bunlar tankta hava kabarcıkları olarak görünecektir.

4. Hava pompaları ve taşlar.

Hava taşları sadece bir tank için dekoratif öğeler olmakla kalmaz, aynı zamanda havalandırmaya da yardımcı olurlar. Benzer şekilde, hava pompaları da suyun havalandırma seviyesini artırır. Havalandırılmış su daha fazla oksijene sahiptir.

Japon balıkları hava taşları ve hava pompaları tarafından üretilen kabarcıklara ilgi duyarlar. Bu hava kabarcıklarını kemirirken, bazen onları yutarlar. Bu kabarcıklar yüzme keselerini sıkıştırabilir ve hareketlilik sorunlarına neden olabilir. Daha sonra, japon balığı baloncuğu serbest bırakacak ve balığın ağzından çıktığını göreceksiniz.

Bir japon balığı suyun üstünde kabarcıklar çıkardığında bunu asla görmezden gelmeyin. Hemen ilgilenirseniz, olası sorunları kontrolden çıkmadan çözebilirsiniz.

Balıklarınız nefes nefese kalmış gibi görünüyorsa veya tankın yüzeyinde hava kabarcıkları üretiyorsa, sorunu çözmek için aşağıdakileri deneyin.

  • Su kalitesini izleyin. Olası sorunları ortadan kaldırmak için filtrenin kalitesini ve verimliliğini kontrol edin.
  • Akvaryumunuzda yeterli oksijen yoksa, oksijen seviyelerini artırmak için bir hava pompası kullanabilir veya canlı bitkiler ekleyebilirsiniz. Zamanında su değişimi de yardımcı olacaktır.
  • Bu sorunun nedeni agresif tank arkadaşlarından kaynaklanan stres ise, balıkları ayırmayı düşünün. Balık, saldırganlardan kaçmak için yüzme kesesinden hava kabarcıkları çıkarmak ve tankın dibine batmak zorunda kalmayacaktır.