Nano Akvaryum Nedir?
Genel olarak, nano akvaryum ortalamadan daha küçük bir akvaryumdur. Çoğu insan için bu terim, masaüstüne kolayca sığabilen, hacmi 40 litrenin altındaki herhangi bir akvaryumu kapsar.
Balık fanusları ile karıştırılmaması gereken uygun bir nano akvaryum, filtreleme elemanları ve canlı bitkiler içerir. Bu akvaryumlar çok yönlü olduklarından ve özel bir stand veya güçlendirilmiş zemin gerektirmediklerinden, yeni akvaryumcular arasında çok popüler hale gelmişlerdir.
Genellikle standart dikdörtgen kutudan farklı olarak değişik şekillerde de üretilirler. Nano akvaryumlar küp, küre, altıgen, yarım ay, silindir, çerçevesiz vb. olabilir. Tüm bu cazibeye rağmen, bir nano akvaryumla başarılı olmaya çalışırken akılda tutulması gereken birkaç şey vardır.
Dezavantajları
Her ne kadar yeni başlayan akvaryumcular genellikle nano akvaryumlara yöneliyor olsalar da, bunlar gerçekten gelişmiş bir sanat formudur. Akvaryum bakımına yeni başlayan biri nano akvaryumlarla başarılı olabilir, ancak yol boyunca bazı aksaklıklar beklemeleri tavsiye edilmelidir.
Basitçe söylemek gerekirse, bir akvaryum ne kadar büyükse, aşırı besleme, aşırı doldurma ve su değişim programlarına uymama gibi sorunlara karşı o kadar affedici olacaktır. Bu durum suyu seyreltme ile ilgilidir; 20 litrelik bir akvaryuma kıyasla 220 litrelik bir akvaryumu kirletmek için çok daha fazla yemlemeniz gerekir.
Daha büyük hacimli bir su, pH çökmelerine ve sıcaklık dalgalanmalarına karşı daha dirençli olacaktır. Bir nano akvaryumla başlarken, gereken bakım sıklığını hissedene kadar suyu sık sık test etme alışkanlığı edinmek iyi bir fikirdir. Bu, yemlemeyi azaltmak ve/veya haftada birden fazla azar azar su değişimi yapmak anlamına gelebilir.
Nano akvaryumlarda filtrasyon da zor olabilir. Dahili 3 aşamalı filtrasyona sahip bir kit satın almadığınız sürece, istediğiniz kurulumda iyi bir arka veya iç filtre takamayabilirsiniz. Bu “zayıf” filtreleme nedeniyle, nano akvaryumlar genellikle yüksek bir biyolojik yükü destekleyemez ve dikkatli bir şekilde doldurulmalıdır. Küçük balıklar da daha yumuşak akışı tercih etme eğilimindedir, bu nedenle küçük bir akvaryuma çok güçlü bir filtre koymak zararlı olabilir. Bir başka husus da, karides besliyorsanız ve onları başarılı bir şekilde çoğaltmak istiyorsanız, yavru karidesleri kaybetmemek için giriş tüplerini ağ veya süngerlerle kapatmanız gerekebilir. Bir çözüm, bu kurulumlarda sünger filtre kullanmaktır. Paranızın karşılığını en iyi şekilde verir, genellikle 400 liradan daha azdır ve yalnızca ara sıra bakım gerektirir. Akışı ayarlanabilir ve küçük balıkları veya karidesleri “emmez”.
Nano akvaryumlarla ilgili bir başka zorluk da sıcaklık düzenlemesidir. 20 ila 40 litre hacmindeki nano akvaryumlar için genellikle 25-50 watt aralığında güvenilir/ayarlanabilir ısıtıcılar mevcuttur. Bununla birlikte, 20 litrenin altındaki akvaryumlarla uğraşırken, sıcaklıkları sabit tutmak zor olabilir. Mini akvaryum ısıtıcılarının birçoğu küçük akvaryumları 26,5-27,5 santigrat derece arasında tutar, ancak “kısılamaz”. Çok küçük balıklar ve karidesler daha soğuk sıcaklıkları tercih ettiklerinden (21-24 santigrat derece gibi) bu durum pek yardımcı olmaz. Nano balıklar (tam yetişkin hali 2.5 cm’den küçük balıklar), metabolizmalarını hızlandırdığı için daha yüksek sıcaklıklarda hızla zayıflayacaktır. Çoğu nano akvaryum için ideal durum, evinizde 21 derecelerde düşük oda sıcaklığında muhafaza edilebilecek bir oda bulmaktır. Ancak çok soğuk olması da risklidir. Küçük akvaryumların bulunduğu soğuk veya cereyanlı alanlar sıcaklığın çok düşmesine ve balıkların strese girmesine neden olabilir. Bu da hastalığa yol açabilir.
Nano akvaryumlarda büyük su değişimleri (%50 veya daha fazla) yaparken, eklediğiniz suyun sıcaklığını mümkün olduğunca akvaryumun sıcaklığına uydurmaya çalışmanın çok önemli olduğunu da belirtmek gerekir. Oda sıcaklığındaki bir akvaryuma ya da daha kötüsü ısıtılmış bir akvaryuma çok fazla soğuk su eklemek akvaryum sakinlerini şok edebilir.
Nano akvaryumunuzu tasarlarken, kalbiniz onu tamamlayan balıklar ve omurgasızlar üzerinde olmalıdır. Bu, yetişkin olarak yalnızca 5 cm veya daha küçük boyutta balık ile akvaryumu doldurmak isteyeceğiniz anlamına gelir. Daha büyük türleri daha küçük akvaryumlara tıkıştırmak, nanolar ile uzun vadede başarılı olmanın yolu değildir. Neyse ki, son zamanlarda nano akvaryumların popülaritesindeki artışla birlikte, uygun boyutta balık, karides, salyangoz vb. bolca olduğundan seçenek sıkıntısı yok. Bu kurulumlarda kullanılmak üzere mikro yengeçler, bitki dostu cüce kerevitler ve tamamen suda yaşayan kurbağalar bile bulabilirsiniz. Nano akvaryumlarda beslenebilecek bir diğer harika canlı da Neocaridina veya Caridina cinsi karideslerdir. Genellikle küçük, barışçıl balık türleriyle birlikte tutulabilirler ve en küçük akvaryum arkadaşları için bile tehdit oluşturmazlar. Nano akvaryumlar için bazı harika balık seçenekleri arasında biber rasboraları, ışıltılı guramiler, cüce koryalar, kuhli loachlar, palyaço killifish, papatya pirinç balığı, ember tetralar, göksel inci danios ve endler lepistesleri sayılabilir!
Nano Akvaryumda Balık Besleme
Birçok nano balık türünü beslemek söz konusu olduğunda, mümkün olduğunda küçük canlı ve dondurulmuş gıdaları beslenmelerine dahil etmek genellikle iyi bir fikirdir. Bazen ezilmiş pul yemler işe yarayabilir, ancak bazı türler buna uyum sağlamayacaktır. Yavru tuzlu su karidesi yumurtadan çıkarmak veya dondurulmuş yavru tuzlu su karideslerini hazırda bulundurmak genellikle iyi bir fikirdir. Su piresi ve mikro kurtlar da nano balıklar için harika bir canlı gıda muamelesi yapar. Karides besliyorsanız, neyse ki piyasadaki peletlerin çoğu fazlasıyla yeterlidir. Ayrıca diyetlerini jel yemle de destekleyebilirsiniz. Bu gıdaların herhangi biriyle ilgili önemli husus, canlınızı sadece küçük miktarlarda beslemektir. Nano balıklarınızı iyi beslemek ve mutlu etmek için bunu günde iki kez yapmanız gerekebilir. Balıklarınızla birlikte karides, cüce kerevit veya salyangoz gibi leş yiyiciler besliyorsanız, bir saat içinde tüketildiği sürece akvaryumun dibine biraz yem düşmesi dünyanın sonu değildir.
Nano Akvaryumda Bitkilerin Kullanımı
Daha önce de belirtildiği gibi, canlı bitkiler genellikle bir nano akvaryumda dengeyi korumanın anahtarıdır. Bu tür bir kurulum oldukça düşük teknolojili olabilir, gelişmek için ek gübre veya karbon dioksit gerektirmez. Ya da küçük bir orman istiyorsanız, karbon dioksit enjekte edebilir ve gübreleme yapabilirsiniz. Eğer odak noktanız bitkiler ise, balıklar daha az olmalı. Karides beslerken, canlı bitkiler özellikle önemlidir. Karidesler gün boyu yosunları ve diğer bitkileri yiyeceklerdir. Sahte bitkiler bu nedenle böyle bir durum için uygun değillerdir.. Eğrelti otları, yosunlar ve yüzen bitkiler genellikle yüksek aydınlatma veya özel alt tabaka gerektirmez ve bir ışık kaynağı olması koşuluyla hemen hemen her nano akvaryuma girebilir. Besin oluşturmada ve nitratları düşük tutmada önemli bir rol oynarlar, bu nedenle özellikle küçük akvaryumlarda faydalıdırlar.
Nano Akvaryumun Avantajları
İyi düşünüldüğünde ve doğru şekilde uygulandığında nano akvaryumlar gerçekten şaşırtıcıdır. Herhangi bir ofis veya ev ortamında doğanın küçük bir dilimidirler. Bir nano akvaryumu izlemek genellikle dingin bir deneyimdir. Çok basit olabilirler, sadece bir tür balık veya sadece karides barındırabilirler. Ayrıca her seviyede faaliyetle oldukça karmaşık da olabilirler. Bakımına kendinizi adadığınız ve ihtiyaçlarına özen gösterdiğiniz sürece, nano akvaryumlarla başarılı olabilirsiniz.