Yazımızda şu soruların yanıtlarına değindik:
- Akvaryum filtresini gece kapatmak uygun mudur?
- Akvaryum motoru çok fazla mı elektrik kullanır?
- Akvaryum motorunu kapatamıyorsanız daha sessiz çalışmasını nasıl sağlayabilirsiniz?
Eminim bunu okuyorsanız, bir akvaryum filtresinin ne kadar önemli olduğunu zaten anlıyorsunuzdur, ancak muhtemelen bütün gece uyanık kalmanıza neden olan uğultudan nefret ediyorsunuz.
Ve yine büyük olasılıkla, elektrik faturanızın yüksek gelme ihtimali gözünüzü korkuttu.
Bu da bizi şu soruya götürüyor; akvaryum filtresinin motorunu tüm gün (24/7) çalışır durumda tutmanız gerekir mi, yoksa geceleri kapatmanızda bir sakınca yok mudur?
Bu cevap hayal kırıklığı yaratsa da, akvaryum motorunu her gece kapatmak iyi bir fikir değil. Filtrede bulunan sağlıklı bakterileri korumak istememizin temel nedeni balık atıklarından ve artık balık yemlerinden meydana çıkan amonyağı parçalamalarıdır.
Akvaryumunuzda bu bakterilerin olmaması durumunda, zararlı amonyağın suyunuzu yavaş yavaş zehirlemesi sebebiyle, balıklarınız büyük olasılıkla sağlık problemi yaşayacaktır.
Tankınızı temizlerken filtrenizi bir veya iki saatliğine kapatmak o kadar da kötü değildir.
Bunun nedeni, amonyağın akvaryumda birikerek balığı öldürecek seviyeye ulaşması uzun bir zaman alır ve bu durum size üzerinde çalışmanız için küçük bir zaman aralığı bırakır.
Akvaryum filtrenizi nasıl çalıştıracağınızla ilgili daha fazla bilgi edinmek için lütfen okuyun.
Akvaryum Motorunu Gece Kapatmak Uygun mu?
Akvaryum filtrenizi gece de dahil olmak üzere herhangi bir zamanda kapatmanızın tavsiye edilmediğini yukarıda belirtmiştim. Elbette, biraz gönül rahatlığı ve sessizlik için veya elektrikten tasarruf etmek için bir süre kapatırsanız, balığınız ölmeyecektir. Fakat filtrenizi bütün gece kapattığınızda, akvaryumda zaten bildiğiniz üzere balığınızı öldürecek seviyede bir amonyak birikimi olacaktır. Dahası, balık tankınızın havalandırılmasından sorumlu filtreniz, özellikle bir hava pompanız yoksa, filtreyi kapattığınızda balıklar ve bitkiler amonyak zehirlenmesinden olmasa da hava eksikliğinden ölümle yüzleşeceklerdir.
Akvaryum filtresini kapatmadığımızda çok fazla elektrik kullanır mı?
Balık yemi ve bakım ürünlerinin yanı sıra, tatlı su akvaryumunu çalıştırırken ödemeniz gerekebilecek diğer tek yüksek maliyet enerji maliyetidir. Balıklarınızın yaşaması için filtreler, ısıtıcı, ışıklar ve hava pompalarının neredeyse her zaman açık kalması gerekir.
Bununla birlikte, ışıklarınızı ve ısıtıcılarınızı ve hatta varsa bir hava pompasını kapatabilseniz de filtreleri 7/24 açık tutmanız gerekmektedir.
Peki, bir akvaryum filtresinin çalışmaya devam etmesi için ne kadar güç gerekmektedir?
Genel olarak, yıllık ortalama tüketimi yaklaşık 150 KWh’dir. Bu da 100 TL’nin biraz üzerinde bir maliyete denk gelmektedir. Yani aylık 8 TL bir maliyetten bahsediyoruz.
Akvaryumum ses yapıyor, ne yapmalıyım?
Akvaryum filtresini kapatamıyorsanız daha sessiz çalışmasını nasıl sağlayabilirsiniz?
Balık sahiplerinde bir akvaryum filtresinin yüksek ses çıkarması oldukça yaygın bir şikâyettir. Ancak filtreyi kapatmak balıklarınızı öldürmeniz demektir.
Peki, başka ne yapılabilir? İlk adım gürültünün kaynağını bulmak olacaktır. Akvaryum filtreleri farklı şekillerde, boyutlarda ve güç aralıklarında olduğundan, duyduğunuz vızıltı veya çıtırtı her yerden geliyor olabilir. Dahası, bir akvaryumdaki tüm gürültü filtreden gelmez ve emin olmanın tek yolu sesleri izole etmektir.
Tecrübelerime göre, akvaryum motoru, teknolojideki ilerlemeler de göz önüne alındığında genellikle sessizdir, ancak akvaryumdaki akıştan dolayı oluşan şarıltı sesi oldukça rahatsız edici olabilir.
Giriş enjektörleri yosun veya diğer kalıntılarla tıkanmışsa ses genellikle daha kötüdür, bu durum filtre işlevselliğini de tehlikeye atmaktadır.
Şarıltı sesini gidermek için, akvaryumu en üste kadar doldurun ya da üzerine bir kapak yerleştirin. Çıkışı kapatmak için, çıkışın üzerine naylon yerleştirin ya da akımı azaltmak için su çıkışına ekstra bir filtre süngeri ekleyin.
Su akış oranını düşürmeyi de seçebilirsiniz, bu sadece şarıldama gürültüsünü azaltmakla kalmaz, aynı zamanda filtrenin çok hızlı çalışmasına da engel olur. Şarıldama gürültüsü haricinde, üniteniz olması gerektiği gibi çalışmıyorsa, sağır edici derecede gürültülü olacaktır.
Arızalı bir filtre çoğunlukla bir tıkırtı sesi çıkarır, özellikle bir bileşen kırılırsa, bu durumda arızalı parçayı bulmak için onu sökmeniz gerekecektir. Şanslıysanız, muhtemelen yosun gibi döküntülerden tıkanmış bir parça ve yapmanız gereken tek şey filtrenizi temizlemek olacaktır.
Madalyonun öbür yüzünde ise, filtre ünitesindeki bir bileşen kırılabilir tamir edilmesi veya değiştirilmesi gerekebilir. Çoğu durumda, sorumlusu hava pompası olacaktır. Filtre hava pompanızda sorun olmadığından emin olmak için, suyu filtre olmadan manuel olarak pompalamayı deneyin.
Sıklıkla bozulan ve filtrelerde gürültüye neden olan diğer öğeler şunlardır:
- Filtre pervaneleri
- Jant konektörleri
- Esnek borular
- Vantuzlar
- Sızdırmaz lastik halkaları
- Filtre pedi ve ipi
Bunu söyledikten sonra, bazı akvaryum filtreleri tasarım gereği gürültülüdür ve tek çare daha sessiz bir cihaz elde etmektir.
Bir Akvaryumda Hava Pompaları Daima Açık Olmalı mı?
Akvaryumunuzdaki suyu havalandırabilen güçlü bir filtreniz veya hava için birbiriyle rekabet edemeyecek birkaç balığın bulunduğu büyük bir akvaryumunuz varsa, balıklar hava pompası olmadan yaşayabilir. Bu ayrıca gerektiği takdirde hava pompanızı kapatabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Temel olarak, bir akvaryum hava pompası balıklarınız için yalnızca oksijen kaynağı olan akvaryumunuzdaki suyu havalandırmak için kullanılır, ancak bu tetra fısıltı pompası gibi bazı üniteler, dahili bir hava pompası olmayan sünger üniteleri çalıştırmak için kullanılır.
Zaten biliyor olduğunuz üzere, tropikal balıkların çoğu yalnızca sudaki solungaçlarından nefes alır. Doğada, balığın yaşadığı su atmosferden gelen hava ile oksijenlenir. Daha çok güçlü akıntılara sahip nehirlerde daha fazla oksijen mevcuttur.
Durgun suda yaşayan balık türleri de oksijen alabilir, çünkü açık göller ve bataklıklar gereğinden fazla çözünmüş hava rezervine sahiptir.
Peki, akvaryum pompanızı ne zaman kapatabilirsiniz?
- Seyrek nüfuslu ve büyük bir akvaryumuz varsa,
- Akvaryumunuzu filtreleyip havalandırabilen ünite gibi güçlü bir filtreye sahip olduğunuzda.
- Su yüzeyinden hava soluyabilen guramis ve beta gibi balıklarınız varsa.
- Akvaryumunuz küçükse ve yoğunsa, pompayı çoğu zaman açık bırakmanızı tavsiye ederim.