Ateş Ağız

ateş ağız çiklit

Ateş Ağız Çiklit Bakım Rehberi

Ateş Ağız, akvaryumunuz için harika bir balık türüdür. Akvaryumunuza biraz renk katmak istiyorsanız, bu balık sizin için mükemmel bir seçim olacaktır.  Bu parlak renkli balığın bakımı kolaydır. Balık bakımında yeniyseniz endişelenmeyin; bu yazımız Ateş Ağız’ı başarılı bir şekilde yetiştirmek için bilmeniz gereken her konuda size yardımcı olacaktır.

İdeal akvaryumun kurulumu için gerekli bilgiler

Bakım Seviyesi: Başlangıç
Mizaç: Yarı agresif
Renk Formu: Kırmızı ve Gri
Ömrü: 15 yıl
Boyut:  18 cm
Beslenme: Hepçil (hem ot hem et yiyen)
Tür: Çiklitgiller
Akvaryum Boyutu: 120 lt
Akvaryum  Kurulumu: Tatlı su, bitkiler ve mağaralı kumlu zemin
Uyumluluk: Benzer büyüklükte aktif balıklarla uyumlu olabilir.

Genel Bakış

Ateş Ağız, çiklitgiller ailesinin bir üyesidir ve Orta Amerika nehirlerinde bulunur. Bugün Kuzey Amerika’da istilacı bir tür olarak kabul edilmektedir ve dünyanın çeşitli yerlerinde de görülür. Doğada büyük adaptif becerileri ve hızlı büyüme oranı nedeniyle, Filipinler, Singapur, İsrail ve Avustralya’da da bulunur. Parlak kırmızı rengi sayesinde süs akvaryum ticaretinde popüler bir balıktır ve ticari olarak yetiştirilir.
Bölgelerini korumaya meyillidir ve yumurtlama mevsimlerinde agresif hale gelebilir.
Doğru bakılırsa, Ateş Ağızlılar 8-10 yıl yaşayabilir. İsmini antik Yunancada Thorichthys ve Meeki yani “sıçrayan balık” anlamına gelen kelimelerden almaktadır.

Tipik Davranışları

Ateş Ağız, barışçıl fakat bölgelerine sahip çıkan bir balıktır.
Stresle baş etmede çok iyi değildir ve geniş alana sahip, daha büyük akvaryumları tercih eder.  Bu da ayrı bölge oluşturmalarına yardımcı olur.
Doğal ortamlarında erkekler kendi bölgelerine göre ayrı yaşama eğilimindedirler.
Tek eşlidirler ve mükemmel ebeveynlerdir. Yumurtlama sırasında solungaçlarını uzatarak gösteriş yaparlar ve diğer balıklara kendi bölgelerinden uzak durmaları için bunu bir uyarı olarak gösterirler.
Onları yakından izlerseniz, zamanlarının çoğunu bitkiler etrafında geçirdiklerini fark edebilirsiniz. Bir şeyleri yeniden düzenlemeyi ve taşımayı severler. Bu nedenle akvaryumdaki bitkileri hareket ettirmeye veya kazmaya çalışabilirler.

Ateş Ağzın Görünümü

Ateş Ağız, adını erkeklerin yumurtlama mevsimlerinde geliştirdiği parlak kırmızı renklenmesinden alır.  Çoğu balık gibi, bu türün erkekleri ve dişileri farklı görünür. Genellikle erkekler daha büyüktür ve daha uzun yüzgeç ışınları ile daha parlak renklenme gösterirler. Öte yandan dişiler, daha yuvarlak şekilde ve daha büyük karınları ile dikkat çekerler.
Genel olarak erkekler yaklaşık 15 cm’e ulaşırken, dişiler 10-12 cm’den  biraz daha küçüktür. Baş ve vücut solungaçların olduğu yerde, başın alt tarafında parlak kırmızı veya turuncu renkler gösteren erkekler, gri ile mavi-zeytin yeşili rengine sahiptir.
Ateş Ağızlılar yanlarda koyu yan çubuklara sahip olabilirler.
Göğüs yüzgeçleri haricinde yüzgeçlerinin kırmızı kenarları ve bazen mavi benekleri vardır.
Yüzgeçlere benzeyen kanatlara sahip olmak, Actinopterygii balık sınıfının tipik özelliğidir. Bu sınıf aynı zamanda ışın yüzgeçli balıklar olarak da bilinir. Bu sınıftaki balıkların yüzgeçleri, bir dizi ışın veya dikenle desteklenen bir deri ağından oluşur.
İlginç bir şekilde, bu balıkların doğal yaşam alanlarına bağlı olarak farklı bir renklenmeye sahip olduğu gözlemlenmiştir. En renkli balık, Meksika’nın Tabasco eyaletindeki aşağı Grijalva’dadır.

Yaşam Alanı 

Anavatanı Orta Amerika’dır. Doğal yaşam alanı, Yucatan Yarımadası, Meksika Belize ve Kuzey Guatemala’daki nehirlerin sığ ve bulanık sulardır.
Buradaki nehirler, çamurlu ve kumlu nehir yataklarıyla yavaş hareket ederler. Genellikle, zamanlarının çoğunu kıyı şeridine yakın bitki örtüsünün korunmasından yararlanmaya çalışarak nehrin alt veya orta kesimlerinde geçirirler.
İstilacı bir tür olarak kabul edilir ve Porto Riko’da ve Hawaii, Arizona ve Florida eyaletlerinde yer alır.

Ateş Ağız Balığı için ideal akvaryum koşulları

Akvaryumlarını kurarken, doğal koşullarını olabildiğince sağlanırsa balıkların hastalanma riski azalır.
6.5-8.0 arasında değişen bir pH ile 24-30 ° C’lik sıcak sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Su sertliği 8-15 dGH arasında tutulmalı ve su hareketi ılımlı olmalıdır. İdeal alt tabaka kum olacaktır.
Ateş Ağızlar tatlı su balıkları olmasına rağmen, normal bir deniz suyu tankının yaklaşık %10’u olan tuzluluğa tolerans göstererek orta derecede acı su koşullarına dayanabilirler.
Bu balık için en önemli şeylerden biri iyi bir filtreleme sistemidir. Su, amonyak ve aşırı nitrit ve nitrat seviyeleri gibi zararlı nitrojen bileşikleri içermeyerek temiz olmalıdır.
Akvaryumu kurarken, tahta veya kayalar ve bitkiler kullanarak bol miktarda saklanma yeri sağlamaya çalışın. Akvaryuma ekleyeceğiniz bitkiler, bu tür “oynamayı” sevdiği için biraz dayanıklı olmalıdır.
Ortada yüzmeleri için bir boşluk bırakarak bitkileri tankın kenarlarına yerleştirmeye çalışın.
Son olarak akvaryumda, orta düzeyde bir aydınlatma kullanılmalıdır.

Ne Kadar Büyüklükteki Akvaryuma İhtiyaç Duyarlar?

Bir çift Ateş Ağzı için ideal akvaryum boyutu 114 litredir. Bununla birlikte, özellikle diğer balıklarla birlikte bakmak istiyorsanız, daha büyük bir akvaryum almanız gerekecektir.

Akvaryumdaki Diğer Balıklar

Ateş Ağızlı, benzer büyüklükteki balıklarla iyi geçinebilen sosyal bir balıktır.  Yumurtlama zamanı dışında barışçıl balıklardır. Bu mevsimde, diğer balıklara karşı saldırgan olabilir ve potansiyel olarak kendi bölgelerini işgal eden balıkları öldürebilirler.
Yumurtlama zamanında diğer balıkların akvaryumdan çıkarılması gerekir.
En uygun akvaryum arkadaşları benzer büyüklükteki diğer Güney Amerika Çiklitleri olabilir. Balığa, kendi bölgesini güvenli bir şekilde kurma fırsatı verecek kadar büyük bir akvaryum sağladığınızdan emin olun.

Ateş Ağızları Bir Arada Tutmak

Yeterli alan sağlanırsa aynı türden balıklarla arkadaşlık etmeyi severler. Başlangıçta bir çift satın almak en ideal çözüm olacaktır.

Beslenme

Ateş Ağızlılar verdiğiniz her şeyle beslenirler. Doğal yaşam alanlarında kopepodlar ve cladocerans, organik molozlar, küçük omurgasızlar ve yumuşakçalar gibi küçük kabuklularla beslenirler.
Çeşitli beslenme, sağlıklarının önemli bir parçasıdır. Ateş Ağızlıları günde iki kez küçük porsiyonlar halinde besleyebilirsiniz. Pullu, canlı ve donmuş yiyecekler yerler.

Bakımı

Ateş Ağızlar oldukça dayanıklıdır ve su şartlarına dikkat edildiğinde herhangi bir sorun yaşanmaz.

Tatlı su balıklarının çoğunda olduğu gibi, parazit, mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar onlar için büyük bir sorundur.

Bu balıkta en yaygın olarak karşılaşılan hastalıklardan biri beyaz benek hastalığıdır. Başta solungaç ve yüzgeçlerinde olmak üzere vücutlarında beyaz lekeler görülür. Neyse ki bu hastalığın tedavisi nispeten kolaydır.
Ateş Ağızlılar, birkaç gün boyunca 30°C’ye kadar çıkan nispeten yüksek su sıcaklıklarına dayanabilirler. Bu hastalıkta suyun sıcaklığını artırmaya çalışın ve bu yine de yeterli gelmezse onları veteriner desteği alarak bakır bazlı ilaçlarla tedavi edebilirsiniz.

Ateş Ağız Üretimi

ateş ağız çiklit yavru üretimi

Ateş Ağızlılar tek eşlidir ve yavruları için harika birer ebeveyn olurlar. Halihazırda oluşturulmuş bir çiftiniz yoksa eşit sayıda dişi ve erkekler alarak kendi aralarında eşleşmelerini sağlamak kolay olacaktır.
Üreme için belirli su koşullarına ihtiyaç duymazlar. Su parametrelerini 24°C ila 26°C arasındaki sıcaklıklar ve 10 dGH su sertliği ile 7.0 pH değerine ayarlayarak basit bir şekilde yumurtlamaya yardımcı olabilirsiniz.
Dişi genellikle yaklaşık 100-500 yumurta bırakır ve daha sonra erkek onları döller. Ebeveynler, yumurtaları ve ardından oluşan yavruları gerekirse vahşileşerek korurlar. Bu şekilde yılda birkaç yavru yetiştirebilirler.
Yavrular 4-5 gün sonra serbest yüzme aşamasına gelirler ve ebeveynleri birkaç hafta boyunca onlara bakmaya devam eder.