Maymun Kafa

maymun kafa çiklit

Tür: Çiklitgiller

Maymun Kafa Çiklit’in kocaman bir alnı ile heybetli bir görünümü vardır. Maymun kafa, akvaryumunuz için benzersiz bir balık türüdür. Bu tür oldukça küçüktür ve genellikle uzunluğu 11 cm dir.

En belirgin özelliklerinden biri, yetişkin erkeğin alnındaki büyük yağlı yumrudur. Çok renkli olmasa da şekli ve davranışları onu izlemesi çok eğlenceli ve ilginç kılar.

Onları basitçe incelemek, balığın özel nitelikleri hakkında bazı ipuçları verir.

Dibe tünemiş gibi görünürler, yüzmek yerine bir yerden bir yere ‘zıplama’ veya ‘sarsılma’ eğilimi gösterirler. Bunun nedeni, doğal yaşam alanlarının hızlı hareket eden akıntılarına uyum sağlamasıdır. Alt yüzgeçleri destek görevi görür ve yüzme keseleri küçüktür, bu da onların akıntıya karşı kolayca yüzmesini zorlaştırır.

Bazı kaynaklarda Afrika ahmak kafa, topa kafa, kambur kafa, bufalo kafa, aslan kafa çiklit gibi isimlerle adlandırılır. Ancak adı ne olursa olsun, göze çarpan şekli ile akvaryumlar için hak ettiği yeri kazanmıştır!

Bakım Zorluğu

Bu balığın bakımı zor değildir. Sınırlı alana sahip olan meraklıları için harika bir seçimdir. Suyun pH’ı ve sertliği önemli değildir. Ancak çok temiz, oksijen bakımından zengin suya ihtiyacı vardır. Suyunu her hafta değiştirmek yeterlidir. Saklanması için akvaryum içinde çok sayıda akvaryum mağarasına ihtiyaçları vardır. Kayalar saklanma yeri için idealdir. Kazmayı severler, genellikle dekorun altında mağara ve tüneller oluştururlar. Bitkiler bu balığın kazmasıyla birlikte yerlerinden oynayabilir, tahriş olabilir. Bu nedenle akvaryum için dayanıklı bitkiler seçilmelidir.

Maymun kafalar barışçıldırlar. Doğru balıklarla aynı akvaryuma konulursa sorunsuz biçimde ortamlarını paylaşabilirler. Ancak kendi cinsleriyle anlaşamazlar bu nedenle çift olarak tutulmaları gerekir. Diğer çiklitler gibi, yumurtlama sırasında anlaşabilirler.

Doğal Ortamları: 

Maymun Kafa, 1939’da Poll tarafından tanımlanmıştır. Hem Kongo Cumhuriyeti’nde hem de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde aşağı Kongo Nehri’nde bulunurlar. Aşağı Kongo Nehri havzası olan Malebo Havuzunda ve Zaire Nehri kollarında da bulunurlar.

Çarpık Kafalı Çiklit:

Bu balıklar bitkiler, algler, küçük kabuklular ve planktonlarla beslenir daha hızlı akan suların sakin alanlarında yaşarlar. Akarsularda yaşadıkları için, yüzme keseleri yeterince gelişmemiştir ve bu da onların kolayca yüzmesini engeller.

Maymun Kafa Hakkında Genel Bilgi

Maymun kafanın uzun, sağlam bir gövdesi ve büyük bir başı vardır. Erkeğinin kamburu yaşlandıkça büyür. Genel olarak bu balık, kahverengi, siyah, mavi ve  zeytin yeşili rengidir ve mavi gözleri vardır. Erkek 12 cm uzunluğundayken, dişi ise daha küçüktür ve en fazla 8 cm uzunluğunda olurlar. Genellikle yaklaşık 5 ila 8 yıl yaşarlar, ancak bakımı iyi yapılırsa bu süre uzayabilir. Çiklitler, yırtıcıları caydırmak için  sırt, pektoral ve pelvik yüzgeçlerin arka kısımlarında dikenli ışınlara sahiptir. Bu kanatçıkların ön kısmı yumuşaktır ve hızlı yüzmenin aksine suda korunmak için mükemmeldir. 

Bu balıklar, akıntılara uyum sağlayan özel özelliklere sahiptir. Alt yüzgeçleri destek görevi görür ve yüzme keseleri büyük ölçüde azaltılmıştır, bu da onların kolayca yüzmesini engeller. Gezinmek yerine kayadan kayaya geçiş yaparlar. 

Tüm çiklitlerin güreş ve papağan balığı gibi tuzlu su balıklarıyla ortak özelliği vardır. Bu, boğazda bulunan iyi gelişmiş bir faringeal diş setidir. Sudaki “kokuları” almak için suyu emer ve sonrasında suyu geri dışarı atarlar. Bu özellik, tuzlu su balığı olan papaz balığında da vardır.

Boyutu: (11,9 cm) Bu türün erkekleri 12,06 cm e kadar ulaşır ve dişilerde  7,6 cm e kadar büyür. Akvaryumda ise erkekler yaklaşık 15 cm; dişiler ise 4-10 cm e kadar büyür.
Ömrü: Genelde 5-8 yıl ömürleri vardır.
Bakımı: Bakımı nispeten kolaydır. Bu tür, suyun pH’ı ve sertliği konusunda talepte bulunmaz, ancak çok temiz, oksijen bakımından zengin suya ihtiyaç duyar.
Orta büyüklükteki bir çift için 114 litrelik bir akvaryum uygundur

Herhangi bir akvaryumcuda gerekli bakım ve ortam gereçlerini bulabilirsiniz.  Akvaryumun sık sık su değişimi yapılmalı ve uygun balıklarla konmalıdır. Akvaryum temiz ve kendini saklamak için bolca mağara olduğu sürece balıklar daha mutlu olur. Ayrıca ortamı, yuva ihtiyaçlarına uygunsa, üremeleri nispeten kolaydır.

Deneyim Seviyesi: Başlangıç ​​- Bu balıklar çok temiz, oksijen açısından zengin su ve düzenli bakım gerektirir.

Beslenme İpuçları

Maymun kafalar bir omnivordur. Doğada bitkiler, algler, küçük kabuklular ve planktonlarla beslenirler. Akvaryumda ise çoğu yiyeceği yerler. Canlı yiyecekler, dondurulmuş yiyeceklerle beslenirler. Özellikle yosunlardan hoşlanırlar. Ayrıca yiyeceklerine eklenen vitamin ve takviyelerden yararlanır. Günde küçük miktarlarda günde 2 ila 3 defa tüketilir. Bu, su kalitesini daha uzun süre daha yüksek tutar.

Beslenme Türü: Hepçil
Pul Yiyecek: evet
Tablet / Pelet: evet
Canlı yiyecekler (balıklar, karidesler, solucanlar): Bazıları
Etli Yiyecek: Birçoğu
Besleme Sıklığı: Günde birkaç besleme – suyun kalitesi için 2-3 küçük yemle beslenir.

Akvaryum Bakımı:
Suyun oksijen bakımından zengin olması önemlidir. Balık  sayısına bağlı olarak haftalık %30 ila %50 oranında kısmi su değişimi yapılmalıdır.

Akvaryum Kurulumu:
Maymun kafa çoğunlukla akvaryumun tabanında  ve bazen de ortasında yüzer. Bir çift için en az 114 litre ve en az 90 cm uzunluğunda bir akvaryum önerilir.

Bu balıklar kumlu tabakayı kazmayı severler ve akvaryum mağaralarında yumurtlarlar. Bu nedenle çok sayıda akvaryum mağarasına ihtiyaçları vardır. Çiçek saksıları veya uzun pvc borular balıklar için iyi barınaklar ve yumurtlama alanları oluşturur.

Dekorların altına sık sık mağara ve tünel kazacağından dolayı akvaryumdaki her şeyin güvenli olduğundan emin olunması gerekir. Kayaların sağlam bir şekilde yerleştirilmesi gerekir ve devrilmemeleri için silikonla yapıştırılabilir. Bitkilere zarar vermezler, ancak kumu sürekli kazmalarından dolayı sökebilirler. 

Akvaryum Gereksinimleri ve Davranış

Minimum Akvaryum Boyutu:  Bir çift için minimum 114 litre önerilir. Daha fazlasını barındırmak için daha büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyulacaktır.

  • Nano Tank Uygunluğu: Uygun değil.
  • Substrat Türü: Kum
  • Aydınlatma İhtiyaçları: Orta – normal aydınlatma
  • Sıcaklık:  23,9 – 27,8 ° C
  • Ph aralığı: 7.0 pH  
  • Sertlik Aralığı: 3-17 dGH
  • Su Hareketi: Orta – Bazı sessiz alanların yanı sıra şiddetli su hareketi alanlarını severler.
  • Su Bölgesi: Dip – Bu balıklar öncelikle akvaryumun alt kısımlarında yüzerler.

Davranışlar:

  • Bu çiklit, doğru balıklarla bir arada tutulursa sosyal bir balık olarak kabul edilir. Benzer koşullar gerektiren diğer küçük balıklarla birlikte tutulabilirler. Akvaryum büyük değilse başka çiklitlerle muhafaza edilmemelidir. Birlikte tutulan diğer balıklar dipte yaşayan balıklar olmamalıdır. Beraber muhafaza edilebilecek birkaç yayın balığı vardır. 
  • Türe özel bir akvaryumda iyi performans gösterirler ve çift olarak tutulmaları gerekir, ancak diğer türlerle anlaşamazlar. Eşleri ölürse ölürler. 
  • Zehir: Yok
  • Huyları: Barışçıldırlar, benzer koşullar gerektiren küçük barışçıl balıklarla tutulabilirler.
  • Cinsiyet (cinsel farklılıklar): Dişiler erkeklerden daha küçüktür ve yetişkin erkeklerde ense kamburu gelişir.

Yetiştirme / Üreme

  • Bu çiklit ataerkil/anaerkil bir aile oluşturacak çok iyi ebeveynlerdir. Sıklıkla çift olurlar. Eğer eşleri ölürse hemen yeni bir partner sağlanmalıdır. 
  • Üredikten sonra yavruların akvaryumdan çıkarılması gerekir, aksi takdirde saldırıya uğrayacaklardır.
  • Bir mağarada yumurtlamayı tercih ederler. Çift, ya mevcut bir mağarayı kullanır ya da bir kayanın altını kazar ve yumurtlar. Dişi 20 ila 60 yumurta yumurtlar ve 150’den fazla yumurta bırakmaz. 
  • Yumurtalar yaklaşık 5-7 gün sonra çatlar ve yavrular yüzmeye başlarlar. Ebeveynler yavrularını beslemek için akvaryumun açık kısmına götürürler.
  • Ebeveynler yavrularını üç aya kadar ve ya bir sonraki yavrularına kadar korurlar..
  • Yetiştirme Kolaylığı: Orta

Hastalıklar:
Bu balıklar, özellikle su temiz değilse ve oksijen oranı düşükse hastalanırlar. Yeterli saklanma yeri sağlama ve balıkları doğru beslemenin yanı sıra gözlemleme, uygun yiyecekler onları optimum sağlıkta tutacaktır. Akvaryum  sıcaklığının 3 gün boyunca 30°C ye yükseltilmesi ile tedavi edilebilir. Bu türün son derece uzun, yüksek oranda kıvrılmış bir bağırsağı vardır. Bağırsak hastalığı metronidazol ile tedavi edilebilir. Çoğu balıkta olduğu gibi, deri parazitlerine ve diğer parazit istilalarına (protozoa, solucanlar vb.), mantar enfeksiyonlarına ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı hassastırlar.

Nereden Alınır: Maymun Kafa Çiklitleri genellikle internetten bulunur. Ayrıca akvaryum balıkları satan yerlerde de bulunabilirler. Mevsim dışında talep olursa özel siparişle getirilmesi gerekir. Fiyatları yüksektir.