Auratus Balığı

Auratus Balığı

Melanochromis auratus veya Altın Mbuna olarak da bilinir.

Taksonomi

Çiklitgillerdendir.

Su Koşulları

Sıcaklık:24-28°C
pH:7.6 – 8.8
Su Sertliği:10-25°H

Maksimum Standart Uzunluk

11 cm.

Akvaryum Boyutu

Oldukça agresif yapısı nedeniyle mutlak minimum 200 litredir.

Bakım Önerileri

Akvaryumun çoğu, aralarında küçük açık su alanları bulunan mağaralar oluşturacak şekilde düzenlenmiş kaya yığınları içermelidir. Kumlu bir alt tabaka idealdir ve su iyi oksijenlenmiş olmalıdır.

Diyet – Beslenme

Auratus balıkları kendisine sunulan yiyeceklerin çoğunu kabul eder, ancak mavi-yeşil alg gevreği, kurumuş ıspanak vb. bitkisel maddeler diyetin büyük bir bölümünü oluşturmalıdır. Bitkisel maddeler canlı ve dondurulmuş besinlerle desteklenebilir.

Auratus balığı hangi balıklarla beslenir?

En agresif ve bölgeci Mbunalardan birisidir. Barışçıl türlerle birlikte muhafaza edilmemelidir, ancak desen olarak benzememeleri koşuluyla diğer Mbunalar ile kombin edilebilir.

Saldırganlığı ve bölgesel sahiplenmeyi azaltmak için akvaryum aşırı kalabalıklaştırılmalıdır. Kendi türündeki diğer bireylere karşı inanılmaz derecede agresiftir.

Bununla birlikte, birden fazla erkeği tutmak için çok büyük bir akvaryum gereklidir ve o zaman bile, daha az baskın erkeklerin öldürülmesi muhtemeldir.

Erkeklerin tacizini azaltmak için her bir erkek için birkaç dişi ayrılmalıdır, ancak bu da başlı başına sorunlara neden olur. Çünkü birçok diğer Mbuna’nın aksine, dişi Auratus da hemcinslerine karşı toleranssızdır.

Auratus Cinsiyet Ayrımı

Olgun erkekler altın rengi dişilerden ve genç / alt baskın erkeklerden tamamen farklı bir renktedir ve koyu bir renk alır. Ayrıca erkekler dişilerden daha büyüktür.

Auratus Üretimi ve Yavru Bakımı

Ağızda kuluçka ile mümkün. Bir erkek ve en az 3 dişiden oluşan akvaryumdaki bir tür haremdeki ortaya çıkabilir.

Oldukça büyük bir akvaryum olmalıdır ve yukarıda önerildiği gibi döşenmelidir. Yassı taşlar ve olası yumurtlama alanları olarak işlev görecektir. Erkek yumurtlamaya hazır olmayan dişileri öldürebileceğinden, dişiler için bol miktarda saklanma yeri bulunduğundan emin olun.

PH yaklaşık 8.2-8.5 ve sıcaklık 25-26 Celcius derece bandında olmalıdır. Balıklar bol miktarda canlı ve dondurulmuş gıda ile birlikte beslenmelidir.

Erkek balık seçtiği yumurtlama alanının etrafında yoğun bir renk gösterecek ve dişileri onunla çiftleşmeye ikna etmeye çalışacaktır. Dişi istediği zaman yumurtlama alanına yaklaşır ve yumurtalarını oraya bırakır, ardından yumurtalarını ağzına alır. 

Dişi, yüzmeye kabil yavrularını serbest bırakmadan önce yumurtaları haftalarca taşıyabilir. Bu dönemde yemek yemeyecektir ve şişkin ağzı ile kolaylıkla fark edilebilir.

Dişi aşırı stres altındaysa, yavruyu erken tükürebilir veya yiyebilir, bu nedenle yavruların avlanmasını önlemek için balığı hareket ettirmeye karar verirseniz dikkatli olunmalıdır.

Tacize uğramadığı sürece bir dişiyi hareket ettirmeden önce mümkün olduğu kadar uzun süre beklemenizi öneririz. Bazı yetiştiriciler, yavruları 2 haftalık aşamada yapay olarak annenin ağzından çıkarırlar ve yetiştirmeye başlarlar, çünkü bu genellikle daha fazla sayıda yavru ile sonuçlanır.

Dişi, yavrularını serbest bırakılmasının ardından bir hafta kadar yavruları korumaya devam edecek ve kendisini tehdit altında hissettiğinde yavrularını ağzına alacaktır.

Yayılım ve orijin

Malawi Gölü’ne özgüdür. Gölün tüm batı kıyılarında Jalo Resifi’nden Timsah Kayalarına kadar, gölün güney ucunda ve doğu sahilinin alt ucunda Nkhomo Resifi’ne kadar bulunan yaygın bir türdür. Kıyı şeritlerinin, resiflerin ve adaların kayalık bölgelerinde yaşar.

Sonuç

Auratus balıkları, piyasada rahatça bulunabilmelerine rağmen, toleranssız yapıları nedeniyle yeni başlayanlar için önerilmemektedir.