Japon Balığı Nasıl Ürer?

japon balığı nasıl ürer

Japon balığına sahip olmanın en heyecan verici ve ödüllendirici yönlerinden biri, onların yeni nesil yavru Japon balığı yavruladığını görmek olabilir.

Japon balığınızı başarıyla yetiştirmek, onlara iyi baktığınızı gösterir ve onlar da size bakmanız için yeni yavru balıklar verirler.

Japon balıklarının bir akvaryumda üremesi mümkün olsa da bunun gerçekleşmesi için pek çok faktörün doğru olması gerekir. Japon balığınızın onları üremeye teşvik eden koşullara sahip olmasını sağlamak size kalmıştır.

Bu yazıda, Japon balıklarının nasıl çiftleştiğine ve çiftleşme için hangi ideal koşullar gerektiğini inceleyeceğiz.

Japon balıkları nasıl çiftleşir?

Balık birçok farklı şekilde çiftleşir. Japon balıkları, dişi Japon balığı yumurtalarını bırakana kadar birbirini kovalayarak çiftleşir. Erkek Japon balığı daha sonra yumurtaları dölleyen balık spermini serbest bırakır.
Yumurtaların yenmediğini varsayarsak, yavru Japon balığı yaklaşık bir hafta sonra yumurtadan çıkar.

Japon balığı çiftleşmek için hangi koşullara ihtiyaç duyar?

Japon balığınızı çiftleşmeye teşvik etmek için önce sağlam ve uygun şekilde çevrilmiş bir akvaryuma ihtiyacınız vardır. Bu akvaryum, iki yetişkin akvaryum balığını barındırabilecek büyüklükte olmalıdır.

Akvaryum iyi kurulmuş olmalı ve en az üç yaşında bir erkek ve bir dişi akvaryum balığı içermelidir.

Genç balıklar teorik olarak üreyebilirken, üç yaşın altındaki dişi balıkların hazır olmama olasılığı çok daha yüksektir.

Bu, yumurtadan çıkamayan yavrulara neden olur. Daha da kötüsü bu durum, potansiyel olarak yetişkin balığın da ölümüne neden olabilir.

Japon balığı yetiştiriciliği söz konusu olduğunda suyun sıcaklığı en önemli faktörlerden biridir. Bu, doğru üreme ortamını üretmek için yönetmeniz gereken bir durumdur.

İlk olarak, akvaryum sıcaklığını dört ay boyunca yaklaşık 17,8 santigrat derecede tutun. Ardından, birkaç hafta boyunca akvaryumu yavaşça 21-23,5 derece sıcaklığa getirin.

Sıcaklıktaki bu yavaş artış, balığınızın üreme mevsiminde olduğunu düşünmesine neden olacaktır.

Japon balığı çiftleşmeye ne zaman hazır olur?

Japon balıklarında çiftleşme davranışı çok belirgindir. İşaretleri öğrendikten sonra, bunu anlamakta zorlanmayacaksınız.

Erkek akvaryum balığı solungaçları boyunca küçük, beyaz lekeler geliştirir (bunlar genellikle hastalık belirtileriyle karıştırılabilir, bu yüzden dikkatli bakmalısınız).

Aynı zamanda, dişi Japon balığı daha şişman ve daha yuvarlak hale gelecektir. Erkek Japon balığı da daha sonra dişiyi akvaryumun etrafında kovalayacaktır.

Bunun amacı dişiyi yumurtalarını bırakmaya teşvik etmektir. Japon balıklarının “çiftleşme dansı” yorucu ve neredeyse tükenme noktasına kadar birbirlerini kovalamaktır!

Bu genellikle birkaç saat sürer ve dişinin kuyruğunda ve yüzgeçlerinde erkeğin sıkıştırılmasını da içerebilir. Bu davranış ise genellikle kavga etmekle karıştırılır.

Japon balığı yumurtlama ve döllenmesi

Sonunda dişi kovalamaya devam edemeyecek kadar yorulduğunda yumurtalarını bırakacaktır.

Yumurtaların çoğu akvaryumun duvarlarına ve bitkilere yapışacaktır.

Erkek akvaryum balığı daha sonra spermlerini suya bırakarak yumurtaları dölleyecektir.

Bu, tüm akvaryumun bulanık görünmesine neden olabilir ancak endişelenmeyin, bu tamamen normaldir ve aşamada kesinlikle akvaryumda su değişimi yapmamalısınız.

Döllenmiş Japon balığı yumurtaları

Sağlıklı döllenmiş yumurtaların rengi berrak olmalıdır.
Oysa döllenmemiş yumurtalar genellikle onları beyaza çeviren mantar geliştirirler.

Suyu kirletmemek için beyaz, döllenmemiş yumurtaları akvaryumdan çıkarmalısınız.

Yumurtalar döllendikten sonra, japon balığının onları yemesi mümkündür! Bunu önlemek için döllenmiş yumurtaları başka bir akvaryuma taşımanız daha sağlıklı olacaktır.

Alternatif olarak, yumurtaları ana akvaryumınızdan ayırın, böylece yetişkinler onlara ulaşamaz.

Yumurtalar için bekletme alanı, su basıncının düşük kalması için sığ olmalıdır.

Yumurtalara zarar vermekten kaçınmak ve yumurtadan çıktıktan sonra su filtreleme akışı çok hafif olmalıdır. Yumurtaların ve yavru balıkların filtrenize çekilmesini istemezsiniz !

Japon balığı yumurta gelişimi ve kuluçka

İlk beş gün boyunca 21 santigrat derece civarında bir sıcaklık idealdir. Bundan sonra, yedi gün boyunca sıcaklığı 17,8 dereceye düşürmelisiniz.

Yumurtalar döllendikten yaklaşık dört ila beş gün sonra içlerinde büyümeye başlayacaklardır. Bu, her yumurtanın ortasında küçük bir siyah nokta olarak görünecektir.

Yedinci gün bu siyah lekeler yumurtadan çıkmaya başlarlar. Akvaryumun bitkilerine yapışan minik akvaryum balıklarını görmeye başlayacaksınız.

Japon balığı yalnızca yaşlandıkça tam rengini alır. Bu nedenle tüm yeni doğan yavrular siyah veya koyu gri görünürler ve çok küçük olurlar.

Bu aşamada, büyüyen bebeklere besin sağlayan yumurta sarısı kesesini görebileceksiniz. Yavrular yumurta sarısını tükettikten sonra, çok daha hareketli hale gelecek ve daha fazla yiyecek için akvaryum içinde yem aramaya başlayacaklar.

Ne yazık ki yavrular, bu önemli gelişme aşamasında genellikle yiyecek eksikliği nedeniyle ölmektedirler.

Bu nedenle, sıvı yiyecekler veya çok ince öğütülmüş pul yiyecekler gibi yavrular için uygun yiyecekler alabilirsiniz..

Ayrıca, suda neredeyse eriyene kadar küçültülmüş haşlanmış yumurta sarısı parçaları ile de onları besleyebilirsiniz.

Bu beslenme, yavrular tam boy pelet ve pulları yiyebilecek kadar büyük olana kadar devam etmelidir.