Java Moss (Java Yosunu), akvaryum bitkileri arasında yetiştirmesi en kolay olanlar arasındadır. Oldukça dayanıklıdır.
Hypnaceae ailesine aittir ve Güneydoğu Asya’ya özgüdür. Nemli tropik iklimlerde çok yaygındır ve kayalarda, nehir kıyılarında ve ağaç gövdelerinde yetişir. Su kalitesi ve aydınlatma ile ilgili düşük gereksinimleri nedeniyle, belki de tatlı su akvaryumcuları arasında en yaygın bitkidir. Yaygın olarak bulunur. Yumurta ve yavruları tehditlere karşı korumak, akvaryum sağlığını iyileştirmek ve balık yetiştirme esnasında yiyecek sağlaması gibi birçok faydası vardır.
Bakım Seviyesi: Çok kolay
Sıcaklık: 15 ila 30 santigrat derece
PH: 5,0 ila 8,0 arası
Java moss’un ekimi, büyümesi ve bakımı nispeten kolaydır ve bu dayanıklı bitkiyi kazara öldürmek neredeyse imkansızdır. Çakıl, tahta parçaları, kayalar ve dekorasyonlar gibi birçok farklı yüzeye yapışabilir. Düzensiz küçük dallı gövdelere sahip bir bitkidir. Sapları üst üste binen minik, 2mm uzunluğunda oval şekilli yapraklarla kaplıdır. Su altında yetişen Java Moss, karada yetişen yapraklardan çok daha küçük ve parlak yeşil yapraklara sahiptir. Kendini yüzeylere tutturmak için rizoidleri kullanır, ancak köklerin aksine, rizoidlerin amacı besin maddeleri sağlamak değil – sadece bir nesneye bağlamaktır. Gerçek kökleri olmadığı için, Java Moss besinleri çoğunlukla sapları ve yaprakları yoluyla emer.
Java Moss Bakımı
Java yosununun akvaryum gereksinimleri
Java moss çok dayanıklı bir bitkidir ve çoğu su türünde büyür.
İdeal akvaryum koşulları: iyi su sirkülasyonu, yumuşak asitli su ve 21-24 derece arasındaki sıcaklıkları içerir. Bununla birlikte, 30 dereceye kadar sıcaklıkları tolere edecektir. 24 derece civarında daha hızlı büyüme ve daha sağlıklı görünen bir bitki elde edersiniz.
Işık olarak, hem düşük hem de yüksek ışıkta büyür. Hangi aydınlatma seçeneğini seçtiğinize bağlı olarak bir fark görürsünüz. Düşük ışık, daha koyu ve daha hantal bir bitki sağlarken, yüksek aydınlatma daha yoğun ve kompakt bir bitki üretir. Bununla birlikte, ışık seviyesi yükseldikçe zararlı alglerin büyümesi de daha olasıdır.
Büyüme hızlarını arttırmak için CO2 ve gübre eklemek isteyebilirsiniz, ancak Java Moss’ta bunlara gerek yoktur. Java Moss, hemen hemen tüm balık türleriyle uyumludur.
Bakım işlemleri
Bakım yapıp yapmamak tamamen sizin seçiminizdir. Java Moss’un kendi halinde bırakılması da bir seçenektir. Sadece gerektiğinde kırpabilir veya düzenli olarak çok özel şekillerde kesebilirsiniz. Java yosununu kırpmak için sadece bir makas yeterlidir. Kırpma dışında, java moss’un başka özel bakım gereksinimleri yoktur.
Bu bitkinin mümkün olduğunca çabuk büyümesini sağlamak en iyi tavsiye şu: dokunmayın veya hareket ettirmeye çalışmayın, sadece gerektiğinde kırpın.
Java Moss, akvaryumunuz için uygun mu?
Java yosunu hemen hemen tüm akvaryumlar için uygundur. Estetik güzellik sağlamaktan bir tanka, yavru barınağı olarak kullanılmasına kadar geniş bir fayda yelpazesine sahiptir. Büyümesi ve bakımı son derece kolaydır ve hem yeni başlayanlar hem de deneyimli akvaryumcular için mükemmeldir.
Java Moss kahverengi oldu
Java moss’ta karşılaşacağınız en büyük sorun alg büyümesidir. Yeterli ışık veya alan bulamayan java mosslar alg istilasına uğrayabilir. Algleri bu bitkiden söküp çıkarmak son derece zordur. Çoğu durumda, tekrar başlamak ve akvaryum koşullarınızı ve ışık seviyenizi kontrol etmek en iyisidir. Alternatif olarak diş fırçası ile kahverengi olan bölümü fırçalayıp algler sökülmeye çalışılabilir. Ancak dikkatli olmanızı öneriyoruz. İşlem sırasında java moss’u bağlı olduğu zeminden koparmamaya özen göstermelisiniz.
Çoğu zaman Java Moss’un kahverengine dönme sebebi de bu alglerdir. Akvaryumunuzun aydınlatma düzeniğinin doğru çalıştığına emin olunuz. Aydınlanma ayarları düzgün ise bitkiyi diş fırçası ile temizlemek yapabileceğiniz tek şeydir.