Kardinal Tetra

kardinal tetra

Bakım Rehberi

Kardinal tetra, yeni başlayanlar için mükemmel bir balıktır.
Dayanıklı, bakımı kolay ve çok renklidirler.
Kardinal tetraların bir grubu canlı renklerini sergileme noktasında harikalardır  ve senkronize hareketleri neredeyse hipnotize edicidir.

Kardinal Tetralar giderek daha fazla yetiştirilmekte ve karma akvaryumlarda daha fazla görülmektedir. Bu balıklara sahip olmak istiyorsanız ideal ortamlarını, beslenmelerini  ve akvaryum arkadaşlarını öğrenmeniz gerekmektedir. Tüm bunları ve daha fazlasını bu makalede ele alacağız… 

BakımKolay
KarakterUysal
Renk FormuMavi ve Kırmızı
Ömür5 yıla kadar
Boyut5 cm kadar
BeslenmeHem etçil hem otçul
FamilyaTetragiller
Minimum Akvaryum Hacmi75 litre
Akvaryum KurulumuTropikal tatlı su ile açık yüzme alanı
UyumlulukUysal

Kardinal Tetra’ya Genel Bakış

Kardinal Tetra (Paracheirodon axelrodi), tetragiller familyasından sosyal bir balıktır. Ünlü Neon Tetra’ya benzerliklerinden dolayı bazen Kırmızı Neon Tetra olarak anılırlar. Bu balıklar, Güney Amerika’daki Orinoco ve Negro Nehirlerine özgüdür. Bu kıta , bazı türleri, Afrika ve Orta Amerikada bulunmasına rağmen; birçok terra türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Kardinal tetraların bir karma akvaryuma dahil edilmeleri kolaydır. Temiz bir akvaryumda beş yıla kadar yaşayabilirler.

Tipik Davranışları

Kardinal Tetralar, gruplar halinde tutulmayı seven rengarenk bir türdür. – grup ne kadar büyükse o kadar iyidir (sadece akvaryumun yeterince büyük olduğundan emin olmanız gerekmektedir). Akvaryumun orta ve üst seviyelerinde birlikte yüzeceklerdir. 

Kendi türlerinden başkalarının yanında olduklarında çok daha kendinden emindirler.Yalnız kalırlarsa stresli ve utangaç olurlar ve ayrıca biraz renk kaybederler. Kendilerini savunamadıkları için saldırgan balıklar tarafından kolayca zorbalığa uğrarlar.

Çoğu Tetra gibi, barışçıldırlar ve bir karma akvaryuma harika bir katkı sağlarlar, ancak sadece tek tür olarak akvaryumda tutulabilirler.

Kardinal Tetranın Görünüşü

Bu küçük balık yalnızca 5.08 cm  uzunluğa ulaşmaktadır.

Kardinal Tetra’nın ana cazibesi renkleridir. Yüzgeçleri küçük olup, dikkat çekmemektedir.

Vücutları tipik olarak kırmızı ve mavidir. Kırmızı bir şerit, baştan kuyruğa alt taraf boyunca uzanır, hemen üstte mavi bir şerit bulunur. Renkleri parlaktır, bu nedenle büyük bir tetra sürüsü  çarpıcı bir manzara yaratabilir.

Kanıtlar, bu türün renklerini de değiştirebileceğini gösteriyor.

Kırmızı ve mavi en popüler renk olsa da, onları çok yaygın olmamakla birlikte  altın ve gümüş renginde de görebilirsiniz.

Kardinal Tetra cinsiyet ayrımı

Erkekleri dişilerden ayırt etmek çok zordur çünkü aynı renktedirler. Eğer onlar yumurta taşıyorsa, yuvarlak bir bedene sahip olacaklarından dişileri ayırt edebilirsiniz.

Büyük gruplar halinde beslendiklerinden  ve bu nedenle iyi bir erkek dişi karışımına sahip olacağınızdan genelde cinsiyet ayrımı yapma ihtiyacı duymazsınız.

Kardinal Neon Tetra

Bu balıklar aynı renge sahip olmaları nedeniyle genellikle Neon Tetralar ile karıştırılmaktadır.

Ana fark, Neon Tetra’nın kırmızı şeridinin vücutlarının yarısına kadar uzanması ve mavi şeritlerinin daha soluk bir maviye sahip olmasıdır.

Kardinal Tetra Habitatı ve Akvaryum Gereksinimleri

Kardinal Tetralar doğal olarak Güney Amerika’daki su basmış ormanlık alanlarda, sığ derelerde ve büyük nehirlere uzanan kollarda yaşamaktadır.

Suyun dibine yayılmış bitkiler ve kayalar olmasına rağmen, yüzmek için bolca açık alan vardır.

Ortam ılık ve hafif asitli ve sığ sular yavaşça hareket etmektedir. Bazı alanlar çok fazla güneş ışığı alırken, diğerleri yoğun şekilde gölgelidir.

Bir balığın doğal yaşam alanını anlamak, onlar için mükemmel akvaryumu kurmanıza yardımcı olmak açısından önemlidir.

Akvaryum Koşulları

Bu balıklar çok sık akvaryumun dibine inmez, bu nedenle herhangi bir alt tabakayı seçebilirsiniz. Dipte yaşayanlardan oluşan bir topluluk kuruyorsanız, kumlu bir alt tabaka en iyisidir çünkü kendilerini yaralama olasılıkları daha düşüktür.

Bazı dekorasyonları yayarak kullanabilirsiniz, ancak barınak sağlamak istiyorsanız ideal olan bitkilerdir.

Kardinal Tetralarınız stres altındayken içlerinde saklanacaktır.

Anubias Nana, Amazon Swords ve Java Fern, bakımı kolay türlerdir.

Balıklarınızın zamanlarının çoğunu birlikte geçireceği yer burası olduğundan, yüzmek için bol miktarda açık su bıraktığınızdan emin olun.

Sıcaklığı 22-27 ° C arasında  ve pH 6-7 seviyelerinde tutarak uygun su koşullarını korumanız gerekmektedir.

Kardinal Tetra Akvaryum Boyutu

Kardinal Tetralar küçükken, büyük gruplar halinde yaşama eğilimindedirler, bu nedenle en az altı kişilik bir grubu barındırabilecek bir akvaryuma ihtiyacınız vardır.

20 galonluk bir akvaryum, aktif yaşam tarzlarını karşılamak için yeterli yüzme alanı sağlayacaktır.

Kardinal Tetra Hangi Balıklarla Beslenir

Bu barışçıl tür, karma akvaryumlar için uygundur.

Kendi sürülerinin  peşine takılırlar ve genellikle akvaryumdaki diğer her şeyi göz ardı ederler. Bu nedenle, diğer barışçıl balıkların çoğuyla birlikte tutulabilirler.

Agresif veya bölgesel türler, Kardinal Tetra’nızı zorlayacak ve hatta ölüme kadar götürecektir – bunun bir örneği Rainbow Shark’tır.

Kardinal Tetra küçük olduğundan ve geniş ağızlı olanlar tarafından kolayca yenilebileceğinden büyük balıklardan da kaçınılmalıdır.

Bazı iyi akvaryum arkadaşları şunlardır: Neon Tetras, Zebra Danios, Hatchetfish, Mollies, Dwarf Gourami, Angelfish ve Guppies.

Kardinal Tetraları Bir Arada Tutmak

Kardinal Tetraları kesinlikle gruplar halinde tutmalısınız. Doğal davranışlarını ortaya çıkarmak için en az altı sürü halinde olmaları gerekmektedir.

Sürü ne kadar büyükse, o kadar mutlu olurlar.

Kardinal Tetraların Beslenmesi

Kardinal Tetralar hem etçil hem otçuldur ve akvaryumuza koyduğunuz hemen hemen her şeyi yiyeceklerdir.

Dengeli bir şekilde beslendiklerinden emin olmanız için bir kaç beslenme türünü karıştırmak en iyi olacaktır.

Canlı ve dondurulmuş yiyecekler besin değerleriyle doludur, bu nedenle beslenmelerini  desteklemek için bunları kullanabilirsiniz.. Ayrıca akvaryuma yeşil sebzeler de ekleyebilirsiniz. Bu, beslenmeyi çeşitlendirir ve yiyecek israfını önlemeye yardımcı olur. Sebzeleri doğrayıp, küçük porsiyonlar halinde verebilirsiniz.

Yetişkinleri, iki dakika da tüketebilecekleri şekilde günde 2 defa besleyin. Suda kalan yiyecekleri temizlemeyi unutmayın.

Bakım

Kardinal Tetra, bakımı kolay bir balıktır.

Oldukça basittirler ve çeşitli su koşullarına ve  akvaryum kurulumlarına uyum sağlayabilirler. Ancak tüm akvaryum balıkları gibi hastalanabilirler.

Onlara özen göstermenin en önemli kısımlarından biri doğru beslenme türünü seçmektir. Kardinal Tetralarınız ihtiyaç duydukları besinleri almıyorsa, renklerini kaybedecek ve bağışıklık sistemleri zayıflayacaktır.

Bağışıklık sistemini zayıflatabilecek bir diğer şey de çevresel koşullarda ani bir değişikliklerdir. Örneğin, bu balıklar bir derece fazla sıcaklıkta uzun süre yaşayamaz.

Parametrelerin sabit kalması gerektiği gibi, aynı zamanda akvaryum temiz tutulmalıdır. Düzenli su değişimleri, kir birikimini önler.

Akvaryumunuzda dikkat etmeniz gereken bir hastalık, birçok Tetra türünü etkileyen Neon Tetra Hastalığıdır. Bir parazitten kaynaklanır ve renk kaybı, kistler, eğri bir omurga ve ikincil enfeksiyonlar gibi semptomlara yol açar.

Bu hastalık, Genellikle karantinaya alınmamış balık eklerken veya enfekte canlı yemlerle beslenirken akvaryuma girer. Bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur, enfekte balıkların çoğu ötenazi edilir. Yenmemeleri ve diğer balıklara bulaşmamaları için onları akvaryumdan mümkün olduğunca çabuk şekilde uzaklaştırmanız gerekir.

Yaşayabileceğiniz diğer hastalıklar yüzgeç çürümesi, beyaz benek ve şişkinliktir. Bunlar daha fazla bilgi mevcut olup, tedavisi çok daha kolaydır.

Kardinal Tetraların Üremesi

Kardinal tetralar doğal ortamlarında akıntıya karşı ve gölgeli bölgelerde üremektedir.

İyi haber şu ki evde yetiştirilebilirler, sadece doğal üreme ortamlarını kopyalayan kaliteli koşullara ihtiyaç duymaktadırlar.

Akvaryum ışıklarını kapatarak başlayın.

Düzenli su değişimini sağlayarak akvaryumunuzu temiz tutun. Parametrelerin sabit kalmasını sağlayın ve kir ve yosun birikimini engelleyin.

Balıklarınızı çiftleşmeye hazırlamak için besleyici bir diyet de önemlidir. Bir dişi hazır olduğunda yumurta taşıdığından daha yuvarlak bir vücuda sahip olacaktır. Bitkiler arasında dolaşan bir erkeğin yanında yüzmesine izin verecektir. Daha sonra sperm ve yumurtaları serbest bırakacaklardır.

Yumurtalar üç gün sonra çatlamaktadır.

Yavrular bir yetişkin besinini yiyemeyecek kadar küçük olacaktır, bu yüzden onları yeterince büyüyene kadar minik yiyeceklerle besleyin. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra ışığa duyarlı olacaktır, bu nedenle ışık yoğunluğunu yavaş yavaş normal koşullara geri getirin.

8-12 hafta sonra yetişkinlerin sahip olduğu renklere sahip olacaklardır.

Kardinal Tetra Akvaryumunuz İçin Uygun mu? (Özet)

Yeni başlayanlar Kardinal Tetra oldukça uygundur.

Dayanıklı ve barışçıldırlar, bu nedenle bir dizi tropikal ortamda tutulabilirler. Uygun bir akvaryum tasarlamayı kolaylaştıran basit bir balıktır. Onları beslemek de aynı derecede basittir ve hatta onları yetiştirmeyi bile deneyebilirsiniz.

Bunun gibi bir tür sürü, akvaryumunuz için çok çekici bir seçenektir. Akvaryumun etrafında birlikte hareket etmelerini, yüzerken parlak renklerini göstermelerini izlemeyi seveceksiniz.