Kırmızı Burun Tetra

kırmızı burun tetra

Akvaryumunuz için edinebileceğiniz çok sayıda balık türü olduğundan bunlardan birini seçmek zor olabilir. Tercihinizi Tetra ailesiyle sınırlamış olsanız bile, her üyesinin sizi cezbedecek benzersiz bir görünümü vardır.

Kırmızı burun tetraların vücutlarında çeşitli renk ve desenler bulunur. Bu alışılmadık karışık tarz, onları akvaryumunuzdaki en çekici balıklardan birisi olarak öne çıkarır.

Kırmızı burun tetraları beslemek ve bakımı kolaydır, sadece akvaryumdaki koşulları yakından izlemeniz gerekir. Dolayısıyla sağlıklı kalmalarını sağlamak için biraz deneyime ihtiyaç vardır.

İstediği Bakım Düzeyi:   Orta
Mizaç: Barışçıl
Renk Biçimi: Gümüşi Vücut, Kırmızı Burun , Siyah/Beyaz Çizgili Kuyruk Yüzgeci
Ömür: 6-8 yıl
Boyut: 5-6 cm
Diyet: Omnivor – Hepçil
Familya: Characidae
Minimum Akvaryum Boyutu: 80 litre
Akvaryum Kurulumu: Açık Yüzme Alanlı Tatlı Su Akvaryumu

Kırmızı Burun Tetra Bakımı

Kırmızı burun tetra, Characidae ailesinden bir tatlı su balığıdır.

Kırmızı burun tetra olarak bilinen birbirine çok benzer üç farklı tür vardır:

  • Hemigrammus rhodostomus (Gerçek Kırmızı Burun Tetra)
  • Hemigrammus bleheri (Muhteşem Kırmızı Burun Tetra veya Yaygın Kırmızı Burun Tetra olarak da bilinir)
  • Petitella georgiae (Yalancı Kırmızı Burun Tetra)

Üç türün tamamı, Amazon Nehri’nin bulunduğu Güney Amerika’ya özgüdür (her tür farklı bir bölgede yaşar).

Balıklara sürü halinde bakmak genellikle yeni başlayanlar arasında popülerdir, ancak kırmızı burun tetralar bakımı en kolay örnekler değildir.

Su parametresi değişikliklerine karşı oldukça hassas olabilirler, bu nedenle dikkatli olmanız gerekir; hataları tolere edemeyebilirler.

Huzurlu balıklar olarak birçok başka türle iyi anlaşırlar, ancak strese neden olan şımarık balıklarla iyi anlaşamazlar.

Kırmızı burun tetraları çok popüler olduğu için çoğu akvaryum mağazasında ucuza satılır. Tek seferde birkaç tane satın alırsanız genellikle daha ucuza alabilirsiniz.

Sağlıklı bir ortamda tutulursa 6-8 yıl yaşayabilirler.

Tipik Davranışlar

Bu balıklar sürü halinde toplanır, bu nedenle zamanlarının çoğunu grup halinde geçirirler. Sürüler, bazı etkileyici görüntüler yaratır. Renkler daha çarpıcı ve birlikte yüzerken davranışları daha etkileyici görünür.

Sürü ne kadar büyükse, bu görüntüler o kadar iyi olur. Yine de, akvaryumunuzu aşırı doldurma konusunda cüretkar olmayın; kırmızı burun tetraları bolca yüzme alanına sahip olmaktan keyif alır.

Genellikle suyun orta seviyelerinde yüzerler, ancak beslenmek için yukarı veya aşağı kayabilirler.

Parlak ışıklar veya rahatsız edici balıklar yüzünden strese girerlerse kırmızı burun tetraların bitkilerin arasında saklandıklarını görebilirsiniz.

Görünüm

Bu tetralar, vücutlarındaki ilginç renkler ve desenler nedeniyle popülerdir.

Vücutlarının çoğu gümüş rengidir. Başları ise onlara adını veren koyu kırmızıdır.

Kuyruk yüzgeci, kafa kadar öne çıkmakla birlikte siyah ve beyaz yatay çizgili zebra benzeri bir tasarıma sahiptir.

Üç tür arasında birkaç fark vardır. En dikkat çekici olanı, yaygın kırmızı burun tetrasının genellikle diğer ikisinden biraz daha kısa, yaklaşık 5 cm’dir. Diğer farklılıklar küçüktür ve bunlara yıllarca bakanlar tarafından bile fark edilmesi çok zordur.

Yaşam Alanı ve Akvaryum Koşulları

Üç tür de doğal olarak Güney Amerika’daki Amazon Nehri’nde bulunur. Nehrin farklı bölgelerinde yaşamalarına rağmen, hepsi benzer koşullara alışıktır.

Nehir yatağı yumuşak, kumlu bir alt tabakaya sahiptir. Yiyecek ve barınak görevi gören bitkili alanlar etrafa dağılmıştır; kayalar ve mağaralar da yaygındır.

Akvaryum Kurulumu

Kurulum basittir ve bakımı çok zor değildir.

Akvaryumun alt kısmından başlayacak olursak, ince taneli bir alt tabaka isteyeceksiniz. Bu tabaka, kırmızı burun tetraların doğal yaşam alanlarına benzeyecektir. Kırmızı burun tetralar akvaryumun alt seviyelerinde fazla zaman harcamadığı için tercih ederseniz çakıl kullanabilirsiniz.

Suyun orta seviyelerine doğru büyüyecek bazı bitkiler seçin. Bunlar tetraların tercih edilen sığınağıdır. Stresli olduklarında diğer balıklardan veya parlak ışıklardan uzaklaşmak isteyebilirler.

Dekorasyon çok önemli değildir, ancak isterseniz birkaç süsleme ekleyebilirsiniz. Lakin yüzmek için kırmızı burun tetralara bolca alan bıraktığınızdan emin olun.

Suyu sıcak tutmak için bir ısıtıcıya ihtiyacınız vardır. Amazon’un tropikal sularına uyması için sıcaklık 24 – 28 derece aralığında olmalıdır. pH’ın da kontrol edilmesi gerekiyor, 6.2-7.0 arasında tutunuz. Su sertliği 2-10 KH aralığında olmalıdır.

Filtre çıkışı suyun hareket etmesini sağlayacağından ilave olarak hava / su pompasına ihtiyacınız yoktur, ancak isterseniz bunları da ekleyebilirsiniz. Standart akvaryum aydınlatması uygundur. Işıklardan korunmaya ihtiyaç duyduklarında kırmızı burun tetraları bitkilere siper alacaklar.

Kırmızı burun tetralar sudaki amonyak ve nitratlara duyarlı olabileceğinden ve bu maddelerin filtrasyonunda harici filtreler daha etkili olma eğiliminde olduğundan, harici bir filtre kullanmanız önerilir.

Hangi Boyutlarda Akvaryuma İhtiyaç Duyarlar?

Kırmızı burun tetraların en az 80 litrelik bir akvaryuma ihtiyacı vardır. Küçük olmalarına rağmen, yüzmek için bolca alana sahip olmaktan zevk alırlar.

Litre Başına Kaç Tane Bakılabilir?

8 litre başına bir balık, aşırı kalabalığı önlemek için yeterli alan olduğu anlamına gelecektir. Yani,  80 litrelik bir akvaryumda 10 tetra tutabilirsiniz.

Kırmızı Burun Tetra Hangi Balıklarla Bakılır?

Topluluk akvaryumları için harika olan barışçıl balıklardır. Tank arkadaşlarının hiçbirini rahatsız etmezler, ancak daha gürültücü balıklar tarafından kolayca strese girebilirler.

Kırmızı burun tetralarınızı yiyebilecek derecede ağzı büyük olan balıklardan kaçınmalısınız. Agresif bir üne sahip türlerden de uzak durun. Bu, çok sayıda çiklit türünü eler, ancak melek balığı gibi uygun türler de vardır.

Daha büyük balıklar oldukça kirletici olabilir. Bu, kırmızı burun tetraları için çok önemli olan sağlıklı su koşullarının korunmasını zorlaştıracaktır. Ancak kırmızı burun tetraları çoğu küçük balıkla yan yana besleyebilirsiniz.

Hem salyangoz hem de karidesler, tetralarınızla birlikte tutmak için iyi seçeneklerdir, ancak salyangozlar bitkilerinizi tüketebileceğinden dikkat edin.

Kırmızı burun tetralar gruplar halinde tutulmalıdır. Kendi türlerinin çok sayıda üyesiyle birlikte yaşamaya alışkınlar, bu yüzden en az 6 tanesini birlikte satın alın.

Kırmızı Burun Tetralar Ne ile Beslenmeli?

Kırmızı burun tetraları hepçildir. Vahşi doğada küçük bitki artıklarını, küçük böcekleri, larvaları veya yumurtalar yerlerdi. Bir diğer deyişle, genellikle ağızlarına sığacak her şey.

Evde onlara benzer bir diyet sağlamak için mağazalardan temin edilebilecek birçok yiyecek var. Pul ve pelet yiyecekler en basit seçeneklerden bazılarıdır; bunlar kırmızı burun tetraların ihtiyaç duydukları tüm besinleri içerecek şekilde tasarlanmıştır.

Hem canlı hem de dondurulmuş yiyecekler, bir miktar protein sağlamanın iyi yollarıdır ve tetralarınızın diyetine biraz çeşitlilik kazandırmak için kullanılabilirler. Bu noktada,  su piresi ve kan kurdu iyi seçimlerdir.

Bu balıklar bitkileri yiyebilse de, onları iyi beslediğiniz sürece akvaryumdaki bitkilere zarar verme olasılıkları düşüktür.

Kırmızı burun tetraları günde iki kez beslemeyi hedefleyin. Beslenmelerini bu şekilde bölmek onlara yiyeceklerini sindirme şansı verir. Onlara sadece iki dakika içinde bitirebilecekleri miktarda yiyecek verin, arta kalan fazla yiyecekleri çıkarın, böylece akvaryum içerisinde çürüme olmaz.

Kırmızı Burun Tetraların Bakımı

Akvaryumunuzun yukarıda bahsettiğimiz koşullarda tutulması şartıyla kırmızı burun tetralarınız sağlıklı olacaktır.

Ancak, akvaryumunuz temiz kalsa bile, bazen hastalık kaçınılmazdır, bu nedenle balıklarınızın hastalandığına şahit olabilirsiniz. Ödem ve Ich birkaç yaygın hastalıktandır.

Ödem, vücudun şişmesine neden olan bir sıvı birikmesidir. Ich’li balıkların ise vücutlarının her yerinde beyaz lekeler oluşacaktır.

Bir sorun olup olmadığını anlamanın kolay bir yolu, kırmızı burunlarına bakmaktır, kötü su koşullarında genellikle çok daha solgunlaşırlar.

Bir akvaryumun nasıl düzgün bir şekilde temizleneceğini bilmek önemlidir çünkü kötü su kalitesi hastalığın suda yayılmasına yardımcı olur. Akvaryumunuzu temizledikten sonra herhangi bir gelişme olup olmadığını takip edin.

Yetersiz beslenme de bu sorunların ortaya çıkmasına katkıda bulunabilir.

Kırmızı burun tetralarınız ihtiyaç duydukları her şeyi diyetlerinden alamıyorsa, hastalığa daha duyarlı hale gelecektir. Diyetlerini değiştirmek, ihtiyaç duydukları tüm besinleri aldıklarından emin olmanın harika bir yoludur.

Sağlıklı bir kırmızı burun tetrası 6-8 yıl arası yaşamalıdır.

Kırmızı Burun Tetra Üreme

Kırmızı burun tetranızı yetiştirirken karşılaşacağınız ilk sorun, iyi bir erkek ve dişi kompozisyonuna sahip olduğunuzdan emin olmaktır. Cinsiyetlerini ayırmak çok zor olduğundan, bu genellikle deneme yanılma yöntemiyle gerçekleştirilebilir. En iyi seçenek, satın alırken cinsiyetlerini uzman bir yetiştiriciye onaylatmaktır.

Üremeyi teşvik etmek için akvaryumdaki koşulların mükemmel olması gerekir. Akvaryumu yaklaşık 29 dereceye kadar ısıtın, bu yumurtlamayı tetiklemektedir. Güçlü filtreleme önemlidir; bu balıklar hassas olduğundan kirli suda üremeyecektir.

Üreme süreci bitkiler etrafında gerçekleşir, bu nedenle akvaryuma bol miktarda  bitki  eklediğinizden emin olun. Dişi bir yaprağa doğru yüzecek, yuvarlanacak ve erkeğin yumurtaları döllemesine izin verecektir.

Dişi birkaç büyük yumurta bırakacaktır. Bu gerçekleştiğinde, yumurtaların yenmemesi için yetişkinleri yumurtalardan ayırın.

Yavrular 24 saat sonra yumurtadan çıkacak, ancak 6 gün boyunca yüzmeye başlamayacaktır. Diğer türlerdeki benzer yaştaki yavru balıklardan biraz daha büyük olacaklardır. Yetişkinlerle aynı diyeti kabul edecek kadar büyük olana kadar yavrular için özel hazırlanmış yiyeceklerle besleyin. Yavrular yetişkinlerle hemen hemen aynı boyuta geldiğinde bir arada tutulmaya başlanabilir.

Özet: Kırmızı Burun Tetralar Akvaryumunuz İçin Uygun Mu?

Barışçıl balıklar olarak diğer barışçıl türlerle iyi eşleşirler ve kurulum gereksinimleri diğer birçok balığa benzer. Ancak  akılda tutulması gereken birkaç nokta vardır.

Kırmızı burun tetraları büyük veya agresif balıklardan uzak tutun. Kolayca strese girebilirler ve bunun sonucunda sağlıkları kötüleşir.

Bu tür, özellikle sudaki kirletici maddelere karşı hassas olduğu için akvaryum suyu temiz tutulmalıdır. Temiz bir akvaryumda geliştiklerinde sonuç olarak parlak bir renk görüntüsü elde edeceksiniz.

Bu balıkların bir sürüsü akvaryumunuza canlılık katacaktır. Onları bir süre izledikten sonra, doğru seçimi yaptığınızı fark edeceksiniz.