Lepistes Neden Ölür?

Lepistes Neden Ölür

Lepisteslerin ani ölümlerinin üç ana nedeni vardır: kötü su kalitesi, düşük oksijen seviyesi ve hastalıklar. Bir diğer önemli neden de ısıtıcı arızasını takiben su sıcaklığının aşırı yüksek veya düşük olmasıdır. Lepisteslerinizin sebepsiz yere ölüyor gibi görünmesi oldukça sinir bozucu olabilir.

Lepisteslerin Ani Ölümünün Başlıca Nedenleri

  • Su Sıcaklığı
  • Kötü Su Kalitesi
  • Amonyak Patlaması
  • Hastalık
  • Akvaryum Döngü Sorunları
  • Akvaryumu Aşırı Doldurma
  • Aşırı Besleme
  • Zayıf Genetik
  • Stres
  • Oksijen Seviyeleri

Lepisteslerinizin Su Sıcaklığını Kontrol Edin

Lepistesler dayanıklı balıklardır ve sıcaklıkları 24°C ile 28°C arasında değişen sularda yaşayabilirler. Bu sıcaklık dışında tutulan lepistesler, stresin hastalığın başlamasına neden olabileceği bir durumla karşı karşıya kalabilirler.

Bir lepistes akvaryumundaki sıcaklık sorunlarının bir numaralı nedeni ısıtıcının arızalanmasıdır. Isıtıcı çalışmayı durdurursa, su sıcaklığı hızla düşecektir. Bazen bir ısıtıcı ‘açık’ konumda takılı kalabilir, bu da akvaryumdaki lepisteslerinizi yavaşça pişireceği anlamına gelir. Pahalı, kaliteli ısıtıcılar bile bazen arızalanabilir.

Akvaryum ısıtıcınızın düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol etmenin en iyi yolu kaliteli bir dijital termometre kullanmaktır. Balıkları her beslediğinizde veya akvaryuma her bakım yaptığınızda termometredeki ekranı görebiliyorsanız, lepistesleriniz ölmeye başlamadan önce bir ısıtıcı arızasını fark etme şansınız yüksektir.

Lepisteslerinizin Suyunun Kalitesini Test Edin

Kötü su kalitesi, muhtemelen diğer tüm nedenlerden daha fazla lepistes ölümüne yol açmaktadır. Lepistesler, içinde yaşadıkları suyun sürekli değiştiği akarsularda yaşamak üzere evrimleşmiştir.

Akvaryumda lepistesler, onlar için sağladığımız suya mahkumdur. Sürekli yemek yiyen ve dışkı yapan lepisteslerle dolu bir akvaryum, siz ilgilenmediğimiz sürece hızla kötü su kalitesiyle sonuçlanacaktır.

Lepistes akvaryumunuzun su kalitesinin bozulmasının temel nedeni, akvaryum filtrenizin suyu yeterince hızlı ‘temizleyememesidir’. Lepistesler akvaryumunuza her yiyecek koyduğunuzda onları yerler ve ardından atık çıkarırlar.

Lepisteslerin atıklarında yüksek oranda amonyak bulunur ve amonyak balıklar için zehirlidir. Lepistes akvaryum filtresindeki bakteriler amonyağı önce balıklar için hala zehirli olan nitrite, ardından seviyeleri düşük kaldığı sürece lepistesler için daha az zararlı olan nitrata dönüştürür.

Bir filtre lepistesin atıklarını işleyemediğinde, amonyak seviyeleri amonyak patlaması olarak bilinen seviyeye ulaşabilir. Bazen, filtre amonyağı işlerken nitritleri işleyemez, bu nedenle nitrit artışı olur, ancak bu daha az yaygındır.

Son olarak, filtre nitritleri işledikçe nitratlar elde edersiniz. Nitratlar lepistesler için daha az toksiktir ve zaman içinde yavaşça birikir. Nitrat seviyesi çok yükseldiğinde lepistesleriniz ölmeye başlayabilir.

Akvaryumunuzdaki nitrat seviyesini düşürmenin bir numaralı yolu su değişimi yapmaktır. Akvaryumunuzdaki suyun %25 ila %50’sini değiştirerek bu nitratları dışarı atar ve böylece akvaryumdaki seviyeleri düşürürsünüz.

Amonyak Patlaması

Yukarıda tartışıldığı gibi, amonyak yükselmesi, balıklarınızdan gelen atıkların lepistes akvaryumunuzdaki filtre tarafından yeterince hızlı işlenemediğinde ortaya çıkar. Amonyak balıklar için çok zehirlidir.

Lepistes akvaryumunda amonyak artışının 3 ana nedeni vardır.

  1. Aşırı besleme: Lepisteslerinizi beslemek muhtemelen hobinin en keyifli kısmıdır. Ancak, lepisteslerinizi aşırı beslemek kolaydır. Sürekli yüzeye çıkıp yiyecek için yalvarırlar. Aşırı beslemeyle ilgili sorun, yenmeyen herhangi bir yiyeceğin alt tabakaya batması veya bitkilerin arkasına gitmesi veya belki de kayaların arasındaki yarıklara düşmesidir. Yiyecek daha sonra orada oturur ve çürür. Bu çürüyen yiyecekler akvaryum suyuna amonyak salar ve potansiyel olarak amonyak artışına neden olur.
  2. Ölü balıklar: Eğer bir balık ölürse ve biz fark etmezsek, çürüyen balık akvaryuma amonyak salgılar. Bu amonyak hızla yükselebilir ve amonyak artışına yol açabilir. Amonyak yükselmesi diğer balıkların da ölmesine neden olabilir, böylece balıkların ölmesi domino etkisi yaratarak amonyak salınımına ve daha fazla balığın ölmesine neden olur.
  3. Yeni balık eklemek: Akvaryuma yeni balıklar eklemek, filtrenin başa çıkması gereken atık miktarını artırır. İçinde 10 balık bulunan bir akvaryumumuz varsa, sonra mağazaya gidip 10 balıklık bir sürü daha satın alırsanız, filtrenize bu atıkları parçalamak için mevcut bakteri miktarını iki katına çıkarma şansı vermeden akvaryuma pompalanan atık miktarını etkili bir şekilde iki katına çıkarmış olursunuz. Akvaryumdaki balık sayısını artırmak her zaman yavaş yapılmalıdır.

Eğer amonyak artışı olduğunu fark ederseniz, en iyi hareket tarzı suyun %25 ila %50’sini değiştirmektir. Suyu boşaltın ve musluktan taze su ile değiştirin (gerekirse klorsuzlaştırılmış).

Birkaç gün sonra suyunuzu amonyak açısından test edin. Seviyeler hala yüksekse, %25 ila %50 daha değiştirin. Amonyak test kitinde amonyak seviyeniz sıfır çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın.

Hastalıklar

Hastalıklar, akvaryumdaki beklenmedik lepistes ölümlerinin bir diğer önemli nedenidir. Hastalıklar yeni balıklar, yeni bitkiler veya lepisteslerinize canlı yemler vermekle ortaya çıkabilir. Lepisteslerinizi etkileyen bir hastalığı tanımlamak önceliklidir. Hastalık tespiti zor olabilir.

Lepisteslerinize bakarak biraz zaman geçirin. Görebildiğiniz belirtileri not edin (örneğin, beyaz lekeler, yan yatma, yüzeyde nefes nefese kalma) ve yerel balık mağazanızla iletişime geçin.

Lepisteslerinizin yaşadığı sorunları açıkladığınızda size uygun bir ürün önerebileceklerdir.

Akvaryumu Aşırı Doldurma

Bir lepistes akvaryumunun aşırı kalabalık olması kolaydır. Sadece 4 dişi lepistesin ayda 50’şer yavru doğurması akvaryumun kısa sürede dolmasına neden olabilir. Lepistes gibi canlı doğuran balıklar beslediğimizde, yavrular için bir plana ihtiyacımız vardır.

İyi bir yuva bulmak, yavru sayısını azaltmanın bir yolu olabileceği gibi, zayıf yavrulardan birkaçını yiyecek melek balığı gibi hafif agresif bir akvaryum arkadaşına sahip olmak da olabilir.

Aşırı kalabalıklaşma, yerel balık dükkanına yapılan bir ziyaretin ardından da meydana gelebilir. Hepimiz mümkün olduğunca küçük bir alana mümkün olduğunca çok balık sığdırmaya çalışırız. Biraz balık yemi almak için dükkana girersiniz ve 10 yeni balıkla çıkarsınız.

Bu 10 balığı akvaryuma eklemek dengeyi bozmaya ve sizi içinde filtrenin alabileceğinden daha fazla balık olan bir akvaryumla baş başa bırakmaya yetebilir.

Aşırı Besleme

Aşırı besleme lepistes akvaryumunda gerçekten sorun olabilir. Tüm o küçük balıklar yüzeyde sallanarak biraz daha balık yemi için yalvarırlar. Yemleme, bir akvaryuma sahip olmanın gerçekten keyifli kısımlarından biridir. Sorun şu ki, sürekli olarak çok fazla yem koyarsanız, yenmeyen yemler akvaryumun dibine çöker ve orada çürüyerek akvaryumdaki amonyak seviyelerini yükseltir.

Aşırı beslemeyle ilgili bir başka sorun da tatile gittiğinizde balıklarınızı beslemesi için bir arkadaşınızı veya aile üyenizi bırakmanızdır. Eğer kendileri balık bakıcısı değillerse, çok fazla yem koyacaklarını neredeyse garanti edebilirim.

Aşırı beslemeyle ilgili sorunları önlemek için, sadece lepisteslerinizin birkaç dakika içinde tüketeceği kadar yiyecek koyun. Eğer hepsini çabucak yerlerse, küçük bir tutam daha koyun. Lepistesler yeme olan ilgilerini kaybedene kadar her seferinde biraz ekleyerek tekrarlayın.

Akvaryumun Uygun Şekilde Bakımı

Düzenli akvaryum bakımı lepisteslerinizi mutlu ve sağlıklı tutmak için uzun bir yol kat edecektir. Akvaryum çakıllarını süpürmek, lepistesinizin akvaryum filtresini temizlemek ve ölü ve ölmekte olan bitkileri çıkarmak, lepistesinizin akvaryum suyunu temiz ve lepistesleriniz için güvenli tutmaya yardımcı olacaktır.

Sonuç Olarak

Lepistesler genellikle dayanıklı balıklardır. Görünürde bir sebep yokken ölmeye başlamazlar. Eğer lepistesleriniz aniden ölüyorsa, yukarıdaki listeyi kontrol edin ve lepisteslerinizin ölümüne neden olabilecek herhangi bir şeyi düzeltin.