Melek Balığı, Güney Amerika orijinli bir balıktır.
Yüzgeçlerin kanat benzeri şekli nedeniyle bu isimle anılırlar.
Daha önce Çiklitgiller’den (Cichlidler) balık türü beslemiş olmanız durumunda sorun yaşayacağınızı sanmıyoruz. Bu canlı, Pomacanthidae ailesine ait “Deniz Melek Balığı” ile karıştırılmamalıdır.
Bakım, üreme, beslenme ve daha fazlası hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin …
Bu balıklar, Brezilya’nın Amazon Nehri’nden gelen sayısız türden biridir. Nehir havzasında ve kollarında yani Peru, Kolombiya ve Guyana’da bulunurlar.
Diğer çiklit türlerine kıyasla saldırganlığın azlığı, bakım kolaylığı ve güzel görünümleri nedeniyle popüler bir seçenek haline gelmiştir. İyi muhafaza edilen akvaryumlarda bu balıklar on yıla kadar yaşayabilir.
Diğer çiklitler kadar olmasa da melek balıkları da zaman zaman saldırgan olabilirler. Sonuç olarak, kendi alanlarını savunmak için mücadele ediyorlar. Hiyerarşi oluşturacaklar. Gruplar oluşturabilirler, grup içi etkileşim açısından pek sosyal değildirler. Diğer Çiklitler kadar rekabetçi değildirler. Grup dışındaki diğer türlere zorbalık yapmaları pek olası değildir.
Akvaryumun orta seviyesinde, akvaryum bitkilerinizin içinde veya dışında yüzerken onları izleyebilirsiniz. Aşırı kalabalık bir akvaryumda saklanabilseler de, aksi halde oldukça dışadönük balıklardır. Gözlem yapmanız zor olmayacaktır.
Bu balıklar, yavru ve gençlerle iyi geçinen birkaç tür arasındadır.
Üreme ve rekabetin dışında çok fazla etkileşime girmezler. Koordine yüzme düzenlerini görmeyi beklememelisiniz.
Melek balığı çeşitleri ve görünümü
Melek balıkları 15 cm uzunluğa kadar büyüyebilir ve muhteşem yüzgeçleri 20 cm uzunluğa ulaşabilir.
Genellikle, Tatlısu Melek Balığı gümüş renktedi ve 4 büyük siyah şerit bulunur. Gençlerin 7 şeridi vardır, ancak olgunlaştıkça bant sayısı 4’e düşer.
Standart renk formları altın, gümüş, siyah ve karmadır. Karma Melek Balığının tipik düz siyah bantlardan ziyade siyah lekeleri veya pürüzlü, düzensiz şeritleri vardır. Standart renklere ek olarak, özel renkler ve desenler süs amaçlı yetiştirilir – bazı üreticiler Japon Balığı veya Koi’ye benzeyen melek balıkları bile yetiştirebilmektedir! 🙂
Melek balığı hangi balıklarla yaşar?
Bu balığın evi olan Amazon Nehri havzası bir biyolojik çeşitlilik cennetidir. Vahşi doğada, bu balıklar binlerce eşsiz balık türü ile yan yana yaşar. Amazon’un yavaş hareket eden dere ve bataklıklarına diğer Çiklitler hakimdir. Diğer cinsler ise küçük kedibalığı türleri, Gümüş aravana ve Arapayma’dır.
Melek balıkları genellikle barışçıl balıklar olsa da özellikle eşleşme ve yumurtlama sürecinde birbirlerine karşı agresif olabilirler. Ayrıca, daha küçük balıkları yemekten çekinmezler. Bu, birçok akvaryumcunun inandığı gibi saldırgan oldukları anlamına gelmez. Çoğu balık gibi ağızlarına sığan her şeyi yerler.
- Onları diğer Çiklitlerle aynı akvaryumda bulundurmak istiyorsanız; Diskus ve Cüce Çiklit gibi türleri seçin. Bu türler Melek Balığınız tarafından kolay kolay hırpalanmazlar.
- Diğer Çiklit türleri dışında Mollies ve Cüce gurami ideal arkadaşlardır.
- Uygun akvaryum arkadaşları arasında büyük tetralar ve guramiler, gökkuşağı balıkları ve diğer orta boy yayın balıkları yer alır.
- Kabuklular ve diğer omurgasızlar taciz veya yenme riski taşır. Aynı akvaryumda olmaları önerilmez.
Melek balığı Japon’la yaşar mı?
Bu eşleşme önerilmemektedir.
Melek balığı akvaryumu nasıl olmalı?
Bu balık için ideal akvaryum ortamını belirlemek adına, türün doğal habitatında yaşadığı ortamın özelliklerini incelemek gereklidir. Bu tür Amazon Nehri ve kollarına özgüdür. Amazon Nehri havzası boyunca yavaş hareket eden derelerde, bataklıklarda ve taşkın yataklarında barınırlar. Melek balıkları, 24-25.5 santigrat derece arasındaki sıcaklıklarda yaşayan tropikal balıklardır. Suları genellikle asidiktir, tuzluluğu çok azdır veya hiç yoktur. Bataklık koşullarda, ince kumlu bir alt tabaka ve saklanmak için birçok su bitki örtüsü ve yosun ile yaşarlar. Suları genellikle berraktır ve ışığın suya kolayca nüfuz edebileceği ve onlara ulaşabileceği derinliklerde yaşarlar.
Melek balığı kaç derecede yaşar?
Bir melek balığı akvaryumu 24-25.5 santigrat derece arasında tutulmalıdır.
Akvaryum Özellikleri
- PH 6.8 ila 7 arasında olmalıdır.
- Çiklitler kazmayı sever, bu nedenle depoya koyduğunuz alt tabaka yumuşak ve ince olmalıdır. Bu sayede balığın yüzgeçlerinde oluşacak kesik ve çizikleri önlemiş olursunuz. İnce kum / çamur onlar için en iyi alt tabakadır.
- Tatlısu Melek Balığı doğal ortamında çok az akışa maruz kalır. Bu nedenle güçlü bir akış üretmeye gerek yoktur.
Düşük akışlı havalandırma veya çakıl altı filtre kullanmalısınız. - Akvaryumun günde 8 ila 12 saat ışığa maruz kalması gerekecektir.
- Gün ışığını imite edebilen herhangi bir akvaryum aydınlatması yeterli olacaktır.
- Melek balığınızın doğal yaşam alanı olan tropikal bataklık ekosistemini andıran minyatür bir bataklık oluşturmak için Amazon Nehri’ne özgü bitkileri kullanabilirsiniz. Amazon Kılıcı bitkileri, balıklarınızın saklanması için güvenli ve rahat bir yer sağlar. Geniş yapraklara sahiptir.
Daha yaygın olarak Anacharis olarak bilinen Brezilya Su Yosunu da iyi bir seçimdir. - Yüzen bitki örtüsü kullanmaktan kaçının. Bunlar tankınızı aşırı kalabalıklaştırabilir ve ışığı engelleyebilir.
- Bir çift Melek Balığı için en az 70 litre su gerekir. Özetle, akvaryumdaki her Tatlısu Melek Balığı için en az 35 litre su gerekir.
Melek balığı cinsiyet ayrımı
Erkek melek balığı
- Erkek Melek Balığı genellikle dişiden daha büyük ve daha dairesel bir gövdeye sahiptir;
- Kafada yer alan genişlemiş bir yumru da bir erkek melek balığına işaretir
- Alın alanı gözlerinin hemen önünde daha yuvarlaktır
- Erkek üreme tüpü, bir kalem ucu gibi daha ince ve sivridir
- Daha yağlı ve yapılı vücutları vardır
- Erkek Melek Balığı genellikle dişi olanlardan daha hızlı büyür.
Dişi melek balığı
- Vücutları daha küçük, ön yüzgeçler daha pürüzsüzdür
- Üreme tüpü daha geniş ve kördür.
Melek balığı fiyatları
Irkları, kalite ve fiziksel duruma bağlı olarak 10-100 TL arasından alıcı bulabilmektedir. Çok popüler oldukları için onları çoğu akvaryumcuda ve evcil hayvan dükkanında bulabilirsiniz.