Tetrazon

tetrazon çeşitleri

Tetrazon veya latince adıyla Puntigrus tetrazona, bakımı kolay bir balıktır. Kaplan tetrazon,Tiger barb veya Sumatra barb olarak da bilinir.
Altı veya daha fazla balıktan oluşan gruplarda yüksek hızda yüzerken izlemek oldukça keyiflidir.

Bununla yanında, yer yer agresif olabileceği ve diğer balıkların yüzgeçlerine zarar verebileceği için karma akvaryumlar için ideal bir balık olduğu söylenemez.

tetrazon balığı

Tetrazon Balığı

Genel Bilgiler:

  • Yetişkin boyutu: 7-8 cm
  • Yaşam süresi: 6 yıl
  • Köken: Borneo, Endonezya, Sumatra
  • Sosyallik: Grup halinde dolaşır, diğer balıklara zarar verebilir
  • Akvaryum seviyesi: Orta seviyede zaman geçirir
  • Minimum akvaryum hacmi: 75 litre
  • Beslenme: Omnivor, çoğu yiyeceği yer
  • Bakım: Kolay – Orta
  • pH: 6.5
  • Sıcaklık: 20–26 derece Santigrat

Tetrazonlar, Borneo ve Malezya’ya özgüdür. Sumatra adasında, Tayland ve Kamboçya’da da bulunabilirler. Yerli olmayan tetrazonlar ise Singapur, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve Kolombiya’da görülebilmektedir. Temiz, yüksek oksijenli suyu tercih ederler. Bu balıklar doğal ortamlarında kum, kayalar, ve sıkı bir bitki örtüsüyle sarılı ortamlarda barınarak algler, böcekler ve omurgasızlar ile beslenirler.

Tetrazon Çeşitleri

tetrazon çeşitleri

Turuncu-sarı bir gövde üzerine kaplan benzeri siyah dikey şeritler, bu balığın ismini nereden aldığını açıklıyor. Son yıllarda seçici yetiştirme sayesinde yeşil, siyah, kırmızı ve albino içeren çeşitli renk varyasyonları da ortaya çıkmıştır. 6-8 cm arasındaki yetişkinler, büyük balıklar tarafından yenilmekten kaçınacak kadar büyüktürler. Diğer yandan ise grup halinde dolaşacak kadar da küçüktürler.

Tetrazon ile uyumlu balıklar

Bu renkli balıklar sık sık karma akvaryumlar için tercih edilirler ancak çoğu zaman bu ideal bir seçim değildir.
Tek başına veya 2-3 kişilik gruplar halinde beslenen tetrazonlar aynı akvaryumda yaşayan neredeyse tüm balıkları, özellikle de uzun yüzgeçlere sahip olanları rahatsız eder.

6 veya daha fazla gruplar halinde beslendiklerinde ise çekişmeleri kendi aralarında olacak ve diğer balıkların yüzgeçlerine zarar verme ihtimalleri azalacaktır.

Tetrazon ve Melek Balığı

Tetrazonlar sayıya bakılmaksızın uysal ve yavaş hareket eden balıklarla aynı akvaryumda bulunmamalıdır. Melek balığı ve beta balığı en önemli örneklerdir.

Önerilen yöntem farklı renkteki tetrazonları aynı akvaryumda besleyerek görsel farklılık oluşturmanızdır.

Danio ailesinler balıklar (örn: zebra balığı), plati balığı, kedibalığı gibi balıklar tetrazon ile uyumludur zira bu balık türleri hızlı büyüme özelliğine sahiptir.

zebra balığı
Zebra balığı

Tetrazon Cinsiyet Ayrımı

Dişiler erkeklerden daha geniş, yuvarlak bir gövdeye sahiptir. Daha büyük ve daha ağırdırlar.
Erkekler parlak renkleri ve yumurtlama sürecinde beliren kırmızı burunları ile belirlenebilirler.

erkek tetrazon

Tetrazon akvaryumu nasıl olmalıdır?

Tetrazonlar çok çeşitli su koşullarını toler eder. Ancak yumuşak ve hafif asidik su onlar için en uygunudur.
Bu balıklar için ideal akvaryum, bol miktarda canlı veya yapay bitki ile çevrilmiş geniş bir açık alana sahip olmalıdır.
Tetrazonlar için sıcaklık kritik değildir ve bu balık ısıtmasız bir akvaryumda bile tutulabilir. İyi bir aydınlatma ve ince bir alt tabaka sağlayın.

Beslenme nasıl olmalıdır?

Hemen hemen her yiyeceği kabul ederler. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için tetrazonlara çeşitli yiyecekler verilmelidir. Kaliteli balık yemlerinin yanı sıra salamura karides ve kan kurdu gibi canlı veya dondurulmuş yiyecekleri de ekleyebilirsiniz. Haşlanmış sebzeler dahi verilebilir.