Minare Salyangozu

minare salyangozu

Bugünlerde birçok evcil hayvan dükkanında satılık minare salyangozları bulunabilir.

Minare salyangozları neredeyse sürekli yer ve büyük iştahları sayesinde çok iyi çöpçü ve akvaryum temizleyicilerdir.

Minare salyangozu faydaları

Minare salyangozları bazı akvaryumcular için ilginç evcil hayvanlar olabilir.

Doğru koşullar altında, minare salyangozları bir su ortamı için çok faydalı varlıklar olabilir.

Bu, özellikle canlı bitkilere sahip akvaryumlar açısından geçerlidir. Minare salyangozu satın alıyorsanız, hareketli veya sert yüzeylere yapıştırılmış gibi görünen örnekleri özellikle arayın.

Akvaryumun dibinde hareketsiz veya baş aşağı duran salyangozlardan kaçının. Ayrıca ölü, ölmekte olan veya hastalıklı akvaryum arkadaşları olan akvaryumlardaki salyangozları satın almaktan kaçının.

Minare salyangozu zararları

Bir haşere olarak: Bazı hobi sahipleri için minare salyangozları istenmeyen, istilacı ve can sıkıcı bir haşeredir. Çabuk çoğalırlar ve sayıları zaman kaybetmeksizin artabilir. 

Minare Salyangozlarının Bakımı Kolaydır

Minare salyangozlarının bakımı birkaç farklı konu üzerinden incelenebilir: kabuk boyutu, akvaryum boyutu, su parametreleri, diyet, ömür ve üreme. Nitekim Minare salyangozu bakımı o kadar kolaydır ki, yeni başlayanlar için iyi bir salyangoz cinsi olarak kabul edilir.

Kabuk Boyutu ve Rengi: Minare salyangozlarının, külaha benzeyen uzun kabukları vardır. Kabuklar tepeden halkalar halinde büyüyor gibi görünüyor. Kabuklar düz olabilir veya kahverengi, gri ve kremsi beyaz arasında değişen renklerde desenlere sahip olabilir. Minare salyangozları hayata çok küçük başlar. Doğru koşullar altında, yaklaşık 2.5 cm uzunluğa kadar büyüyebilirler. En geniş noktalarında, kabukları bir kurşun çapı kadar olabilir.

Minare salyangozlarının sağlıklı kabuk gelişimi için kalsiyum ihtiyacı vardır, bu nedenle diyetlerinde yeterli miktarda kalsiyum bulunduğundan emin olun.

Ömür: Genel olarak, Minare salyangozları yaklaşık bir yıl yaşar. Doğru koşullar altında şans eseri olarak daha uzun yaşayabilirler. Bir minare salyangozu zemin üzerinde ölürse, akvaryum dibinde hareketsiz yatar. Zemine gömülü iken ölürse, alt tabaka karıştırılıncaya kadar fark edilmeyebilir. Su kalitesi sorunlarından kaçınmak için ölü salyangozları akvaryumdan hızlı bir şekilde çıkarmak iyi bir uygulama olsa da, bazı hobiciler akvaryumda boş minare salyangozu kabuklarını bilinçli olarak bırakarak minerallerinin akvaryum suyuna geri dönmesini sağlar.

Akvaryum Boyutu: En iyi özelliklerden biri minare salyangozunun bakımının kolay ve zahmetsiz olmasıdır. Minare salyangozları, 20-40 litrelik küçük kapalı akvaryumlarda veya daha büyüklerinde yaşayabilir. Bunların atık üreten canlı organizmalar olduğunu unutmayın. Bu nedenle, akvaryumun sınırlamalarına dikkat edin ve aşırı stoklama yapmaktan kaçının.

Akvaryumdaki Tehlikeler

Filtre Girişleri: Bazen, güçlü güç filtresi girişleri minare salyangozları için tehlikeli hatta ölümcül olabilir. Küçük kabukları su akıntısı tarafından emilebilir ve çıtalara takılabilirler. Suyun çekilmesi çok kuvvetli olabildiğinden su girişine yapışıp ölebilirler. Pek çok hobi sahibi, salyangozları güvende tutmaya yardımcı olmak için girişleri sünger ön filtrelerle kapatmayı seçmektedir.

Minare Salyangozları İçin Akvaryum Koşulları

Su Parametreleri: Minare salyangozlarının çok az dikkat gerektirdiği görülmektedir. Akvaryum koşulları doğru olduğu sürece, kurulu tanklarda fazla çaba sarf etmeden başarılı olurlar. Minare salyangozları çok çeşitli su parametrelerinde başarılı olabilirken, tatlı su topluluğu tank menzilindeki koşulları korumak iyidir:

Akvaryum pH: 7.0- 7.5 arası, sert su ile birlikte

Su Sıcaklığı: 21 – 25 Celcius

Aydınlatma: Standart topluluk akvaryumu aydınlatması

Minare salyangozu bakımı, diğer salyangoz ve karideslerin bakımına benzer. Akvaryum suyunu sık sık test etmek önemlidir. Amonyak ve Nitrit seviyelerinin 0 ppm’de kaldığından emin olun ve Nitrat seviyelerinin yanı sıra organik madde birikimini düzenli kısmi su değişiklikleriyle kontrol edin. Sağlıklı kabuk gelişimi için gerekli olduğundan, suyun ibrenin sert tarafında tutulması da önemlidir. Bazı bileşenler minare salyangozlarına zararlı olabileceğinden bitki gübresi ve ilaç kullanırken çok dikkatli olun. En önemlisi, bakırdan kaçının çünkü küçük miktarlarda bile bakır ölümcül olabilir.

Minare Salyangozu Beslenmesi: Yaşam Alanı ve Davranışlar

Minare salyangozları, günün çoğunu alt tabakanın altında geçiren vahşi yiyicilerdir. Akvaryum dibinde biriken yenilebilir maddeleri bulmak için alt tabakayı kazarlar. Akvaryum ışıkları söndüğünde, minare salyangozlarının yiyecek için diğer sert yüzeyleri temizlemek için alt tabakadan yukarı çıktığı görülebilir. Kazarken, fil gövdesini andıran kabuklarının çok ötesine uzanan uzun ağızları belirir.

Yiyecek Kaynakları: Minare salyangozları, yenmemiş balık yemi, balık gevreği, peletler ve yosun bisküvileri dahil olmak üzere artıkları sever. Ayrıca sert yüzeylerde büyüyen her türlü moloz, döküntü ve yumuşak alglerin tadını çıkarırlar. Minare salyangozları, birçok canlı bitki türü içeren akvaryumların tadını çıkarır. Canlı bitkiler, salyangozların doğal diyetine ek olarak sürekli olarak yenilebilir materyaller atarlar. Minare salyangozları canlı bitkileri yemeye ilgi duymuyor gibi görünüyor, sadece artıkları yerler.

Üreme: Minare salyangozları, özellikle yiyecek bolsa, çok hızlı ve çok sayıda ürerler. Diğer bir deyişle ne kadar çok yiyecek varsa, o kadar çok minare salyangozu çoğalacaktır. Hobi sahiplerinin uyguladığı minare salyangozu popülasyonlarını kontrol etme yollarından biri, uzun vadede yiyecek seviyelerini sınırlamaktır.