Pigme Çöpçü

pigme çöpçü
Yaygın Adı:Pigme Çöpçü
Taksonomi:Callichthyidae
Alt Familya:Corydoradinae
Dağılım:Brezilya’daki Rio Madeira havzasına özgüdür.
Maksimum Standart Uzunluk:3 cm

Yaşam Alanı:

Küçük nehir kolları, dereler, havuzlar ve selle kaplı orman alanları. Genellikle marjinal bitki örtüsü veya ağaç kökleri arasında çok sayıda bulunur.

Akvaryum Boyutu

Bu balıkların oldukça kalabalık bir grubunu yalnızca 45cm x 30cm x 30cm – 42.5 litre ölçülerinde bir akvaryumda tutabilirsiniz.

Bakım Önerileri

Loş aydınlatmayı tercih eder. Bataklık parçaları ve bitki kökleriyle süslenmiş yoğun bir şekilde bitkilendirilmiş bir düzende muhteşem görünür.

Işığı azaltmak için bir yüzey bitki örtüsü katmanız faydalı olabilir.

İsterseniz bir Amazon biyotop kurulumunda da tutulabilir. Bir nehir kumu alt tabakası kullanın ve dalgaların karaya attığı birkaç odun dalı ekleyin (iyice kurutulur ve kabuğu soyulursa kayın ağacı kullanmak güvenlidir) ve de elbette bitki kökleri.

Su bitkileri kullanılmamalıdır. Birkaç avuç kuru yaprak (yine burada da kayın ağacı iyidir ve meşe de uygundur) doğallık hissini tamamlar. Tahta ve yaprakların suyu açık çay rengine boyamasına izin verin, eski yaprakları çıkarın ve suyu çürütmemeleri veya kirletmemeleri için birkaç haftada bir değiştirin. 

Su Koşulları

Sıcaklık: 22 – 26 ° C

pH: 6.4 to 7.4

Sertlik: 2 ila 15 ° H arasında, ancak tercihen 8’in altında olmalıdır.

Pigme Çöpçü Beslenme

Sunulan herhangi bir yiyecek, ağzı için yeterince küçük olmalıdır.

Kurutulmuş yiyecekleri tüketebilecektir, ancak bunlar akvaryuma eklenmeden önce öğütülmüş olmalıdır.

Balığın en iyi rengini alması ve optimal koşullarda yaşaması için diyetin iyi bir kısmının elenmiş su piresi veya artemya larvaları gibi küçük canlı ve dondurulmuş yiyeceklerden oluşması gerekir.

Davranış ve Uyumluluk

Çok barışçıldır ancak küçük yetişkin boyutu nedeniyle ideal bir topluluk balığı olamamaktadır.

Daha büyük akvaryum arkadaşları tarafından kolayca sindirilebilir ve onlarla besinler erişim konusunda  rekabet edemez.

Melek balığı ve büyük yayın balığı gibi genellikle topluluk akvaryumlarında bulundurulan birçok popüler balık da onu ideal bir atıştırmalık olarak  görecektir.

Pigme çöpçüyü tek başına veya benzer büyüklükteki tetragiller familyasındaki tatlı su balıklarıyla veya belki bazı küçük tatlı su karidesi gibi diğer küçük türlerden oluşan bir toplulukta tutun.

Doğada da gruplar halinde yaşadıklarından, en az 6, tercihen 10 veya daha fazla adet birden satın almak en iyisidir.

Oldukça sıkı bir şekilde sürü hayatı sürdüklerini, kendilerine daha fazla güven duyduklarını ve fazla sayılarda tutulduğunda çok daha etkili göründüklerini göreceksiniz.

Akvaryumdaki diğer küçük balıklarla da oldukça mutlu bir şekilde sürü oluşturacaklardır

Pigme Çöpçü Cinsiyet Ayrımı

Yukarıdan bakıldığında kolayca cinsiyetlendirilir. Dişiler, özellikle yumurta dolu olduklarında, erkeklere göre belirgin şekilde daha yuvarlak ve daha geniş gövdelidir. Ve ayrıca erkeklere göre genellikle biraz daha büyüktürler.

Pigme Çöpçü Üreme

Diğer çöpçü türlerine benzer bir şekilde yetiştirilirler, ancak yavrular boyutları nedeniyle biraz daha fazla bakım gerektirir.

Yetiştirme akvaryumunu çıplak dipli, kumlu veya ince çakıl zeminli olarak kurun. Hava ile çalışan sünger veya kutu tipi filtreleme kullanın. Yaklaşık 24 derecelik bir sıcaklık ve 6.5’lik bir pH uygun olacaktır.

Çöpçü yetiştiriciliğinde dişi başına 2 erkek tavsiye edildiğinden, erkeklerin dişilere oranının daha yüksek olması genellikle daha iyidir.

Grubu canlı, dondurulmuş ve kurutulmuş gıdalardan oluşan bol çeşitli bir diyetle üremeye uygun hale getirin.

Dişiler gözle görülür şekilde yumurta ile dolduğunda, daha soğuk suyla büyük oranda bir (% 50-70) su değişimi gerçekleştirin ve akvaryumdaki oksijenasyon ile sirkülasyonu artırın. Balık yumurtlayana kadar bunu günlük olarak tekrarlayın.

Bu noktada, genel çöpçü yetiştiriciliği üzerine birkaç notu gözlemlemeye değer. Çoğu tür, kendi ülkelerinde yağışlı mevsimde üreyen mevsimsel yumurtlayanlardır.

Bu nedenle yazın yetiştirme girişimleri başarısız olursa, tekrar denemeden önce kışa kadar beklemeye değer olabilir.

Ek olarak, bazı türlerin cinsel olarak olgunlaşması birkaç yıl sürebilir, bu nedenle sabırlı olun. Son olarak, bazen su değişikliklerinin zamanlaması, oksijenasyon seviyeleri vb. gibi farklı faktörler sonucu değiştirebilir.

Şanssız olduğunuzu düşünüyorsanız, farklı yaklaşımları denemekten korkmayın.

Balık yumurtlamaya karar verirse, yumurtalarını genellikle su akışının oldukça yüksek olduğu bir alana, yani genellikle akvaryumun camına bırakırlar.

Alıcı bir dişi, erkeğin göğüs yüzgeci ve gövdesi arasında dişileri kavradığı klasik “t-pozisyonunu” almadan önce, erkeğin onu ağız kenarlarında bulunan duyargalarıyla okşamasına izin verecektir.

Daha sonra erkek bir miktar sperm salgılar ve bunun dişinin ağzından ve solungaçlarından geçerek pelvik yüzgeçlerine doğru yönlendirdiği düşünülür. Bu döllemeden sonra, döngü tekrarlanmadan önce yumurtayı bırakmak için uygun bir yer bulmak için yüzerek uzaklaşır.

Balıklar grup halindeyse, bir sonraki dölleme için seçilen kişi olma çabasıyla bir yumurtayı bırakmaya giderken çoğu zaman bir dişiyi kovalayan birden fazla erkek görürsünüz.

Yetişkinler fırsat bulurlarsa yumurtaları yiyecekler, bu yüzden yumurtlama tamamlandığında birkaç seçeneğiniz var.

Ya yetişkinleri çıkarın ve yavruları aynı akvaryumda büyütün ya da yumurtaları hareket ettirin ve başka bir yere götürün.

Yumurtaları taşımaya karar verirseniz, oldukça sağlam olduklarını görürsünüz. Yeni kap, yumurtlama akvaryumuyla aynı suyu içermeli ve benzer şekilde iyi oksijenlenmiş olmalıdır.

Yumurtaları çatlatmaya karar verdiğiniz her yerde, mantar oluşumunu önlemek için suya birkaç damla metilen mavisi eklemek her zaman en iyisidir.

O zaman dahi, bazı yumurtalar muhtemelen mantar olacaktır ve mantarın yayılmasını önlemek için bu yumurtalar tespit edilir edilmez derhal çıkarılmalıdır.

Yumurtalar 3-5 gün arası bir sürede çatlar. Mikrosolucan veya artemya larvalarıyla beslenebilecek büyüklüğe gelene kadar yavrular, infuseria kültürleriyle beslenmelidir.