Akvaryum Gül Bitkisi, sağlam yapısı, canlı kırmızı rengi ve bakım kolaylığı nedeniyle tartışmasız en iyi sucul bitkilerden biridir.
Akvaryum Gül Bitkisi’nin başarı oranının çok yüksek olduğunu bilin. Bu bitki akvaryumunuzun orta ve arka planında çekici bir görünüm yaratma konusunda iyi bir iş çıkaracaktır.
Ev akvaryumunuzda Akvaryum Gül Bitkisi’ni nasıl yetiştirebileceğiniz ve ona nasıl bakabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Akvaryum Gül Bitkisi Hakkında Hızlı Notlar
Yaygın Adı: Akvaryum Gül Bitkisi
Bilimsel Adı: Ludwigia Repens
Bakım Kolaylığı: Kolay
Aydınlatma: Düşük ile Orta Arası
İdeal pH: 6.0 – 8.0
İdeal GH: Yumuşak ile Sert Arası
İdeal Sıcaklık: 20 – 28 °C
İdeal Alt Tabaka: Besin Açısından Zengin
Büyüme Şekli: Kök
Büyüme Hızı: Hızlı
Akvaryumdaki Yeri: Orta Zemin ve Arka Plan
Boyut: Budanmadığı Takdirde 50 cm’ye Kadar
CO2: Düşük Olmasına Gerek Yoktur
Üreme: En İyi Filizleri Kesin
Renk: Yeşilden Kırmızımsıya
Akvaryum Gül Bitkisinin Kökeni
Akvaryum Gül Bitkisi, Onagraceae familyasındaki çiçekli bir bitki türüdür.
Kozmopolit bir dağılım gösteren, Orta ve Güney Amerika’ya özgü yaklaşık 82 su bitkisi türüne sahip Ludwigia cinsine aittir. Bu cins, ünlü İsveçli botanikçi ve zoolog Carl Linnaeus tarafından Christian Gottlieb Ludwig’in (bir Alman Botanikçi) soyadıyla adlandırılmıştır. Taksonomik hiyerarşisinin kısa bir özeti:
Alem: Plantae (Bitkiler Alemi)
Şube: Trakeofitler (Bitki içinde su ve mineralleri iletmek için odunlaşmış dokulara sahip büyük bir bitki grubu).
Sınıf: Kapalı tohumlu bitkiler (Magnoliophyta olarak da bilinen çiçekli bitkiler, 64’den fazla grup, 416 aile, 13.000 bilinen cins ve 300.000 tür ile en çeşitli kara bitkileri grubudur).
Grup: Myrtales (Çiçekli bitkiler grubu).
Familya: Onagraceae (Willowherb familyası veya çuha çiçeği familyası olarak bilinen yaygın bir çiçekli bitkiler familyası. 17 cinste 650 tür bitki, çalı ve ağaç içerirler).
Cins: Ludwigia (Amerika kıtasına özgü yaklaşık 82 su bitkisi türü).
Akvaryum Gül Bitkisinin Yaşam Alanı
Bu bitki, Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyi ve Meksika’ya özgüdür. Genellikle Kuzey ve Orta Amerika’nın tropikal sularında bulunur. Ayrıca hendeklerin, göletlerin, nehirlerin, akarsuların ve göllerin sığ sularında ve Asya, Afrika ve Avustralya’da da görülmektedir.
Akvaryum Gül Bitkisi, kısmen su altında veya tamamen suya daldırılmış olarak yetiştirilen suda yaşayan, çekici görünümlü bir bitkidir. Bu, tamamen su altında büyüdüğünde, koyu yeşilden kahverengimsi kırmızıya veya koyu kırmızıya kadar değişen renklerde loblu yaprakları muhafaza eden renkli gövdeli bir bitkidir.
Akvaryum Gül Bitkisi, ortalama yaprak büyümesine bağlı olarak 30 – 50 cm uzunluğa ve 4 – 6 cm genişliğe kadar sürünen gövdelere sahip, yoğun, mat görünümlü çok yıllık bir bitkidir.
Akvaryum Gereksinimleri ve Su Parametreleri
Akvaryum Büyüklüğü
Akvaryum Gül Bitkisi, uygun şekilde bakımı yapıldığında çok küçük akvaryumlar için bile uygundur. Dolayısıyla çeşitli akvaryum boyutlarında gelişimini sürdürebilir.
Bununla birlikte, Akvaryum Gül Bitkisi’ni barındırmak için önerilen minimum akvaryum boyutu 40 litredir.
Su Tipi, Sıcaklık, Sertlik ve pH
Sıcaklık: Optimum su sıcaklığı 20 – 28 °C aralığında olmalıdır. Bitki biraz daha düşük sıcaklıklara da tahammül edebilir.
pH: Akvaryum Gül Bitkisi, 6,0 – 8,0 pH değerine sahip akvaryum suyunda en iyi şekilde gelişecektir.
Sertlik: Bitki yumuşak veya sert suyu kolayca tolere edebilir ancak en iyi şekilde 3 – 8 GH aralığındaki yumuşak veya orta sularda yaşar.
Aydınlatma
Akvaryum Gül Bitkisi, aydınlatma gereksinimlerinden bahsedilecek olursa bakımı en kolay bitkilerden biridir. Hem alçak hem de yüksek ışığı tolere edebilir.
Başlangıçta, yaprak dökmeyen bir bitki olarak tanımlanmıştır. Bununla birlikte, popüler bir bitki olmasının nedenlerinden biri de ışığa bağlı olarak sergileyebileceği renk aralığıdır – düşük ışıkta yeşilden, orta derecede kırmızımsıya (sarı hatta mor ton) kadar.
Genel olarak Akvaryum Gül Bitkisi, düşük teknolojili akvaryumlar için iyi bir seçimdir.
Önemli: Son yıllarda hobiciler, bu türün parlak kırmızı yapraklı farklı çeşitlerini ürettiler (varyant “Kırmızı”, “Süper kırmızı”, “Rubin” vb.). Bakım gereksinimleri, daha fazla ışığa ihtiyaç duymaları dışında orijinal Akvaryum Gül Bitkisi türlerinden farklı değildir.
Düşük ışık mevcudiyetinde, Akvaryum Gül Bitkisi’nin “kırmızı versiyonlarının” yaprakları düşme eğilimindedir ve ayrıca bitkinin renginin solması muhtemeldir. Yaprakların her zaman canlı kalmasını ve kırmızımsı tonunu korumasını sağlamak için en azından orta düzeyde aydınlatmaya ihtiyacı vardır.
Zemin
Akvaryum Gül Bitkisi, sağlıklı bir kök sistemini destekleyecek, kaliteli, besin açısından zengin bir zemine ekilebilir.
Akvaryum Gül Bitkisi’nin kum alt tabakasında köklerinin boğulabileceği için sorun yaşayabileceğine dair bazı raporlar vardır.
Not: Akvaryum Gül Bitkisi akvaryumda yüzer halde bile bulundurulabilir, ancak ekme işlemi en iyi sonuçları verir.
Akvaryum Gül Bitkisi Yetiştirme
Ludwigia Repens, akvaryumların ortasına veya arka planına dikim için idealdir. Dört ila beş sağlıklı kesim veya kökleri olan gövde elde edin. Alt tabakaya (2,5 cm derinliğe) yerleştirin.
Bitkileri uygun şekilde araladığınızdan emin olun, bu şekilde daha iyi büyüyecekler ve akvaryumda harika bir kontrast oluşturacaklar.
Not: Birbirlerine çok yakın gruplamayın. Aksi takdirde alt yapraklar ışıktan mahrum kalır ve ölür.
Üreme, tıpkı diğer gövdeli bitkiler gibi kolaydır, üst filizleri kesin ve alt tabakaya yeniden dikin. Alt tabakada sağlam bir tutuş sağlamak için ekimden önce daima alttaki yaprakları çıkarın.
Bakım Yönergeleri
Akvaryum Gül Bitkisi, bakımı en kolay bitkilerden biridir. Doğada, çoğu zaman yerel su yollarına yönelik tehdit içeren istilacı bir bitki olarak kabul edilir.
Akvaryumlarda, bu bitki ihtiyaçları karşılandığında hızlı büyür ve filizleri ayda en az iki kez veya su yüzeyine yaklaştıklarını fark ettiğinizde sürekli olarak budanma ihtiyacı olacaktır.
Akvaryum Gül Bitkisini budamak çok da zor değildir, sadece üst yanal filizlerini kesmek için budama makası kullanın, bitkiyi daha gür hale getirecek çok sayıda yan filiz geliştirecekler.
Bu fırsatı ayrıca enfeksiyon, stres veya balık / salyangoz saldırganlığının neden olduğu ölü, kırık ve hasar görmüş yaprakları çıkarmak için de kullanabilirsiniz.
Kesilen parçalar akvaryum zeminine tekrar yerleştirilebilir veya plastik torbalarda doğrudan imha edilmek üzere toplanabilir. Ayrıca bitkiye ihtiyacı olan arkadaşlarınıza da hediye edilebilir.
Akvaryum Gül Bitkisinin en büyük gereksinimi, yeterli aydınlatma ve besin maddesinin sağlanmasıdır.
Yapraklarda biraz kırmızımsı bir ton görmek istiyorsanız, yaprakların kırmızı pigmentasyonunu yoğunlaştırmak için her zaman en az 8-10 saat orta derecede ışık tutunuz.
Yeterli aydınlatmaya erişimi olmayan bitkiler daha uzun ve ince büyümekle beraber yaprakları çok fazla canlı kırmızı renk göstermez.
Düzenli olarak CO2, mikro besinler ve demir yönünden zengin gübrelerin dozlar halinde verilmesi, Akvaryum Gül Bitkisi’nin büyümesini ve renklenmesini büyük ölçüde artıracaktır.
Faydaları
Su Manzarası: Akvaryum Gül Bitkisi, su manzarasını güzelleştirmek için en iyi seçeneklerden biridir. Akvaryumlarda gerçekten güzel büyüyor ve çok havalı görünüyor.
Fazla Besin Maddelerinin Uzaklaştırılması: Akvaryum Gül Bitkisi hızlı büyüyen bir bitkidir, yani akvaryum suyundaki fazlalık besin ve nitratların giderilmesine yardımcı olur.
Gaz Ceplerini Önler: Akvaryum Gül Bitkisi güçlü bir kök sistemine sahip olmasa da, alt tabakadaki anaerobik ceplerin parçalanmasına yardımcı olacaktır.
Not: Hidrojen sülfit cepleri (H2S, bu gaz çürük yumurta gibi kokar) balıklarınız veya karidesleriniz için gerçekten tehlikeli olabilir.
Yiyecek Arama Yeri: Bu bitki, yeni yumurtadan çıkmış yavru balıklar ve karidesler için ideal bir ilk besin olan biyofilmin büyümesi için elverişli bir yer olacaktır.
Barınak: Akvaryum Gül Bitkisi, utangaç balıklar ve karidesler için barınma ve saklanma noktaları sağlayacaktır.
Oksijenasyon: Tüm bitkilerde olduğu gibi akvaryumdaki su tabakasının oksijenlenmesine yardımcı olur.
Özet
Akvaryum Gül Bitkisi, akvaryumlarında çeşitli renklere sahip olmayı seven hobi sahipleri, özellikle de Hollanda tarzı akvaryum manzalarından hoşlananlar tarafından en çok aranan bitkilerden birisidir.
Akvaryum peyzajı için çok yönlü ve zahmetsiz bir bitki mi arıyorsunuz? Akvaryumunuzun ortasına veya arka planına kırmızı tonlar eklemek ister misiniz? Başka yere bakmayın, Akvaryum Gül Bitkisi sizin için mükemmel seçim olacaktır!