Siyah Tetra

siyah tetra

Siyah tetra, birkaç nedenden dolayı en sevilen tatlı su türlerinden biridir. Akvaryumunuzdaki diğer balıklardan ayıran farklı ve ilginç bir görünüme sahiptirler.

Bakılması çok kolay bir türdür. Bu, onları tüm beceri seviyelerindeki akvaryumcular için ulaşılabilir bir seçenek haline getirir!

Bu kılavuz size siyah tetra bakımı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğretecektir. Yaşam alanı gereksinimlerini, su parametrelerini, akvaryum arkadaşlarını, üreme ve yetiştirilmesi ile çok daha fazlasını anlatacağız.

Dayanıklı ve bakımı kolay olan siyah tetra, adının aksine çeşitli renklerde görülebilen bir balıktır. Vahşi siyah tetra koyu renkliyken, evcil yetiştirilen çok renkli çeşitleri de mevcuttur. En az altı veya yedi adeti, sağlıklı ve mutlu bir balık sürüsü oluşturur.

Ancak onları daha küçük türlerle barındırmaktan kaçının çünkü siyah tetralar boyutça küçük olan balıkları bazen kıstırır.

Bu aktif, hızlı hareket eden tür, akvaryuma yeni başlayanlar için harika bir seçimdir.

Türe Genel Bakış

Bilimsel Ad: Gymnocorymbus ternetzi
Yetişkin Boyutu: 5 cm
Yaşam Beklentisi: 5 yıl

Özellikler

Familya: Characidae
Köken: Rio Paraguay, Rio Guapore, Bolivya
Sosyallik: Barışçıl, iyi topluluk balığı
Akvaryum Seviyesi: Ortalarda yaşar
Asgari Akvaryum Boyutu: 40 Litre
Diyet: Omnivor, Çoğu besini tüketir.
Üreme: Yumurtlama
Bakım: Kolay
pH Aralığı: 5.8-8.5
Sertlik: 15 dgH’a kadar
Sıcaklık: 20-26 C
Menşei ve Dağılım
Siyah tetralar, Brezilya’daki Guapore ve Paraguay nehirlerinin küçük, nispeten yavaş kolları ve derelerinde ortaya çıkar ve orman örtüsü siyah tetralara hem gölge hem de yiyecek sağlar. Genellikle böcekleri, kabukluları ve küçük kurtları yedikleri su yüzeyinin yakınında toplanırlar. Başlangıçta sadece doğadan vahşi olarak yakalanmış olanları mevcuttu, ancak şimdi satılan tüm örnekler tamamen evcil yetiştirildi ve bu popüler balığın bir dizi yeni insan yapımı varyasyonuna ortaya çıktı.

Siyah tetranın birçok çeşidi olduğu gibi Gymnocorymbus socolofi ve Gymnocorymbus thayeri gibi türler sıklıkla siyah tetralarla karıştırılır. Bu türlerin ikisi de akvaryumcularda o kadar sık ​​bulunmaz ve siyah tetra kadar popüler değildir.

Renkler ve İşaretler

Tetra ailesinin en tanınmış üyelerinden biri olan siyah tetra, ayırt edici siyah sırt ve dışkıl yüzgeçleri ve vücuttaki dikey siyah çizgilerle kolayca tanınır. Doğal olarak oluşan renk varyasyonları beyazdan pembemsi tona kadar çeşitlilik gösterebilir. Ancak, evcil yetiştirme yoluyla bir dizi farklı renkli türün yanı sıra uzun yüzgeçli türler de üretilmiştir.

Siyah tetralar nispeten küçük boyutlarda kalır ve yaklaşık 5 cmlik bir yetişkin uzunluğuna ulaşır. Uzun yüzgeçli çeşitler gibi melez türler biraz daha büyük olma eğilimindedir. Siyah tetra yaklaşık bir yılda olgun boyutuna ulaştığında, normal koyu rengi yavaş yavaş gümüşi bir griye dönüşmeye başlayacaktır. Balığın yaşı beş veya daha fazla olduğunda, genellikle oldukça soluk renklidir. Bu balıklar ayrıca stresli dönemlerinde veya hasta olduklarında soluklaşır.

Siyah Tetra Hastalıkları

Diğer tatlı su balıkları gibi, Siyah Etek Tetraları da çeşitli hastalıklara eğilimlidir. Balıklarınız, stresin neden olduğu parazitik bir enfeksiyon olan Ich yaşayabilir.

Tüm vücutta gözle görülür beyaz lezyonlara neden olur.  Derhal ele alınmazsa, Ich ölümcül olabilir. Çoğu durumda, kötü su koşulları, stresle de doğrudan ilişkili olan Ich’nin birincil nedenidir.

Düzenli olarak su testleri yaparak ve gerekli değişiklikleri yaparak problem yaşama olasılığını azaltabilirsiniz.

Hangi balıklarla beslenir?

Siyah tetralar en iyi altı veya daha fazla balıktan oluşan gruplar halinde tutulur. Huzurlu doğaları nedeniyle mükemmel bir topluluk balığı olurlar.

Bazı balık sahipleri, bazen daha yavaş hareket eden balıkların yüzgeçlerini ısırabildiklerini bildiriyorlar.

Siyah Tetra Bakımı

Siyah tetralar, nötr renkli çakıl zemine sahip  hafif aydınlatmalı akvaryumlarda yaşamayı tercih edilmesine rağmen, çeşitli koşullara uyum sağlayan kaprissiz bir türdür.

Doğal ortamlarında büyük bitkilere alışkındırlar ve açık yüzme alanlarına sahip iyi bitkiledirilmiş bir akvaryumun tadını çıkarırlar.

Su konusunda fazla talepkar olmamakla birlikte, yumuşak, asidik suyu tercih ederler. İdeal olarak, bu türler ani değişikliklere tolerans göstermediğinden, bunları başlangıçtan itibaren sürekli olarak aynı su koşullarında beslemelisiniz.

Daha soğuk suya aktarmak tetraları strese sokabilir ve onları bir dizi hastalığa karşı oldukça savunmasız bırakır.

Su konusunda doğru ölçümler aldığınızdan emin olmak için güvenilir bir su testi kitine yatırım yapmak iyi bir fikirdir. Bu balıklar oldukça dayanaklı olsalar da, su parametrelerindeki herhangi bir önemli değişiklik ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Su kalitesini daha da artırmak için, suyun yüzde 25 ila 50’sini iki haftada bir değiştirmenizi öneririz. Bu, uzun vadede su kalitesini önemli ölçüde artıracaktır.

Ayrıca, akvaryumun güçlü bir filtreleme sistemine sahip olması önemlidir. Tek başına tonlarca atık üretmeseler de, büyük bir grup siyah tetra su kalitesini hızla değiştirebilir. Filtreniz, amonyak ve nitrat seviyelerini nispeten düşük tutabilmeli ve her türlü atıktan kurtulabilmelidir.

Siyah Tetra Beslenmesi

Siyah tetralar, canlı, taze, dondurulmuş, dondurularak kurutulmuş veya pul yiyecekler dahil olmak üzere hemen hemen her yiyeceği kolayca tüketir.

Cinsin en uygun sağlık koşulları için, yüksek kaliteli pul yiyecekler, salamura karides ve her tür solucan ile sebze takviyeleri ve mavi-yeşil alg içeren çeşitli yiyecekler sağlayın.

Cinsiyet Ayrımı

Dişi siyah tetralar genellikle erkeklerden daha büyük ve daha yuvarlak bir vücuda sahiptir. Dişilerdeki dışkısal yüzgeç, karın üzerindeki dikey siyah şerit ile paralel uzanır. Erkeklerin kuyruk yüzgecinde ara sıra beyaz lekeler görülür; daha küçüktürler, daha geniş bir dışkısal yüzgeç ve daha dar ve daha sivri bir sırt yüzgeci vardır.

Siyah Tetra Üreme

Siyah tetralar, erkeklerin dişilerden birkaç adet fazla olduğu gruplarda yumurtlayabilir; çiftler halinde de bu durum gerçekleşebilir. Çiftler veya gruplar halinde yumurtlayan tüm balıkları canlı yemlerle koşullandırın. Kullanabileceğiniz canlı yiyecekleriniz yoksa, dondurulmuş canlı yiyeceklerle ikame edebilirsiniz.

Bu türler yapışkan yumurtalarını bitkiler arasında dağıtmayı tercih eder, bu nedenle Java Yosunu gibi bol miktarda ince yapraklı bitki temin edin. Loş bir tankta su sıcaklığını 25 ila 26 derece arasında tutun.

Daha büyük erkekler genellikle yumurtlama dönemlerinde koruyacakları bir bölgeyi belirleyebilir. Yumurtlama gerçekleştiğinde, yumurtaları hızla tüketecekleri için ebeveynleri akvaryumdan çıkarın. Yaklaşık bir gün sonra yumurtalar çatlayacaktır. Siyah tetraları, yaklaşık iki yaşına kadar cinsel açıdan olgunluğuna ulaşmazlar.