Kendi su piresi akvaryumunuzu yetiştirmek ve büyütmek ister misiniz? Bu küçük plankton benzeri tatlı su kabukluları, yaklaşık 3 milimetre veya daha küçük bir uzunlukta büyürler. Akvaryumlarında neredeyse dikey olarak yüzmelerini izlediğinizde aslında sevimli görünürler. Bir akvaryum içinde büyük gruplar halinde oldukça mutlu yaşarlar, böylece balıklarınızı, iribaşlarınızı, semenderlerinizi veya suda yaşayan böceklerinizi beslemek için ihtiyaç duyduğunuzda onları kullanabilirsiniz.
Bu yazımızda, başarılı, taze ve sürekli bir gıda kaynağına sahip olabilmeniz için bu ufak su pireleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Su Piresi Akvaryumu Kurmak
Su Pireleri, akvaryumda tutulabilen tatlı su canlılarıdır. Bir akvaryumda aranacak en önemli şey, derinlikten daha büyük bir yüzey alanıdır. Bu, göletlerin doğal ortamlarını ve diğer tatlı su habitatlarını taklit etmeye yardımcı olur.
Su mercimeği, karides veya salyangoz gibi tatlı su bitkileri ve algler onların gelişmesine yardımcı olur. Su piresi ayrıca, tuzlu su karidesi gibi suyu temiz tutar, ancak binlerce su pireniz varsa, suyu olduğundan çok daha bulanık gösterebilirler. Özellikle bebekler ve gençler, suyun yüzeyinde yaşamayı çok daha fazla tercih ederler.
Su sıcaklığını 20 santigrat derece civarında tutmanız gerekir. Akvaryuma su mercimeği gibi tatlı su bitkileri de eklenebilir.
Klor, su piresini öldürür. Bu yüzden önce suyunuzun uygun şekilde ayarlandığından emin olmalısınız. Suyu en az ayda bir kez değiştirin ve suyun yarısını akvaryumunuzdan alın ve yerine kloru giderilmiş tatlı su koyun. Başka bir akvaryumdan kullanılmış taze balık suyu veya kendi havuzunuzdan su eklemek uygun olacaktır.
Su piresi ışığa duyarlıdır, bu nedenle 7/24 çalışan akvaryumunuzda bir ışık olması gereklidir.
Akvaryum Kurulumu
Akvaryumunuzu fiziksel olarak nereye yerleştirdiğiniz önemlidir.
Bazı su piresi sahipleri akvaryumlarını dışarıda tutarken, aşağıdaki nedenlerden dolayı akvaryumu içeriye almak en iyisidir.
Sıcaklık – iç mekanlarda daha az sıcaklık dalgalanması vardır.
Sivrisinek larvası – su piresi tarafından yenmeyen sivrisinek yumurtaları, sivrisineklere dönüşen larvalara dönüşür.
İstilacı türleri önleyin – kapalı bir akvaryumda Kiklop gibi diğer türlerle sorun yaşamazsınız.
Akvaryum Havalandırması
Havalandırma daha yüksek verim sağlayacaktır, bu nedenle tavsiye edilir. Havalandırmayı akvaryumun bir ucuna yerleştirdiğinizde, su piresi daha sakin su isterse diğer uca yüzebilir. Standart hava boruları suyun akmasına yardımcı olacaktır. Durgun su yerine havalandırma daha çok tercih edilir. Bu, veriminizin artmasına yardımcı olur.
Havalandırma aynı zamanda başka bir sorunu da çözer – su mercimeği gibi tatlı su bitkilerinin kontrolü ele geçirmesini engeller. Sabit kabarcıklar bir alanı temizleyebilir.
Su Piresi Akvaryumu Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
Su Piresi akvaryumu kurmanın yanı sıra, duymuş olabileceğiniz veya okuduğunuz, doğru olmayan bazı efsaneler vardır.
Yeşil Su
Su piresi için yeşil suya veya yeşil suyla başlamanıza gerek yok. Su pireleri o kadar harika su temizleyicileridir ki iki günde litrelerce su temizleyebilirler. Bu yüzden bol miktarda yiyecek mayası eklemekten korkmayın. Akvaryum ne kadar küçükse, o kadar az yeşil su görürsünüz çünkü su piresi suyu çok hızlı temizler.
Her 8 Günde Bir Üreme
Bir yavru su piresinın olgunlaşması ve üremeye başlaması sadece sekiz gün sürer. Her su piresinin 10 yavrusu vardır. Bugün 100 su pireniz varsa, haftada 1000 su pireniz olur.
Ancak yaşam döngüleri sadece birkaç aydır.
Yiyecek Miktarlarını Hafife Almayın
2. maddede görüleceği üzere, su piresi popülasyonu hızla artar. Bu nedenle, ne kadar yediklerini ve ne kadar hızlı büyüyüp çoğaldıklarını hafife almamalısınız. Günlük hasat yaptığınızda bile, bu hala uğraşılması gereken ciddi üreme popülasyonu sayılarıdır.
Su Piresi Nüfus Çöküşünü Yönetmek
Su piresi çok hızlı ve çok sayıda ürediği için nüfus çökmeleri yaşayabilirsiniz. Bu özellikle daha küçük akvaryumlar için geçerlidir. Bu nedenle en az 200 litrelik bir akvaryum edinmelisiniz.
Su Piresi Beslenmesi
Su piresi, doğal gölet habitatlarında algler, bakteri florası ve kendilerinden bile daha küçük olan diğer küçük plankton canlıları ile beslenir. Ancak akvaryumunuzda onları aktif kuru maya ile beslemelisiniz.
Su piresi ayrıca yosun da yiyecektir, böylece bu yeşil bitkilerden bazılarını akvaryumların kenarlarında yetiştirebilirsiniz.
Akvaryumunuza spirulina tozu da ekleyebilirsiniz. Bu, suyu da yeşile çeviren güzel bir yosun yemidir.
Su Piresini Ne Sıklıkla Beslemelisiniz?
Bu, akvaryumdaki suyun durumuna bağlıdır. Su berraklaştığında, beslenme zamanı gelmiş demektir.
Su Piresi Nasıl Toplanır?
Balıklarınızı ve diğer suda yaşayan hayvanlarınızı beslemek için canlı su pirenizi akvaryumunuzdan toplamak basit ve kolay bir işlemdir. Tek ihtiyacınız çok ince elekli bir akvaryum süzgeç ağı ve su piresini koyabileceğiniz bir kaptır.
Su Piresi ve Karides için Filtreli Süzgeç – 5li Set
Orijinal fiyat: 9.78$.4.99$Şu andaki fiyat: 4.99$.
Açıklama
Özellikler:- Yavru balık, su piresi ve karides için özel olarak tasarlanmıştır.
- Süper ince ağ, su piresi, yavru balık ve karidesleri etkili bir şekilde filtreleyecektir.
- Yüksek yoğunluklu ve yüksek kalite.
- Petshoplarda da kullanılabilir. Dayanıklıdır, taşınabilir.
Ek bilgi
Marka adı | Let’s Pet |
---|---|
Malzeme | Plastik |
Sadece birkaç hafif kepçeden sonra şaşırtıcı derecede fazla miktarda su piresi elde edebilirsiniz. Çok küçüklerdir.
İstediğiniz kadar toplayabilirsiniz. Bununla bir nüfusu yok edemezsiniz. Çünkü hızla çoğalacaklardır. Ayrıca hasat işlemi mevcut su piresi için hayatı daha iyi hale getirir.
Su piresi üretimi, fazla miktarda akvaryum ve balığa sahip kişiler için mantıklı olsa da ev kullanımı için hazır yem almak daha kolay ve ucuz bir çözüm olabilir.
Aşağıda paylaştığımız kurutulmuş su piresi yemi, önemli bir süre için yeterli olacaktır.