Yeşil Su Üretimi

yeşil su üretimi

Yeşil su, alg veya su yosunu içeren su için kullanılan genel bir terimdir. Bu canlılar hem de hayvanların özelliklerini paylaşan küçük tek hücreli yaratıklardır. Besin zincirinde daha büyük hayvanlar tarafından yenirler.  

Bazı küçük balık türleri için akvaryuma az miktarda yeşil su eklenmesi uygundur. Balıklara zarar vermez ve hayatta kalma oranına yardımcı olur.

Çoğunlukla su piresi ve salamura karidesi gibi diğer canlıları beslemek için yeşil su kullanılabilir.   

Üretime, 4-5 litrelik bir kavanozla başlayabilir ve yaklaşık ½ tatlı su ve ½ berrak akvaryum suyu koyabilirsiniz. Suyunuzda klor veya başka kimyasallar varsa, kullanmadan önce birkaç gün bekletmelisiniz. Eğer o akvaryumda hasta balıklarınız varsa o akvaryumun suyunu kullanmayın. Akvaryum suyu mikro besin sağlamak için kullanılır. Başka bir kültürden bir bardak yeşil su ekleyin. Sonrasında bu karışımı güneşe koyun, kendi kendine yeşile dönmeye başlayacaktır. 

Kavanozu güneşli bir pencereye yerleştirin. Elinizde yoksa yapay ışık kullanabilirsiniz. 60 watt’lık kompakt floresan ampullerden biri, elektrik faturanızı minimum düzeyde etkileyerek çok fazla ışık üretir. Kavanozun günde yaklaşık 15 saat civarında ışık görmesi gereklidir. Ne yetiştirdiğinize bağlı olarak, alt kısmın yeşillenmeye başladığını görebilirsiniz. Kavanozu her gün karıştırmanız yararlı olacaktır. Işığı engelleyen, kenarlarda oluşan algleri yemek için birkaç koç boynuzlu salyangoz ekleyebilirsiniz.  

Su yaklaşık 10-14 gün içinde koyu yeşile dönecektir. Kullandığınız suyu tatlı su ile değiştirin. Kültürün çok uzun durmasına izin verirseniz sararır ve çöker. Bunu önlemek için kültür koyu yeşile döndüğünde sulandırmak en iyisidir. İçinden birkaç bardak ayırarak gerisini boşaltın. Yeni kültürü başlatmak için ayırdığınız yeşil suyu kullanabilirsiniz.  

Ayrıca sıcak aylarda dışarıda yeşil su da yetiştirebilirsiniz. Beyaz bir kovaya temiz su doldurun. Suyunuzda klor varsa birkaç gün bekletin. Bir çay kaşığı çözünür bitki gübresi ekleyin ve bir bardak yeşil su ekleyin. Yosunları askıda tutmak için her iki günde bir karıştırın. Haftada bir kez kovanın yaklaşık 2/3’ünü su piresi havuzunuz varsa içine dökebilirsiniz. Sonrasında kovayı temiz su ve biraz daha gübre ile doldurabilirsiniz.