Ters dönen balık nasıl kurtarılır? 6 Yöntem

Akvaryumun tepesinde duran ancak henüz ölmemiş (hatta aktif olarak hareket eden) bir balık.
Buna tanık olmak kafa karıştırıcı olabilir. Bu neyi işaret ediyor?

Aslında, bu sadece akvaryum balığı değil, hemen hemen tüm balık türlerinin başına gelebilir.

İlk aşama, yana doğru veya hatta burun aşağı-kuyruk yukarı yüzme fark ettiğiniz anda tespit edilebilir. Balıklardaki herhangi bir dengesizlik, onların sağlığı için potansiyel bir tehdit olarak kabul edilmelidir.

Balığınız neden baş aşağı duruyor, fakat hala canlı ve aktif görünüyor?

Bir balık böyle bir davranış gösteriyorsa, kaldırma kuvvetini dengeleme ile ilgili sorunları olduğu anlamına gelir. Bu olursa, zamanında tepki vermeniz ve hemen tedaviye başlamanız gerekir. İşte baş aşağı yüzen, ancak hayatta kalan bir balığın nedeni:

Balıklardaki yüzme bozukluğu, yüzme keselerinin arızalanmasından kaynaklanır. Yüzme Kesesi Bozukluğundan etkilenen balıklar genellikle düzgün yüzme yeteneğini kaybeder. Hala hayattayken kontrolsüz bir şekilde akvaryumun tepesine doğru yüzerler ve baş aşağı dönerler. Bazı durumlarda balıklar, yukarı doğru yüzemeyecekleri için altta baş aşağı veya yan yatacaklardır. Etkilenen balıklar, yüzme kesesi vücudun alt yarısında yer aldığından, yüzme dengesini korumaya çalışırken zorluklarla karşılaşacaktır.

Balıklarda yüzen mesane hastalığı tek başına öldürücü değildir ve bağımsız bir durumdan ziyade bir semptomdur.

Ters yayın balığı gibi bazı balıklarda karınları yukarıda yüzmenin normal bir karakter özelliği olduğunu unutmayın.

Yüzme Kesesi Hastalığına Ne Sebep Olur?

Yüzme kesesi işlev bozukluğu, yüzme kesesinin geçici veya kalıcı deformasyonundan kaynaklanır. Bir şekilde deforme olduğunda veya daraldığında balık yüzerken vücudunu dengeleme yeteneğini kaybeder.

Bunun arkasındaki nedenler şişmiş bir karından gelen baskı, çok fazla hava yutulması, yaralanma veya bakteriyel enfeksiyon olabilir.

Bazen çok fazla balık yedikten sonra, suyun kaldırma gücünü düzenlemek için bilerek biraz hava yutabilir.

Balığınızı iyileştirmek için tuhaf davranışlarının arkasındaki nedeni araştırmanız gerekir.

Sorunun doğasını çözdükten sonra buna göre davranın.

Yüzme kesesi bozukluğuna neden olan farklı durumlar nasıl tedavi edilir?

Garip davranışı fark ettikten hemen sonra evcil balığınızı bir hastane tankına taşıyın.Bu şekilde, diğer balıkları etkilemeden tedavi üzerinde çok daha fazla kontrole sahip olacaksınız. Tüm yiyecekler veya ilaçlar ait oldukları yere gidecektir – hasta balıklarınızda.

Bazen tedavi günler alabilir. Alım deposundaki su parametrelerini kontrol ettiğinizden ve sağlıklı su kalitesini koruduğunuzdan emin olun.

Bununla birlikte, yüzme kesesi bozukluğunun arkasındaki nedenler ve bunların nasıl tedavi edileceği aşağıda açıklanmıştır:

Yüzme kesesi bozukluğuna neden olan kabızlığı tedavi etmek

Bu, yüzücü mesane bozukluğunun en yaygın belirtisidir.Neyse ki, tedavisi en kolay olanıdır. Kabızlık, şişkin bir mideye neden olur ve bu da yüzücü mesaneye baskı yapar.

Birçok çevrimiçi kaynak, kabızlığı tedavi etmek için balığınızı oruç tutmanızı tavsiye eder.

Fakat, onu gerçekten beslemek daha iyi bir yaklaşım olacaktır. Ancak lif açısından zengin belirli bir besin kaynağı sunmanız gerekir.

Lif, her şeyi balığınızın sindirim sisteminden dışarı çıkmaya zorlayacaktır.

Balıklarınızda kabızlığın neden olduğu yüzme kesesi hastalığını nasıl tedavi edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:

1-Donmuş bir bezelyeyi çözdürün.Bezelyeyi doğal olarak çözülmeye bırakmak daha iyidir. Bununla birlikte, bu hastalık tedavisi zamana duyarlı olabileceğinden, buz çözme işlevinde mikrodalgada pişirmenizi tavsiye ederim

2-Bezelyeyi haşlayın. Bezelyeleri fazla pişirmeden haşlayın.

3-Bezelyenin kabuğunu soyun.Bezelye kabuğu balıklar için yutma zorluğuna neden olabilir. Tedavi için bezelyenin etli iç kısımlarına ihtiyacınız var

4-Bezelyeyi suda bekletin.Bu, balıkların midesindeki bezelyenin şişmesini önlemek için yapılır. Pişmiş bezelye batacağını unutmayın, bu nedenle ıslatmak için sığ bir kap kullanın

5-Balığınızı pişmiş bezelye ile besleyin.Gerekirse elle besleyin. Balık yemi almakta zorluk çekecektir. Hastane tankının kullanışlı olduğu yer burasıdır.

6-Önümüzdeki 24 saat içinde beslemeyi atlayın.Bezelyedeki liflerin balıklarınızın sindirimine yardımcı olmak için işlerini yapmasına izin verin.

7-Arta kalanları temizleyin.Hastane tankları genellikle daha küçüktür. Su hızla kirlenecektir. Çürüyen yiyeceklerin neden olduğu ani bir amonyak patlaması, küçük bir tankta isteyeceğiniz en son şeydir.

Bu, kabızlık tedavisi için en iyi durum senaryosudur.  Balığın karnı hacmini kaybederek yüzme kesesinin düzgün çalışmasına izin verir.  Özellikle Betta gibi etçil bir balık için kabızlığı tedavi etmek için bir başka iyi lif kaynağı Daphnia’dır.

Daphnia’yı yerel balık mağazanızda bulmak bazen biraz zor olabilir, ancak Amazon veya Chewy gibi akvaryum malzemeleri için daha iyi çevrimiçi mağazalarda bulabilirsiniz (veya sadece bu bağlantıya tıklayın).

Her nasılsa, bazen balıklar da iştahsızlık yaşayabilir.

Bu durumda, onu aç bırakmaktan başka seçeneğiniz yok. Evcil hayvanınıza 3 gün boyunca oruç tutturun.

Soğuk su balığın metabolizmasını yavaşlatır, bu da sindirimi yavaşlatır. Çoğu balık, oruç sırasında 22 ila 26,6 °C derece arasında bir su sıcaklığında iyi sonuç verir. Bu şekilde bağırsaklar sertleşmiş yiyecekleri sindirmek için gereken zamana sahip olacaktır.

3. günde pişmiş bezelye ile beslemelisiniz. Yine, bundan sonra balığınızı 24 saat daha aç bırakın.

Gelecekteki şişkinlik sorunlarından kaçınmak için balığın diyetini çeşitlendirmelisiniz. Ama daha fazlası aşağıda.

Kabızlık, balığınızın karnında şişen yiyeceklerden de kaynaklanabilir.  Balığın dışkısını takip edin: Eğer vücuttan düzgün bir şekilde ayrılmıyorlarsa ve birkaç saniye arkadan sarkıyorlarsa, bu açık bir kabızlık belirtisidir.

Bakteriyel yüzücü mesane tedavisi

Balığınızın yüzme kesesindeki bakterileri nasıl öldürürsünüz:  

Bazen yüzme kesesi hastalığına bakteriyel bir enfeksiyon neden olur.  Bu, mesanenin sıvı ile dolmasına neden olacaktır.  

Araştırmalar, bazen, Yüzme Kesesi İltihabının mevsimsellik ile ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

Ultrason teşhisi ile mesanenin sıvı tutup tutmadığı tahmin edilebilir.  Sıvı varsa, enfeksiyon ya bozulmuş su kalitesinden ya da bakterilerdendir.  Sebebi doğrulamanın tek kesin yolu, pnömosentez adı verilen bir yöntemdir.  Esasen, bir iğneyi doğrudan mesaneye sokmak ve sıvıyı buna neden olan bakteri türü için test etmek

Failin kim olduğu bilinerek uygun antibiyotik tedavisi uygulanabilir.  Bununla birlikte, çoğu akvaryumcu panik içinde hasta balıkları çok sayıda antibiyotikle tedavi etmeye başlar.  

Sorun bakterilerden değil de su kalitesinden kaynaklanıyorsa antibiyotiklerden kaçınılması şiddetle tavsiye edilir.  

Antibiyotiklerin yanlış kullanımı, balıkların bağışıklık sistemine yarardan çok zarar verir.  

Bununla birlikte, su parametrelerini ölçtüyseniz ve duruma neden olanın bu olmadığından eminseniz, geniş spektrumlu bir antibiyotik kullanmak en iyi seçeneğinizdir. Minosiklin veya Eritromisin iyi örneklerdir.

Tabii ki en iyi yapacağınız şey balığı veterinere götürmek.

Bir enfeksiyon olduğunda balık, baş aşağı yüzmenin yanı sıra başka semptomlar da gösterecektir.  

İştahsızlık, sert yüzgeçler ve kontrol edilemeyen titreme olabilir.  

Balığınızı zararlı bakterilerden ve diğer patojenlerden korumak için bir UV sterilizatör almayı düşünmeniz gerektiğini unutmayın.

Çok fazla hava yutmaktan kaynaklı şişkinlik

Bir balıkta aslında yüzme kesesi görevi gören iki çuval vardır. 

Bunlardan büyük olanı doğrudan mideye bağlıdır.  Ne zaman batmayan yemle beslerseniz, açgözlü balıkların beslenme çılgınlığı yaşarken çok fazla hava yutma riskini alırsınız. 

Bu şişkin bir yüzme kesesine ve dolayısıyla yüzdürme bozukluğuna neden olabilir

 Bu durumda haşlanmış bezelye tedavisi yeterli olacaktır.

Yüzme kesesinin doğum deformasyonu

Bazen, hatalı çalışan bir yüzme kesesinin nedeni bir doğum deformitesi olabilir:  Yüzme kesesi bozukluğu en çok akvaryum balığı ve bettalarda görülür. 

Bir betta yan yatarak birçok anlama gelebilir (açıklananları görmek için bağlantıya tıklayın), Japon balıklarında durum böyle değildir.  

Bu iki özel tür, estetik çeşitlilik elde etmek için zaman içinde sürekli olarak yetiştirilmiştir.  Bugün balık dükkânlarında gördüğünüz güzel balıklar, genetik seçilimin bir sonucudur.

Ancak, seçici üreme ile birlikte fiziksel deformasyonlar gelir.  Bu nedenle, bu iki türün yüzme kesesi sorunlarından muzdarip olduğunu görmek çok yaygındır (başta akvaryum balığı vardır).  

Balığınızın yüzme kesesinde bir doğum deformasyonu sorunlara neden oluyorsa, yapılabilecek çok az şey vardır.  

Balığınızın mutlu bir yaşam sürmesi için özel bir özen göstermeniz gerekecektir.  Yine de, zamanla durum kötüleşecek ve sonunda ölümcül hale gelecektir.  

Genellikle Yüzme kesesi hastalığı bir doğum kusurunun sonucuysa, semptomlar erken yaşta ortaya çıkar.

Daha kolay bir teşhis biraz rahatlatır çünkü daha fazla araştırmaya gerek yoktur.  

Yüzme kesesini baskılayacak tedavi edilemeyen bir diğer durum da tümörlerin gelişmesidir.  

Balığınızın böbreklerini büyüten kistleri olabilir ve bu da büyüyecektir.

Fiziksel hasar veya yaralanma

Yüksek bir düşüş, diğer agresif balık türleri ile karşı karşıya gelme veya diğer mekanik hasarlar Yüzme kesesi hastalığına neden olabilir:  

Yüzme kesesi örneğin taşıma sırasında bir yaralanma nedeniyle hasar gördüyse, bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.  

Balığınız yeni geldiyse ve bu şekilde oluyorsa, önceki tedavilerden herhangi bir gelişme olmadan, o zaman muhtemelen gitmiştir.  

Gerçekten üzücü, çünkü bu vakalar bazen oluyor ve yapılabilecek hiçbir şey yok.  Onu ötenazi için insancıl bir yol düşünmenizi öneririm.  Onu yavaş ve nahoş bir ölümden acı çekmekten kurtaracaksın.

Kötü akvaryum suyu kalitesi (yüksek nitratlar)

İhmal edilen su koşulları, enfekte bir mesanenin nedeni olabilir:  

Belirtildiği gibi hastalık genellikle akvaryum balıklarında bulunur. Seçici üreme dışında, bunun başka bir nedeni daha var.  

Japon balıklarının bir akvaryumda ortalığı karıştırdığı bilinmektedir. Boyutlarındaki diğer balıklardan çok daha fazla kaka yaparlar.

 Bu nedenle, balık başına diğerlerinden daha fazla galon suya ihtiyaçları olacaktır.

Ne yazık ki, bu genellikle yeni balık yetiştiricileri tarafından göz ardı edilir.  Önemli miktarda atık, amonyak sıçramalarına neden olacaktır.  

Amonyak daha sonra nitratlara (NO3) dönüşen nitritlere (NO2) dönüşür.  Araştırmalar, akvaryumdaki yüksek Nitrat düzeylerinin yüzme kesesi enfeksiyonlarıyla ilişkili olabileceğini göstermiştir.  

İşte yan yüzme ile sudaki yüksek nitrat seviyeleri arasındaki ilişkiyi gösteren araştırmadan bir görsel diyagram:

Aslında, bir balığın yüzme kesesi sorunları varsa, bu Nitrat zehirlenmesinin yolda olduğuna dair gerçekten güçlü bir işarettir.  20 ppm’lik (her milyondaki partikül sayısı) bile nitrat seviyelerine uzun süre maruz kalmak buna neden olabilir.  

Akvaryumunuzdaki su parametrelerini doğru bir şekilde değerlendirirken sıvı su test kiti kullanmanın biraz zorunlu olduğunu unutmayın. 

Test şeritleri oldukça kapalı olabilir ve akvaryumdaki gerçek Nitrat seviyelerinin yalnızca kaba bir tahminini verir. 

Doğru ölçümler yaptığı kanıtlanmış bir sıvı testi kullandığınızdan emin olun. Şimdiye kadar benim tarafımdan iyi sonuç verdiği için bunu veya benzerini kullanmanızı tavsiye edebilirim.

Her halükarda, nitrat zehirlenmesi, kabızlıktan sonra, balıklarda yan ya da baş aşağı yüzmenin ikinci en yaygın nedenidir.

Bu senaryoda Yüzme kesesi hastalığını tedavi etmek için, Nitrat seviyesine bağlı olarak bir gün boyunca akvaryum suyunun %40’ına kadarını değiştirin. Bunları yaklaşık 15 ppm veya daha azına indirmek isteyeceksiniz. Balığa daha fazla kimyasal şok vermemek için akvaryum suyunun saatte sadece %5 ila %10’unu boşaltın. Hasta balığı, paranız yettiğince daha büyük bir tanka taşıyın.

Daha fazla galon su sağlayamıyorsanız, su değişimlerinde tutarlı olun veya Nitratı kalıcı olarak güvenli seviyelerde tutmanın yollarını öğrenin.  

Akvaryumun filtresinde nitrata neden olan pislik de birikebilir, bu nedenle gerektiği gibi değiştirin/durulayın.

Su değişiminden sonra balığınız ters yüzüyorsa, bu çevresel stresin iyi bir işareti olabilir.  

Bazen tek seferde yapılan büyük bir su değişiminden sonra (%40 ila %50), balıklar ağır nefes almaya ve baş aşağı yüzmeye başlar.  Belirtileri gösteren yalnızca bir balık olsa bile, bu stresin güçlü bir teyididir.

Akvaryum suyundan çok fazla nitrat iyonunu bir kerede çıkarmak, tatlı su balıklarının ozmoregülasyonunu bozabilir.  

Osmoregülasyon, bir balığın vücut sıvılarında ozmotik basıncı koruma yeteneğidir. Bu basınçtaki bir dengesizlik, akvaryum balıklarında şişmiş organlara ve hatalı çalışan bir yüzme kesesine neden olabilir.  

Nitrat uzun vadede toksik olsa da, balıklar bir dereceye kadar varlığına uyum sağlar. Nitrat zehirlenmesi durumunda, yüzme kesesi durumunun daha da kötüleşmesini önlemek için nitratları kademeli olarak çıkarmalısınız.

Genellikle, daha küçük tanklarda, enfekte bir yüzme kesesine yol açabilecek nitrat seviyelerini kontrol etmek için yeterli bitki yoktur.

İlk etapta yüzme kesesi bozukluğunu önlemenin etkili yolları?

Balığınızın bir daha asla yüzme kesesi hastalığına maruz kalmamasını sağlamak için bunları yapın:  

Aşırı beslemeden kaçının. Suda yaşayan evcil hayvanlarınıza çok fazla yiyecek sağlamak aslında sorunu ikiye katlar: 

Balık aşırı yeme kavramını tanımıyor. Çoğu zaman, teklif edildiklerinde ihtiyaç duyduklarından daha fazlasını yerler.  

Bu, yüzme kesesine baskı yaparak şişkin bir göbeğe yol açabilir. Betta gibi küçük bir balık için günde bir tutam fazlasıyla yeterli olmalıdır.  İlgili: Şişirilmiş Betta Nasıl Tedavi Edilir?

Yiyecekleri dozlama (ve zamanlama) konusunda asla endişelenmemek için otomatik bir balık yemliği alabilirsiniz.  Gerçekten öne çıkan biri, Eheim otomatik besleme ünitesidir. 

Güvenilir bir şekilde çalışır ve %100 aşırı besleme yapmazsınız. Doğru yiyeceği seçtiğinizden, ayarladığınızdan ve pilleri birkaç ayda bir değiştirdiğinizden emin olun.

Bu kadar.  Oh, bu arada, şeyi görmek için bir bağlantı (Amazon’da).  

Her neyse, aşırı beslemenin bir başka sonucu da su kirliliğidir.  Artan yiyecekler hızla amonyağa dönüşecek ve akvaryumun faydalı bakterilerini bastıracaktır. 

Bu olduğunda balık tankında, yüzme kesesi iç enfeksiyonuna yol açabilecek bir nitrat artışı yaşanacaktır.

Yüzen yiyecekler ile beslemekten kaçının. Su yüzeyinde yüzen peletler veya diğer yiyecekler havanın yutulmasını teşvik eder. Bir balığın karnında çok fazla hava yüzme kesesine girebilir. Bu, dengeyi bozacak ve yüzdürme sorunlarına neden olacaktır.  

Mümkünse batan yiyeceklerle besleyin.  Hava dolu gıdaları beslemekten kaçının. Bazı yiyecek türleri dokuda diğerlerinden daha gözenekli olacaktır. Bu, balığın midesine istenmeyen hava girmesine neden olur. Mideden gelen hava yüzme kesesine girebilir ve onu büyütebilir.  

Sunmadan önce yiyecekleri ıslatın. Kurutulmuş yiyecekleri sunmadan önce suda bekleterek genişlemelerine izin vermiş olursunuz. Bu, balığınızın karnının içinde nihai genişlemeyi önleyecektir.

Dondurulmuş gıdaları çözün. Dondurulmuş bir yemek sunduğunuzda, tamamen çözülmüş olmalıdır. Bu gıdalar çözüldüklerinde hacim kazanacaklardır. Bu, balığınızın içinde olursa, şişkinliğe yol açar.  

Düzenli su değişimleri yapın. Bunu söylemeye gerek yok, yine de bahsetmek zorundayım. Su değişiklikleri akvaryumdaki nitratları kontrol altında tutacak ve olası mesane enfeksiyonlarını önleyecektir.  

Büyük bir filtre satın alın. Filtre ne kadar büyükse, akvaryumunuz o kadar faydalı bakteri barındırır.

Ne kadar çok bakteri olursa, biyolojik filtrasyon o kadar güçlü olur ve mesane enfeksiyonu olasılığını azaltır.  

Teneke kutu filtreleri şimdiye kadarki en geniş filtrelerdir. İşte bunların listesi;

Su sıcaklığını koruyun. Balıklar soğukkanlı yaratıklardır. Bu, metabolizmalarının vücut sıcaklığına güçlü bir şekilde bağlı olduğu anlamına gelir. 

Daha soğuk su, yiyecekleri verimli ve zamanında sindirme yeteneklerini kaçınılmaz olarak yavaşlatacaktır. 

 Bu kabızlığa yol açabilir.  Küçük bir tankınız varsa, en küçük ve güvenilir akvaryum ısıtıcılarından bazıları hakkındaki listeme bakın.

Balıklarınızın diyetini çeşitlendirin. Haftada bir kez balıklarınızı yüksek lifli yiyeceklerle besleyin. Bir bezelye veya balığınızın yemeye istekli olacağı lif açısından zengin başka bir besin kaynağı olabilir. 

 Yüzme kesesi hastalığını önlemenin bir başka yolu da ara sıra balığınızı kan kurdu ile beslemektir.

Top benzeri balıklardan kaçının. Süslü akvaryum balığı iyi bir örnektir. Tankınızı stoklarken, belirli bir top benzeri şekil elde etmek için yetiştirilen balıklardan kaçının. 

Genel olarak, günümüzün Japon balığı çeşitlerinin çoğu budur.

Korkunç bir son için zihinsel olarak hazır olun

Bunu belirtmek oldukça önemlidir.  Yüzme kesesi bozukluğu ile her seferinde mutlu bir son olmayacak. 

Genellikle, sorun kabızlıktan kaynaklanıyorsa tedavi kolay ve etkilidir.  Ancak, bu her zaman böyle değildir. 

 Bu duruma neden olabilecek çok sayıda faktör vardır. Doğru, ancak zamanında teşhis her zaman mümkün değildir.  Her şeye hazırlıklı olun.

Sonuç Olarak

Neden hala okuyorsun? Acele edin ve çok geç olmadan balık arkadaşınıza yardım edin.  

Ters çevrilmiş bir balık genellikle tam tersini işaret etse de her zaman bir umut vardır.