Akvaryumda Bitki Yetiştirmenin Püf Noktaları

akvaryumda bitki yetiştirmenin püf noktaları

Akvaryum bitkileri sağlıklı şekilde gelişmek için şunlara ihtiyaç duyar:

  • Temiz, orta derecede yumuşak su
  • Tam spektrum ışığı
  • Besinler
  • Uygun substrat (köklü bitkiler için)

Canlı bitkiler akvaryumunuzda doğal güzellik yaratır, ancak aynı zamanda dengeli bir ekosistem sunar ve balıklarınıza aşağıdakiler dahil birçok fayda sağlar:

  • Gün boyunca oksijen üretme
  • Filtrasyona yardımcı olur ve pH’ı düzenler.
  • Sudaki nitrat ve fosfatı uzaklaştırarak yosun oluşumunu önler.
  • Balıklarınıza değerli örtü ve yaşam alanı sağlayarak onları sağlıklı ve renkli tutar. Bu da balıklarınızın stresini azaltır ve bağışıklık sistemlerini güçlendirir.
  • Bitki yapraklarını kolonize eden doğal canlılarla beslenen balıklar için dolaylı, doğrudan bitkilerle beslenen canlılar için direkt olarak besin kaynağı yaratır.
  • Birçok balık türü için yumurtlama alanları ve yeni yumurtadan çıkmış yavru balıklar için değerli bir sığınak oluşturur.

İster yalnızca birkaç bitki eklemek ister özel bir su bahçesi kurmak isteyin, sucul bitkilerin temel ihtiyaçlarını anlamak, akvaryumunuzdaki başarınızı ve eğlencenizi en üst düzeye çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

Su Bitkileri İçin Su Gereksinimleri

Çoğu akvaryum bitkisi en iyi 6.5 ile 7.8 arasındaki bir pH’ta, 50 ppm ile 100 ppm arasındaki genel sertlikte ve 3° ile 8° dKH (54ppm – 140 ppm) arasındaki alkalinitede en iyi sonucu verir.

Yapraklarda rahatsız edici alglerin büyümesini önlemek için nitratlar 10 ppm’nin altında ve fosfatlar 0.5 ppm’nin altında olmalıdır.

Sıcaklık 23.3° ile 26.6°C arasında olmalıdır. Suyu renklendiren ve ışık penetrasyonunu azaltan organik kirleticileri gidermek için haftada bir %10 veya %25 kadarlık suyu iki haftada bir değiştirin.

Musluk suyunuz sucul bitkilerle kullanım için uygun değilse, arıtma işlemi yapmalısınız. Uygun su sirkülasyonu bitkiler için de önemlidir. Düzenli bir besin kaynağı sağlar, yosun oluşumunu engeller ve yapraklarda organik kalıntıların birikmesini önler.

Su Bitkileri İçin Işık Gereklilikleri

Bitkili bir akvaryum için doğru ışığı seçmek, bitki türüne ve akvaryumunuzun ne kadar uzun olduğuna bağlıdır. Bazı bitki türleri gelişmek için daha yoğun ışığa ihtiyaç duyar ve ışık suya çok iyi nüfuz etmediğinden, daha uzun akvaryumlar için daha güçlü bir ışık kaynağına ihtiyaç vardır.

Yüksek Çıkışlı T5 floresan ve LED, akvaryum bitkileri için en iyi aydınlatmayı sunar.

Bitkilerinizin ne kadar ışığa ihtiyaç duyduğuna karar vermek için “litre başına watt” kullanırken dikkatli olun. Litre başına watt terimi, akvaryumcuların canlı bitkiler ve mercanlar için doğru ışık miktarını belirlemelerine yardımcı olmak için uzun süredir kullanılmaktadır.

Yakın zamana kadar, standart floresan akvaryum endüstrisindeki en yaygın aydınlatma türü olmuştur. Ancak yüksek çıkışlı T5 ve LED aydınlatmanın piyasaya sürülmesi durumu biraz karmaşık hale getirmiş ve “litre başına watt” artık geçerli değildir.

Watt, bir ışığın ne kadar ışık enerjisi ürettiğinin değil, ne kadar elektrik tükettiğinin bir ölçüsüdür. Işık yoğunluğu watt olarak değil lümen cinsinden ölçülür ve farklı ışık kaynakları tüketilen watt başına farklı miktarlarda lümen üretir. Örneğin, 60 watt’lık bir akkor ampul, 54 watt’lık Yüksek Çıkışlı T5 lambadan daha az lümen üretir ve doğrudan 60 watt LED ışığa bakmak istemezsiniz.

Lümen, PAR (fotosentetik olarak aktif radyasyon) ve PUR (fotosentetik olarak kullanılabilir radyasyon) daha anlamlı ölçümlerdir. Modüler LED’lerin tümü su bitkileri için uygundur.

Su bitkileri için günde 10 ila 12 saat ışık yeterlidir. Işığı daha uzun süre açık bırakmak, zayıf aydınlatmayı telafi etmeyecektir. Tutarlı bir gündüz/gece döngüsü oluşturmak da önemlidir. En iyi ışık çıkışını elde etmek için yüksek çıkışlı T5 ve diğer floresan ampulleri 12 ayda bir değiştirin. Son olarak, maksimum ışık penetrasyonuna izin vermek için cam kapakları temiz tutun.

Su Bitkileri İçin Besinler – Gübre

Su bitkileri büyümek için azot ve fosforun yanı sıra potasyum, demir, magnezyum, manganez ve diğer mineralleri kullanır. Azot ve fosforun çoğu balık yemlerinden ve atıklardan gelir, ancak minerallerin düzenli olarak akvaryuma eklenmesi gerekir. Bitki türüne bağlı olarak besinler yapraklardan, köklerden veya her ikisinden de alınır.

Su bitkileri için doğru besin dengesine sahip olmadıklarından, ev bitkileri için tasarlanmış bitki tabletleri veya gübre çubukları kullanmayın. 

Su Bitkileri İçin Karbondioksit

Karbon, sağlıklı bitki büyümesi için çok önemlidir. Su bitkileri gündüzleri karbondioksit (CO2) tüketir ve oksijen üretirken, geceleri süreç tersine döner. Birçok kendini işine adamış bitki meraklısı, bitki boyutunu, rengini ve büyümesini geliştirmek için gün boyunca ek karbondioksit ekler. Yeni başlayan akvaryumcular genellikle başarılı bitki büyümesi için ek CO2 gerekip gerekmediğini sorarlar. Buna kısaca yanıt vermek gerekirse; hayır, gerekmez. Su bitkilerinin çoğu büyümek için ek CO2 gerektirmez, ancak eklendiğinde boyutları, renkleri ve canlılıkları her zaman daha iyi olabilir.

Karbondioksit sağlamanın en güvenilir ve uygun yöntemi, akvaryum ışığı ile senkronize olan basınçlı bir enjeksiyon sistemidir. CO2 kullanımı ile bitki büyümesi önemli ölçüde arttığından, buna ayak uydurmak için sıvı besin dozajının artırılması gerekebilir.

Akvaryum Bitki Seçimi

Akvaryumunuz için doğru bitkileri seçmek, aydınlatmaya, akvaryum yüksekliğine, yaratmak istediğiniz görsel etkiye ve baktığınız balık türüne bağlıdır.

Bitki görünümünü düzenlerken, uzun veya hızlı büyüyen bitkileri arka tarafa, geniş yapraklı ve gösterişli bitkileri ortaya doğru, düşük profilli bitkileri ise ön tarafa yerleştirin. Ön plandaki türlerin çoğu yanal olarak büyür, bu nedenle yayılmaları için yeterince yer bıraktığınızdan emin olmalısınız.

Uzun geniş yapraklı türlerin yanına, onlara ışık engelleyebilecek kısa bitkiler eklememeye dikkat etmelisiniz.

Canlı bitkiler akvaryuma güzellik ve denge katarak balıklarınız için daha sağlıklı ve daha doğal bir yaşam alanı sağlarlar.