Cabomba bitkisi bir tatlı su akvaryum bitkisidir. Cabomba bitkileri yeşil veya kırmızımsı-mor olabilir, Yeşil Cabomba bitkileri daha popüler ve daha kolay bulunur. Bazen Kırmızı Cabomba olarak adlandırılan Mor Cabomba, biraz daha nadir bulunmaktadır. Bu bitki doğru akvaryum koşulları altında mükemmel bir arka plan oluşturabilir.
Cabomba Bitkisi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Cabomba bitkisi, genellikle tabanında sıkı bir lastik bantla demetlenmiş olarak satılan bir kök bitkisidir. Lastik bandın amacı tüm gövdeleri bir arada tutmaktır.
Birçok yeşil sapı olan ve yaklaşık 15 cm veya daha uzun olan Cabomba bitkilerini tercih edin. Cabomba yaprakları yeşil veya kırmızımsı-mor, gür ve bol miktarda olmalıdır. Bunlar bitkinin sağlıklı olduğunun göstergesidir.
Cabomba Bakımı
Yeşil Cabomba bakımı oldukça zor olabilir. Kırmızı ve Mor Cabomba bakımı daha da zor olabilir. Dolayısıyla Cabomba bitkileri yeni başlayanlar için en iyi seçim olmayabilir.
Bu, özellikle hobiciler onu düşük ışıklı, düşük teknolojili akvaryumlarda bakmaya çalışıyorsa geçerlidir.
En iyi koşullar altında bile Cabomba bitkilerini yetiştirmek zor olabilir.
Düşük ışıkta, düşük teknolojili akvaryumlarda bir Cabomba birkaç gün iyi görünebilir, Ancak bitkiler genellikle parçalanmaya ve ölmeye başlar. Cabomba bitkilerinin aydınlatma gereksinimleri klasik bir akvaryum aydınlatmasının ötesindedir. Daha uzun saatler boyunca ve litre başına daha fazla watt ışık gerektirir.
Aydınlatma gereksinimlerine ek olarak, bir Cabomba bitkisi demir ve diğer gerekli minerallerin takviyesini sağlamak için sıvı gübreye ihtiyaç duyabilir.
Cabomba bakımı ile ilgili düşünülmesi gereken bir diğer konu da bu bitkinin hangi tür balıklarla birlikte bakılması gerektiğidir. Hassas olduğu için çiklitler iyi seçim değildir. Ayrıca bazı Elma Salyangozu türleri de onu yiyebilir.
Su Koşulları
Su Parametreleri: Başka bir Cabomba bakımı sorunu akvaryum suyuyla ilgilidir. Bir Cabomba bitkisi, berrak, nazikçe hareket eden suya sahip temiz akvaryumları sever.
Akvaryum suyu çok hızlı hareket ederse, bitki zarar görebilir.
Akvaryum pH’ı: 6,8 – 7,5.
Su Sıcaklığı: 22.2 – 27.7 ℃.
Aydınlatma: Orta – Yüksek
Gövdeler, Yapraklar ve Kökler
Doğru koşullar altında Cabomba bitkisinin gövdeleri, fırça gibi görünen gür yapraklarla uzayabilir. Cabomba bitkisinin yaprakları yumuşak, narin ve ipek gibidir. Cabomba bitkisinin yaprakları büyüdükçe akvaryum karidesleri için mükemmel bir besin olabilirler.
Cabomba kökleri beyaz, ince ve sicim gibidir. Kökleri çok hassastır ve sökülürse kırılabilir veya yırtılabilir. Bu nedenle, bitkinin taşınması gerekiyorsa, ekilen sapı alt tabakadan çekilmemelidir. Bunun yerine, ekilen gövdenin etrafındaki bir alt tabaka alanını nazikçe toplayıp alt tabakanın tekrar dibe düşmesine izin vermelisiniz. Bu şekilde kök hasarı minimumda tutulabilir.
Cabomba Bitkisi Dikimi
Bitkiyi eve getirdikten sonra yapılacak ilk şey, sıkı lastik bandı sapların tabanından nazikçe kesmektir. Kolayca zarar görebilecekleri için sapların çatlamamasına veya kırılmamasına özen gösterilmelidir. Saplar serbest kaldığında, salkımı bir kova akvaryum suyu içinde hafifçe çalkalamak iyi bir fikirdir. Bu, Cabomba bitkisinin gevşek yapraklarını dökmesine yardımcı olur.
Sonrasında sapları incelenmelidir. Saplardan herhangi biri hasarlı görünüyorsa, hasarlı kısmı nazikçe kesilmelidir. Kırık veya çatlak saplar ekilirse, bunlar akvaryum içinde çürümektedir.
Substratta Saplar
Her bir sapı, 2,5 cm veya daha fazla aralıklı olarak, besin açısından zengin bitki substratının 2,5 cm veya daha fazlasına nazikçe ekin. Büyümeleri ve sallanmaları için yer sağlamak için gövdeleri hafifçe birbirinden ayırmak gereklidir. Gövde kırılabileceğinden, alt tabakayı ekilen gövdenin etrafına çok sıkıştırmamaya dikkat edin. Aynı zamanda, sapın sağlam olduğundan emin olun çünkü Cabomba bitkileri etrafta gezinme eğilimindedir. Daha uzun sapları arka sıralara, daha kısa sapları ön sıralara dikmek iyi bir fikirdir. Doğru ekilirse Cabomba bitkileri hoş bir “yoğun orman” görünümü oluşturabilir. Yaklaşık bir hafta sonra, bitki kök salacak ve kendini yerinde daha iyi tutabilecektir.
Cabomba bitki gövdeleri, neredeyse ön bahçedeki bir lamba direğinin yanına dikilmiş uzun bir çalı gibi, orta alan süslemelerinin yakınında vurgulu bir bitki olarak da kullanılabilir.
Yüzen Cabomba
Cabomba’yı yüzen bir bitki olarak tutmak da mümkündür. Yüzen Cabomba için sapları akvaryuma bırakın. Saplar su yüzeyinin yakınında yüzecektir. Saplar ışık kaynağına daha yakın olduğu için ekilenlerin aksine yüzerek daha hızlı büyüyebilirler. Ayrıca gövdeden ince beyaz kökler çıkarabilir ve hatta çiçek açabilirler. Yine de yüzen bir Cabomba bitkisi, ekilmiş bir Cabomba kadar güzel görünmeyecektir.
Cabomba Bitkilerinin Budanması ve Üreme
Pek çok hobici için Cabomba bitkisi yetiştirmek zorlu bir iştir. Ancak Cabomba bitkilerini yabani ot gibi yetiştiren başarılı akvaryum hobicileri için büyüme hızının yönetilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, bitki potansiyel olarak akvaryumu aşabilir. Ayrıca, yüzeye ulaşan ve büyüyen Cabomba bitki yaprakları, alttaki bitki yapraklarının ışığını engelleyerek alt yaprakların parçalanıp ölmesine neden olabilir.
Cabomba bitkisinin saplarını budamak zor değildir. Cabomba’yı budamanın anahtarı, sapları çok nazikçe kesmektir. Bitkiyi çekmemeye ve kırılmaya, çatlamaya, aşırı dökülmeye veya kökten sökülmesine neden olmamaya dikkat edin.
Eğer kestiğiniz kısımlar en az 7 cm uzunluğunda ise ve iyi durumda görünüyorsa, suda yüzebilir veya akvaryum alt tabakasına inerek kendi başlarına yeni bitkilere dönüşebilirler.