Japon balığı renk değiştirir mi?

japon balığı renk değişimi

Japon balığı sahibi iseniz, zaman zaman renginin değiştiğini fark etmişsinizdir. Bu, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir: beslenme, ışığa maruz kalma miktarı, genetik, olgunlaşma ve yaşlanma, su kalitesi veya bazı durumlarda hastalık veya rahatsızlıkar.

Renk değişikliklerinin çoğu bir Japon balığının yaşamının ilk iki yılında meydana gelir. Japon balıklarının çoğu, pullarının dermal tabakasında melanoforlara veya melanin içeren özel hücrelere sahip olmaları nedeniyle yaşamlarına kahverengi veya siyah olarak başlar.

Bu daha koyu renk, genç Japon balıklarının saklanmasına ve avcıların dikkatinden kaçarak hayatta kalmasına yardımcı olur.

Japon balıkları olgunlaştıkça yaklaşık bir yıl içinde karakteristik turuncu veya sarı rengine dönüşür. Daha az güneş ışığı bulunan ortamlardaki Japon balığı, iyi aydınlatılmış havuzlarda yaşayanlar kadar parlak renkli olmayabilir ve bu nedenle, bir Japon balığının yaşamı boyunca maruz kaldığı çevresel faktörlere bağlı olarak renginde farklılıklar bekleyebilirsiniz.

Ek olarak, Japon balıkları ayrıca su sıcaklığıyla en güçlü şekilde etkileşime giren, ancak aynı zamanda su kalitesine, güneş ışığına ve hatta yiyeceklerinin ve beslenmelerinin kalitesine reaksiyon gösteren, kromatoforlar olarak bilinen pigment hücrelerine sahiptir.

Anlayacağınız gibi Japon balıklarının rengini yaşamları boyunca etkileyebilecek birçok faktör vardır; ama en çok beklenen renkler ve değişiklikler nelerdir? Japon balığınızın aniden rengi değiştiyse ne yapmalısınız? Daha fazlasını öğrenmek için aşağıyı okuyun.

Beyaz Japon Balığı

Japon Balığım Neden Beyaza Döndü? (Muhtemel Sebepler)

  1. Yetersiz Aydınlatma

Japon balıklarının beyazlaşmasının veya donuklaşmasının belki de en yaygın doğal olmayan nedeni yetersiz ışıklandırmadır.

Japon balığı olgunlaştıkça renginin düzgün bir şekilde gelişmesini sağlamak için günde 12 saat güneş ışığı veya yapay aydınlatma sağlanmalıdır.

Işık eksikliği, melanin (siyah pigment) üretimini teşvik edebilir veya kromatofor (sarı ve kırmızı gibi renk pigmentleri üreten hücreler) üretimini azaltabilir.

Japon balığı, ışık olmadan renk üretimi ve bakımı için enerji kaynaklarını boşa harcamayı durdurmaya adapte olur. Bu, Japon balığının baskın genlerine bağlı olarak beyaz veya siyah olmasına neden olur.

  1. Genetik

Bazı Japon balığı çeşitleri, özellikle iki farklı türün melezi olarak üretildilerse, yaşlandıkça doğal olarak demelanizasyon adı verilen bir sürece girebilir. Bu gen, melanin kaybını tetikler ve balıkların solması veya tamamen beyazlaşması üzerinde koyu pullar oluşmasına neden olur.

  1. Kötü Su Kalitesi

Japon balığınızın hızla beyazlaştığını fark ederseniz, su kalitenizi test etmek için bir test kiti kullanmanız faydalı olacaktır. Kötü su kalitesi (çok fazla amonyak, çok fazla nitrit, çok az oksijen, yüksek su sıcaklığı vb.) Japon balığınızın hücre pigmentasyonunu düzenleme yeteneğini gerçekten bozabilir. Özellikle fazla miktarda besin, mevcut pigmentlerin yoğunlaşmasına neden olabilir ve bu da Japon balığı çeşidine ve genetiğine bağlı olarak soluk veya koyu renkli balıklara neden olur.

  1. Hastalık Veya Parazitler

Japon balığınız beyaz veya donuk hale geldiyse ve bu değişikliğe uyuşukluk, iştahsızlık, pullarda / yüzgeçlerde büyüme veya beyaz lekelerin gelişimi gibi semptomlar eşlik ediyorsa, japon balığınızda bir tür hastalık veya rahatsızlık olabilir.

Ancak, balığınızın beyazlaştığını fark ederseniz hemen en kötüsünü düşünmeyin! İlk adım, akvaryum veya havuzunuzun su kalitesini ve sıcaklığını test etmektir – eğer pH, sıcaklık ve besin seviyeleri Japon balığı için kabul edilebilir aralık içindeyse, renk değişimi muhtemelen doğaldır ve endişelenecek bir şey yoktur. Balığınızın nereden geldiğini biliyorsanız, genetiğin renk değişiminde belirgin bir rol oynayıp oynamadığını belirlemek için türünü sorgulayabilirsiniz.

  1. Kötü Beslenme

Japon balığınızı çeşitlilik açısından zengin bir diyetle beslemeye çalışın, çünkü doğru besinleri almadıklarında doğal olarak renklerinden bir miktar kaybedebilirler. Karotenoidler, Japon balıklarına karakteristik renklerini vermekten sorumlu, yağda çözünen kırmızı, sarı veya turuncu pigmentlerdir. Bununla birlikte, Japon balığı bu pigmentleri kendi başına üretemez ve bu nedenle, havuç, bezelye, ıspanak ve mavi-yeşil alg gibi doğal olarak rengi artırmaya yardımcı olabilecek karotenoidler açısından zengin ek besinler ile beslenmelidir. Karotenoid eksiklikleri olan bir diyet muhtemelen balığınızın tamamen beyazlaşmasına neden olmazken, Japon balığınızın renklerinin biraz donuk veya soluklaştığını fark edebilirsiniz.

Siyah Japon Balığı

Japon Balığım Niye Siyaha Döndü? (Muhtemel Sebepler)

  1. Doğal Yaşlanma

Daha önce de belirtildiği gibi, birçok Japon balığı koyu kahverengi veya siyahla renkle başlar ve olgunlaştıkça daha karakteristik bir renk kazanır. Ancak, Japon balığınız bir yaşından büyükse ve hala siyahsa, muhtemelen siyah renk cinsinde bir Japon balığına sahip olabilirsiniz! Renkli veya açık renkli başlamışsa ve şimdi siyaha dönüyorsa, aşağıda keşfedilenler gibi birkaç başka faktör de söz konusu olabilir.

  1. Kötü Su Kalitesi

Su kalitesinin zayıf olması Japon balıklarının soluklaşmasına neden olabileceği gibi, akvaryumda çok fazla veya çok az besin bulunması, çok fazla kirletici olması gibi sebepler Japon balığının pigmentasyonunu düzenleme becerisine müdahale ederek onların kararmasına neden olabilir.

Suyunuzun durumunu değerlendirmek için hemen bir test kiti kullanın. Kontrol etmek isteyeceğiniz en önemli unsurlardan biri, besin maddesinin ve balık dışkısının ayrıştırılmasıyla doğal olarak üretilen amonyaktır.

Japon balığı ağır bir amonyak üreticisidir ve bu doğru şekilde filtrelenmezse balıklarınız siyah amonyak yanıkları geliştirebilir. Amonyak yanıklarıyla ilgili zor olan şey, amonyak seviyeleri sürekli olarak yüksekse cildin yanıklardan iyileşemeyeceği ve bu nedenle gerçek görüntünün ortaya çıkmayacağıdır.

Amonyak seviyeleri cildin iyileşmeye başlaması için yeterince düştüğünde yanıklar siyaha döner, bu nedenle en iyi seçeneğiniz su kalitenizi yakından takip etmek ve yükseltmek ve / veya gerekirse suyu değiştirmektir.

  1. Hastalık ve Parazitler

Beyaz nokta hastalığına benzer şekilde, siyah nokta hastalığı (veya diplopstomiasis), Japon balıklarında siyah noktaların oluşmasına neden olur.

  1. Doğal Genetik

Genetik faktörler Japon balıklarının beyazlaşmasına neden olabileceği gibi, siyaha dönmesine da neden olabilir. Japon balığını kendiniz yetiştirmediyseniz, soyunu araştırın. Su kaliteniz sağlıklıysa ve balığın hiçbir hastalığının olmadığını biliyorsanız, balığınızın rengi neredeyse kesinlikle doğal sebeplerden dolayı değişiyor demektir. Siyah pigmentasyonun diyetten etkilendiğine ilişkin bir kanıt bulunmamaktadır.

Japon Balığımın Renk Değiştirmesi Konusunda Ne Yapabilirim?

Çoğu zaman, renk değişiklikleri öncelikli olarak genetik tarafından belirlenir ve doğal bir süreç olduğu için yapılabilecek çok az şey vardır!

Bununla birlikte, Japon balığınız siyahlaşmadıysa, yukarıda tartışıldığı gibi, yüksek kaliteli renk arttırıcı yiyecekler gibi karotenoid açısından zengin bir diyet sağlayarak rengini bir şekilde etkileyebilirsiniz. Ayrıca, suyu düzenli olarak test ederek uygun su kalitesini elde etmek ve sürdürmek için akvaryum bakımına devam edin. İdeal olarak su, her parametre aynı anda olmak üzere  en az haftada bir kez test edilmelidir. Su kalitesi düşükse, onu iyileştirmeye çalışırken her gün aynı saatte test ettiğinizden emin olun.